Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Всичко стана супер но триабва още бас!!!Помощ!!!!
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kikokikov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 08, 2005 12:49    Заглавие: Всичко стана супер но триабва още бас!!!Помощ!!!! Отговорете с цитат

Благодаря на всички дали ми съвет и по спецялно на Vladi!!!!Получи се супер звука е много чист (самия аз не очаквах толкова добре да стане) но ми малеят басите!!!Имам една идея в момента имам някой лев излишен и мисля да закупя едно говорителче от сорта на 14" но този път ще ми трябва усилвател!!!!В едно сайтче намерих няколко предложения НО не знам кой е най-подходящ и за това моля за помощ!!!Ще сложа характеристиките им ако може да ме посъветвате кой е THE BEST!!!!
По скоро не ми е ясно онази част където трябва да съгласувам изхода на уредбата с входа на усилвателя (защото аз ще усилвам сигнала от уредбата)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kikokikov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 08, 2005 13:39    Заглавие: Отговорете с цитат

За тези които имат желание да погледнат в тази поща [email protected] с парола:0000 има снимки и класификация на усилватели!!!Ако някой има по-добри предложения и знае от каде да си купя с удоволствие ще го послушам!!!!
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!!!!
Върнете се в началото
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Вто Мар 08, 2005 15:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз, бих си конструирал този с двуполярното захранване, (усилвател 1), но нека и някои друг ти каже. Защото, не съм работил много с полу-готовите набори. Все пак ще следя развитието на темата, и с каквото мога ще помогна
LZ2AAB
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 08, 2005 20:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако искаш качествен звук според мен ще е по-добре да направиш усилвалел с дискретни елементи,а не с интегрални схеми.Малко по-трудно е но за сметка на това качеството е доста по-голямо Smile
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 16:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре но за да направя усилвател с директни елементи ще ми трябва някаква схема и горе-долу типът на елементите за да мога да си ги купя!!!!Но стои и друг проблем че нямам готова платка?!?Аз за това се спряь на заготовките защото имам готова платка където мога да си монтирам елементите иначе и аз съм съгласен че с директните елементи звука е по-добър!!!
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

препоръчвам ти тази схема http://selectronics.hit.bg/N4U.htm
има я и на други места, но се сетих за моята страница Smile
не е сложна за изработака, има голяма мощност при невисоко захр. напрежение в сравнение със обикновените транзисторни усилватели.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 21:15    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
препоръчвам ти тази схема http://selectronics.hit.bg/N4U.htm
има я и на други места, но се сетих за моята страница Smile
не е сложна за изработака, има голяма мощност при невисоко захр. напрежение в сравнение със обикновените транзисторни усилватели.

Тази схема, е малко старичка, но свири добре, като се има в предвид, че се използва 741 . Имаше я в вестник "Направи си сам" от 1986г. Аз лично съм си я правил в мостов вариант, защото може да работи и мостово на доста по-голяма мощност, а самия товар си остава на 4 ома. Само се подменят краините транзистори. Не е лоша, особено щом ще я ползваш за ниски. Но настроиката на тока, на покои, на транзисторите е неудобна(в статията нищо не пише за това). Ако ще правиш усилвателя за не поголяма мощност от 45W може и да не ти се налага да настроиваш тока на покой, но за по-голяма е почти сигурно,че ще трябва да настроиваш този ток на транзисторите, иначе доста ще ти греят. Ако се решиш да я правиш, питай ще ти обясня. Мога и да ти сканирам цялата статия от споменатия вестник, там е описано всичко.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 21:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз я имам на ксерокопие от вестника. Там пише тока на покой да е 50-150 мА. Диодите за тока на покой (D1 и D4) се монтират близо до транзисторите. На в емитерната верига на единя транзистор се включва амперметър за отчитане тока на покой. Резисторите R1 и R3 се слагат първоначално 200 ом. Ако тока на покой е по-голям от 150 мА се слагат такива с по-малко съпротивление. Ако пък е по-малък от 50 мА се слагат по-високоомни например 240 ом. И така докато се нагласи тока на покой в необходимите граници. Не е много играчка.

Ако тока на покой не може да се стабилизира, транзисторите ще прегреят след 10 тина мин. работа. Но ако е стабилен, дори и да е голям няма да прегреят (При мен го бях нагласил отначало 430 мА).
Препоръчвам ти да използваш транзистори в метален корпус, защото се повреждат по-трудно откъм ток и топлина, например:

Т3 КТ818ВM(ГM) и Т4 КТ819ВM(Г) или T3 KD617 и T4 KD607(KU607) или Т3 2N2955 и Т4 2N3055
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 21:58    Заглавие: 200-300w amp Отговорете с цитат

Вижте тази схема: http://www.electronics-lab.com/projects/audio/013/index.html 200W за 15-20 лева. Много изгодно. Аз лично ползвам този усилвател, но с крайни транзистори BD909/BD910 . Крайният резултат е около 300W при 8 ома. Обаче траф 400 вата ми струваше 50лв... Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kikokikov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм съгласен и с двете предложения само че аз ще си купя елементите но откъде да намеря платка за ги монтирам!!!!
Между другото харесъл съм си едно говорителче което е 14" Р=100W Z=4Ω българско мисля че беше на Благоевград какво ще кажете по въпроса,а цената беше кам 45-50 лева!!!!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 1 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети