| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kikokikov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2005 12:49 Заглавие: Всичко стана супер но триабва още бас!!!Помощ!!!! |
|
|
Благодаря на всички дали ми съвет и по спецялно на Vladi!!!!Получи се супер звука е много чист (самия аз не очаквах толкова добре да стане) но ми малеят басите!!!Имам една идея в момента имам някой лев излишен и мисля да закупя едно говорителче от сорта на 14" но този път ще ми трябва усилвател!!!!В едно сайтче намерих няколко предложения НО не знам кой е най-подходящ и за това моля за помощ!!!Ще сложа характеристиките им ако може да ме посъветвате кой е THE BEST!!!!
По скоро не ми е ясно онази част където трябва да съгласувам изхода на уредбата с входа на усилвателя (защото аз ще усилвам сигнала от уредбата) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
kikokikov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2005 13:39 Заглавие: |
|
|
За тези които имат желание да погледнат в тази поща [email protected] с парола:0000 има снимки и класификация на усилватели!!!Ако някой има по-добри предложения и знае от каде да си купя с удоволствие ще го послушам!!!!
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!!!! |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2005 15:37 Заглавие: |
|
|
Аз, бих си конструирал този с двуполярното захранване, (усилвател 1), но нека и някои друг ти каже. Защото, не съм работил много с полу-готовите набори. Все пак ще следя развитието на темата, и с каквото мога ще помогна _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
LZ2AAB Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2005 20:58 Заглавие: |
|
|
Ако искаш качествен звук според мен ще е по-добре да направиш усилвалел с дискретни елементи,а не с интегрални схеми.Малко по-трудно е но за сметка на това качеството е доста по-голямо  _________________ Да си най-добър в това което правиш, значи да правиш всичко оптимално!!! |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2005 16:47 Заглавие: |
|
|
| Добре но за да направя усилвател с директни елементи ще ми трябва някаква схема и горе-долу типът на елементите за да мога да си ги купя!!!!Но стои и друг проблем че нямам готова платка?!?Аз за това се спряь на заготовките защото имам готова платка където мога да си монтирам елементите иначе и аз съм съгласен че с директните елементи звука е по-добър!!! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2005 19:22 Заглавие: |
|
|
препоръчвам ти тази схема http://selectronics.hit.bg/N4U.htm
има я и на други места, но се сетих за моята страница
не е сложна за изработака, има голяма мощност при невисоко захр. напрежение в сравнение със обикновените транзисторни усилватели. |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2005 21:15 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | препоръчвам ти тази схема http://selectronics.hit.bg/N4U.htm
има я и на други места, но се сетих за моята страница
не е сложна за изработака, има голяма мощност при невисоко захр. напрежение в сравнение със обикновените транзисторни усилватели. |
Тази схема, е малко старичка, но свири добре, като се има в предвид, че се използва 741 . Имаше я в вестник "Направи си сам" от 1986г. Аз лично съм си я правил в мостов вариант, защото може да работи и мостово на доста по-голяма мощност, а самия товар си остава на 4 ома. Само се подменят краините транзистори. Не е лоша, особено щом ще я ползваш за ниски. Но настроиката на тока, на покои, на транзисторите е неудобна(в статията нищо не пише за това). Ако ще правиш усилвателя за не поголяма мощност от 45W може и да не ти се налага да настроиваш тока на покой, но за по-голяма е почти сигурно,че ще трябва да настроиваш този ток на транзисторите, иначе доста ще ти греят. Ако се решиш да я правиш, питай ще ти обясня. Мога и да ти сканирам цялата статия от споменатия вестник, там е описано всичко. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2005 21:45 Заглавие: |
|
|
Аз я имам на ксерокопие от вестника. Там пише тока на покой да е 50-150 мА. Диодите за тока на покой (D1 и D4) се монтират близо до транзисторите. На в емитерната верига на единя транзистор се включва амперметър за отчитане тока на покой. Резисторите R1 и R3 се слагат първоначално 200 ом. Ако тока на покой е по-голям от 150 мА се слагат такива с по-малко съпротивление. Ако пък е по-малък от 50 мА се слагат по-високоомни например 240 ом. И така докато се нагласи тока на покой в необходимите граници. Не е много играчка.
Ако тока на покой не може да се стабилизира, транзисторите ще прегреят след 10 тина мин. работа. Но ако е стабилен, дори и да е голям няма да прегреят (При мен го бях нагласил отначало 430 мА).
Препоръчвам ти да използваш транзистори в метален корпус, защото се повреждат по-трудно откъм ток и топлина, например:
Т3 КТ818ВM(ГM) и Т4 КТ819ВM(Г) или T3 KD617 и T4 KD607(KU607) или Т3 2N2955 и Т4 2N3055 |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2005 21:58 Заглавие: 200-300w amp |
|
|
Вижте тази схема: http://www.electronics-lab.com/projects/audio/013/index.html 200W за 15-20 лева. Много изгодно. Аз лично ползвам този усилвател, но с крайни транзистори BD909/BD910 . Крайният резултат е около 300W при 8 ома. Обаче траф 400 вата ми струваше 50лв...  |
|
|
 |
kikokikov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2005 22:45 Заглавие: |
|
|
Аз съм съгласен и с двете предложения само че аз ще си купя елементите но откъде да намеря платка за ги монтирам!!!!
Между другото харесъл съм си едно говорителче което е 14" Р=100W Z=4Ω българско мисля че беше на Благоевград какво ще кажете по въпроса,а цената беше кам 45-50 лева!!!! |
|
|
 |
|