Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стойности на дросел,кондензатор при пасивно PFC

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 0:39    Заглавие: Стойности на дросел,кондензатор при пасивно PFC Отговорете с цитат

Колеги някой занимавал ли се е с подобно нещо.Гледам на АТХ вета слагат дросела последователно преди 2 та кондензатора след първичния грец.Но не знам колко микрохенри е дросела....Също много ми е чудно има ли значение къде се сложи дросела преди или след греца... Колебанията ми идват от там, че старите стабилизатори за ламповите телевизори са дросел последователно и кондензари паралелно след него и са си в променливо токова верига..
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 8:48    Заглавие: Отговорете с цитат

ето една платка за PFC:
http://img15.imageshack.us/img15/4695/dsc05664u.jpg
управлението е рализирано със UCC3817N от datasheet-а можеш да видиш стойностите на елементите Wink
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 12:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Дроселът се слага в променливотоковата верига.

Стойността му зависи от товарния ток и капацитета на входните кондензатори, както и до колко искаш да намалиш хармониците.

Естествено с пасивно PFC да докарваш фактор към 90% е безумно и невъзможно при изменящ се товарен ток, но за покриване изискванията на EN61000-3-2 върши работа.

В стандартните ATX е около 30mH.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 12:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пасивно искам да направя!Активните не ги понасям от доста време ми създават адски много главоболия... 30милихенри?Дросела?
Проблема е, че тука пак нещо не е ясно защо на Fortronite i Deltite ATX ги слагат след греца!Преди филтрациите....
p.s. http://www.scribd.com/doc/3341705/pfc-module
Което при мен няма как да стане тъй като няма да е импулсно а нормален торойд... и нямам грец в първичната част.Тогава според мен трябва да е Л,Ц група.
dobrix
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

С достатъчно голяма индуктивност, електролит само след дросела, грецът ще работи непрекъснато, вместо на импулси във върховете на синусоидата. Но правото напрежение ще е равно на средната стойност на изправената синусоида, а не на амплитудната. И ще зависи от консумацията. Като я намаляваш ще клони към амплитудното. Т.е. схемата става за у-л клас А.
За 50Хц:
Lmin=0,95Ueff/Io, [H,V,A].
http://shabad.ru/bp.rar
-----------------------------------------
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 14:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Постояннотокова или променливотокова - резутатите са еднакви при еднакви ст-сти на дросела, при които веригата е с предимно капацитивен характер.

Да - около 30мХ - ти микро ли очакваше?!? - то ако беше микро- нямаше да си играят хората да правят активни, защото тия щяха да са достатъчно евтини.

Ако е в постояннотоковата част, ще има постоянно подмагнитване дросела, и... не съм сигурен, но смятам че ще трябва да му се увеличи конструкцията заради това.

В ПДФ-а, който си дал, са дали една графика на тока - почти правоъгълна, дето за да я постигнеш - посмятай малко колко Хенри дросел ще ти трябва.... И най-вече е безсмислена операцията.

А ти въобще при положение че имаш 50Хц трансформатор, сигурен ли си че има смисъл да му правиш ПФЦ ? И при това положение е много по-удачно да се направи активно във вторичната на трафа. Просто съвет, това си е мое мнение. Wink

П.С. Извинявам се за многото ЕДИТ-и, но още не съм й свикнал на тая клавиатура и често ям букви. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 17:51    Заглавие: Отговорете с цитат

За това във вторичната е изключено да има каквото и да е от този род тъй като тя е вързана към трасе по което доста често пада статично електричество, мълнии и т.н. и там гледам да няма почти нищо иначе много горят мосфети и т.н.
п.п. ще търся стар стабилизатор за тв да му измеря дросела и да капацитета и така ще го правя май Smile Благодаря на всички отзовали се !
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети