| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 16:52 Заглавие: Проблем с кварц на 38KHz |
|
|
| Търся си кварц на 38 КХц, обаче откриването му се оказа сложна задача, трябва ми за да си направя един стереокодер с ВА1404. Та въпроса е можете ли да ми кажете къде може да се намери такъв кварц или да ми предложите друго решение за осцилатора на ВА1404 ( примерно RC осцилатор). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 17:50 Заглавие: |
|
|
"...если не можете найти кварц на 38 Кгц то смело можете ставить последовательную RC цепочку между 5 и 6 ножкой. С= 10p R(переменник)=100 Kом.Это незначительно повлияет не качество сигнала хотя если внимательно прислушаться все же можно услышать свист вносиммый новой схемой.Изменяйте сопротивление до появления на вашем приемнике сигнала "стерео". "
Ако не си го превеждаш - казвай  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 18:07 Заглавие: |
|
|
| Преведох си го , благодаря много, тва ме интересуваше , чудех се дали да е паралелна или последователна RC верига и какви да са стойностите. Сигурно така ше го направа обаче ако все пак може да се намери някъде в София кварц ще се радвам да разбера къде. А може ли цялата статия от която е тоя цитат за да я разгледам. |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
|
|
 |
maistor trichko Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 18, 2009 9:01 Заглавие: |
|
|
Виж и това: http://www.diffusionsoftware.com/airomate.php
Аз лично съм го пробвал,работи. Stereo coder-a е безплатен, а Airomate с RDS-a е само демо,работи 30 минути.
Тествах го с карта Chaintech с чип ENVY 24. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 18, 2009 9:32 Заглавие: |
|
|
| Ако от някъде изнамериш повредени дистанционни слушалки "TCM" , то в техния предавател стереокодера е с ВА1404, и май имаше кварц. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Апр 18, 2009 14:09 Заглавие: |
|
|
Не съм се сещал че може да има и софтуерен стерео кодер , а иначе знам че има в такива слушалки, ама и тях нямам, а и вече разчертах платка с RC генератор. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Апр 18, 2009 14:54 Заглавие: |
|
|
От много време се каня да го подкавам на платка и аз това BА макар че ми казаха - свирелно отчайващо пък аз си мислех да не е нещо от хварчащия монтаж който съм му правил за 10 мин..Кварца найстина е мноого труден за намиране поне като го търсих преди време затова бях изкарал от едни слушалки както каза колегата само, че не бяха тази марка но бяха аналогични пак с BA.. Мислил ли си да му слагаш PLL и стъпало? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Апр 18, 2009 16:27 Заглавие: |
|
|
| PLL на RF осцилатора ли ? Като тръгне ше вида как ше работи и тогава може да помисла за стъпало. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 18, 2009 17:08 Заглавие: |
|
|
| Понеже съм тествал такъв стереокодер ( пак от слушалки ТСМ ), ще те "светна " за следната особеност:-Вероятно си забелязал в даташиита, че той се захранва с 3 волта, а нивото на входния сигнал мисля че беше около 30 миливолта макс.Това означава, че ще работиш с много слаби сигнали и трябва да вземеш съответните мерки при изработване на кутията ( екранировки и т.н. ).Слабото входно ниво изисква лимитиране на НЧ сигнал, ако смяташ да използваш стереокодера с по-универсални сигнали.Иначе за нивото си интегралката даде прилични резултати- мисля, че нелинейните изкривявания бяха под 0,5 % при нива на сигнала около 10-15 миливолта на входа.Все пак тя е разработена за приложение в битови второкласни апаратури с батерийно захранване. |
|
|
 |
|