Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с кварц на 38KHz
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 16:52    Заглавие: Проблем с кварц на 38KHz Отговорете с цитат

Търся си кварц на 38 КХц, обаче откриването му се оказа сложна задача, трябва ми за да си направя един стереокодер с ВА1404. Та въпроса е можете ли да ми кажете къде може да се намери такъв кварц или да ми предложите друго решение за осцилатора на ВА1404 ( примерно RC осцилатор).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sbirov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 17:50    Заглавие: Отговорете с цитат

"...если не можете найти кварц на 38 Кгц то смело можете ставить последовательную RC цепочку между 5 и 6 ножкой. С= 10p R(переменник)=100 Kом.Это незначительно повлияет не качество сигнала хотя если внимательно прислушаться все же можно услышать свист вносиммый новой схемой.Изменяйте сопротивление до появления на вашем приемнике сигнала "стерео". "
Ако не си го превеждаш - казвай Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Преведох си го , благодаря много, тва ме интересуваше , чудех се дали да е паралелна или последователна RC верига и какви да са стойностите. Сигурно така ше го направа обаче ако все пак може да се намери някъде в София кварц ще се радвам да разбера къде. А може ли цялата статия от която е тоя цитат за да я разгледам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sbirov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 17, 2009 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Заповядай - http://dr-zeppelin.narod.ru/elektro/fm_pered.html
Върнете се в началото
maistor trichko
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 18, 2009 9:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж и това: http://www.diffusionsoftware.com/airomate.php
Аз лично съм го пробвал,работи. Stereo coder-a е безплатен, а Airomate с RDS-a е само демо,работи 30 минути.
Тествах го с карта Chaintech с чип ENVY 24.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Апр 18, 2009 9:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако от някъде изнамериш повредени дистанционни слушалки "TCM" , то в техния предавател стереокодера е с ВА1404, и май имаше кварц.
Върнете се в началото
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 18, 2009 14:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм се сещал че може да има и софтуерен стерео кодер Very Happy , а иначе знам че има в такива слушалки, ама и тях нямам, а и вече разчертах платка с RC генератор.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Апр 18, 2009 14:54    Заглавие: Отговорете с цитат

От много време се каня да го подкавам на платка и аз това BА макар че ми казаха - свирелно отчайващо пък аз си мислех да не е нещо от хварчащия монтаж който съм му правил за 10 мин..Кварца найстина е мноого труден за намиране поне като го търсих преди време затова бях изкарал от едни слушалки както каза колегата само, че не бяха тази марка но бяха аналогични пак с BA.. Мислил ли си да му слагаш PLL и стъпало?
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 18, 2009 16:27    Заглавие: Отговорете с цитат

PLL на RF осцилатора ли ? Като тръгне ше вида как ше работи и тогава може да помисла за стъпало.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Апр 18, 2009 17:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Понеже съм тествал такъв стереокодер ( пак от слушалки ТСМ ), ще те "светна " за следната особеност:-Вероятно си забелязал в даташиита, че той се захранва с 3 волта, а нивото на входния сигнал мисля че беше около 30 миливолта макс.Това означава, че ще работиш с много слаби сигнали и трябва да вземеш съответните мерки при изработване на кутията ( екранировки и т.н. ).Слабото входно ниво изисква лимитиране на НЧ сигнал, ако смяташ да използваш стереокодера с по-универсални сигнали.Иначе за нивото си интегралката даде прилични резултати- мисля, че нелинейните изкривявания бяха под 0,5 % при нива на сигнала около 10-15 миливолта на входа.Все пак тя е разработена за приложение в битови второкласни апаратури с батерийно захранване.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети