| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 0:39 Заглавие: Стойности на дросел,кондензатор при пасивно PFC |
|
|
Колеги някой занимавал ли се е с подобно нещо.Гледам на АТХ вета слагат дросела последователно преди 2 та кондензатора след първичния грец.Но не знам колко микрохенри е дросела....Също много ми е чудно има ли значение къде се сложи дросела преди или след греца... Колебанията ми идват от там, че старите стабилизатори за ламповите телевизори са дросел последователно и кондензари паралелно след него и са си в променливо токова верига.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 8:48 Заглавие: |
|
|
ето една платка за PFC:
http://img15.imageshack.us/img15/4695/dsc05664u.jpg
управлението е рализирано със UCC3817N от datasheet-а можеш да видиш стойностите на елементите  _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 12:18 Заглавие: |
|
|
Дроселът се слага в променливотоковата верига.
Стойността му зависи от товарния ток и капацитета на входните кондензатори, както и до колко искаш да намалиш хармониците.
Естествено с пасивно PFC да докарваш фактор към 90% е безумно и невъзможно при изменящ се товарен ток, но за покриване изискванията на EN61000-3-2 върши работа.
В стандартните ATX е около 30mH. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 12:45 Заглавие: |
|
|
Аз пасивно искам да направя!Активните не ги понасям от доста време ми създават адски много главоболия... 30милихенри?Дросела?
Проблема е, че тука пак нещо не е ясно защо на Fortronite i Deltite ATX ги слагат след греца!Преди филтрациите....
p.s. http://www.scribd.com/doc/3341705/pfc-module
Което при мен няма как да стане тъй като няма да е импулсно а нормален торойд... и нямам грец в първичната част.Тогава според мен трябва да е Л,Ц група. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 14:11 Заглавие: |
|
|
С достатъчно голяма индуктивност, електролит само след дросела, грецът ще работи непрекъснато, вместо на импулси във върховете на синусоидата. Но правото напрежение ще е равно на средната стойност на изправената синусоида, а не на амплитудната. И ще зависи от консумацията. Като я намаляваш ще клони към амплитудното. Т.е. схемата става за у-л клас А.
За 50Хц:
Lmin=0,95Ueff/Io, [H,V,A].
http://shabad.ru/bp.rar
----------------------------------------- |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 14:15 Заглавие: |
|
|
Постояннотокова или променливотокова - резутатите са еднакви при еднакви ст-сти на дросела, при които веригата е с предимно капацитивен характер.
Да - около 30мХ - ти микро ли очакваше?!? - то ако беше микро- нямаше да си играят хората да правят активни, защото тия щяха да са достатъчно евтини.
Ако е в постояннотоковата част, ще има постоянно подмагнитване дросела, и... не съм сигурен, но смятам че ще трябва да му се увеличи конструкцията заради това.
В ПДФ-а, който си дал, са дали една графика на тока - почти правоъгълна, дето за да я постигнеш - посмятай малко колко Хенри дросел ще ти трябва.... И най-вече е безсмислена операцията.
А ти въобще при положение че имаш 50Хц трансформатор, сигурен ли си че има смисъл да му правиш ПФЦ ? И при това положение е много по-удачно да се направи активно във вторичната на трафа. Просто съвет, това си е мое мнение.
П.С. Извинявам се за многото ЕДИТ-и, но още не съм й свикнал на тая клавиатура и често ям букви.  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 17:51 Заглавие: |
|
|
За това във вторичната е изключено да има каквото и да е от този род тъй като тя е вързана към трасе по което доста често пада статично електричество, мълнии и т.н. и там гледам да няма почти нищо иначе много горят мосфети и т.н.
п.п. ще търся стар стабилизатор за тв да му измеря дросела и да капацитета и така ще го правя май Благодаря на всички отзовали се ! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|