|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2009 13:53 Заглавие: |
|
|
Няма ли да стане регулиране на мощност с комутиране на резистори (печка) в серия?
Помпата мисля е електромагнит с определена амплитуда и вибрация 100Хц. Ако му се ограничи тока ще спадне амплитудата, съответно дебита.
---------
По-хубаво ще стане с автотрансформатор на който се превключват напрежения към помпата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 10, 2009 0:11 Заглавие: |
|
|
| Най елегантното нещо си е хидрофора,както каза колегата по-назад.Ще се постави лесно и ще реши всички проблеми.Представлява метална бутилка разделена на две части от гумена мембрана и електрически ключ за налягане.В горната част е вуздух в долната водата,когато водата се ползва,сгъстения въздух осигурява някакво налягане да не тече от чешмите или от душа като чучур,а що-годе нормално.Когато налягането падне,прекъсвача включва помпата и тя пак пълни съда.Всичко е автоматично и няма опасност за помпата,докато не се прецака ключа за налягане.Затова е най-добре да е фабрично.По-скъпо,ама за повечко време и по-малко нерви,според моето скромно мнение ...Това за гумената мембрана не съм съвсем сигурен,напълно е възможно да е и само въздушна възглавница,ама нека каже някой който е надниквал вътре ... http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=18517 |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 10, 2009 22:08 Заглавие: |
|
|
Здравейте !
Ако помпата наистина е електромагнит , както каза колегата по-горе, а котвата НЕ е постоянен магнит , вибрациите ще са 100 херца (придърпване за всеки полу-период ), както беше казано . Значи , ако се постави един диод последователно във веригата , котвата ще се придърпва само през единия полу-период и дебита ще падне наполовина . При това без последствия за помпата.
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
cene Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 11, 2009 19:01 Заглавие: |
|
|
Аз принципно си мислех за един бидон, който да монтирам над мивката и да пълня него, а пък отдолу с кран ще си пускам струя каквато ми е кеф.Но трябва да преустройвам всичко в кухнята и това искам да избегна.
fortech ще обясниш ли малко по-подробно за идеята ти, какъв диод да се използва и къде да го вържа евентуално на фазата или нулата?
Друго също да питам, къде продават в София читави автотрансформатори и колко горе-долу струват.то там и мощността е от значение май на мен ще ми трябва около 400 вата.
Благодаря много на всички отзовали се по темата. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 11, 2009 19:07 Заглавие: |
|
|
Сердика 15 тел 029831992 _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 11, 2009 21:53 Заглавие: |
|
|
| fortech написа: | ......... При това без последствия за помпата.
....... ! | Тук лекичко не се съгласявам.Всеки магнитопровод рачетен да работи нормално с двуполупериоден ток,с "изправен" такъв,ще получи насищане и прегряване.Пак не съм съвсем сигурен,защото,все пак има извършване на механична работа и доста по- голяма междина,но ако Вие господине сте го пробвали,може и да работи?
| cene написа: | ...Но трябва да преустройвам всичко в кухнята и това искам да избегна.
..... |
Хидрофорите са с големина половината на познатата 14 килограмова газова бутилка(малките),проблема е нищожен,няколко меки връзки и малко ел.инсталация...е разбира се и некой лев отгоре,може би по-малко от поредната изпушила помпа... |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 11, 2009 23:37 Заглавие: |
|
|
Здравейте !
Идеята с диода е следната: единия проводник от кабела ,с който е свързана помпата, се прекъсва и между така получените 2 края се свързва диода . В случая посоката на диода е без значение , важно е да се " отреже " единия полу-период. Може да се използва всеки диод с ток над 5 Ампера и обратно напрежение над 600 Волта за да има достатъчен запас (за 400 Вата е достатъчен диод 2А/400Волта).
Цената им е почти еднаква , не са скъпи .По принцип няма значение на фазата или нулата , аз обаче по навик не пипам нулата , бих прекъснал фазата . Относно това , дали ще прегрее магнитопровода - не мисля.Ако изправянето е двуполупериодно и филтрирано ще има затопляне.Тук обаче имаме почти отворен магнитопровод (заради голямото разстояние между котвата и магнитопровода) който ще работи на един полу-период , следователно ефективната стойност на тока ще е 2 пъти по-малка, което е предостатъчно да компенсира еднопосочно протичащия импулсен ток. С потопяема помпа не съм пробвал .Ако решиш да използваш идеята , за спокойствие може да провериш за загряване.
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 12, 2009 7:54 Заглавие: |
|
|
Идеите понякога струват скъпо и то на тези които ги прилагат Макар че всички тук даваме такива,но друго не може и да бъде.Незнам защо се търси нещо сложно като едно решение с тройник е най елегантното и струващо 2лв.Като при това не са необходими други приспособления и управления,а си е чисто механично разделяне на дебита на две. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 12, 2009 13:05 Заглавие: |
|
|
| Регулируем лабораторен автотрансформатор (ЛАТЕР) се продава в КОНРАД. Имаше 500 и 1000 Вата. Цената беше под 60лв за мощния. Хубава работа ми върши. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|