Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся регулатор на мощност за потопяема водна помпа?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Май 09, 2009 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма ли да стане регулиране на мощност с комутиране на резистори (печка) в серия?
Помпата мисля е електромагнит с определена амплитуда и вибрация 100Хц. Ако му се ограничи тока ще спадне амплитудата, съответно дебита.
---------
По-хубаво ще стане с автотрансформатор на който се превключват напрежения към помпата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Май 10, 2009 0:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Най елегантното нещо си е хидрофора,както каза колегата по-назад.Ще се постави лесно и ще реши всички проблеми.Представлява метална бутилка разделена на две части от гумена мембрана и електрически ключ за налягане.В горната част е вуздух в долната водата,когато водата се ползва,сгъстения въздух осигурява някакво налягане да не тече от чешмите или от душа като чучур,а що-годе нормално.Когато налягането падне,прекъсвача включва помпата и тя пак пълни съда.Всичко е автоматично и няма опасност за помпата,докато не се прецака ключа за налягане.Затова е най-добре да е фабрично.По-скъпо,ама за повечко време и по-малко нерви,според моето скромно мнение ...Това за гумената мембрана не съм съвсем сигурен,напълно е възможно да е и само въздушна възглавница,ама нека каже някой който е надниквал вътре ... http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=18517
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 10, 2009 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте !
Ако помпата наистина е електромагнит , както каза колегата по-горе, а котвата НЕ е постоянен магнит , вибрациите ще са 100 херца (придърпване за всеки полу-период ), както беше казано . Значи , ако се постави един диод последователно във веригата , котвата ще се придърпва само през единия полу-период и дебита ще падне наполовина . При това без последствия за помпата.
Успех !
cene
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 11, 2009 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз принципно си мислех за един бидон, който да монтирам над мивката и да пълня него, а пък отдолу с кран ще си пускам струя каквато ми е кеф.Но трябва да преустройвам всичко в кухнята и това искам да избегна.
fortech ще обясниш ли малко по-подробно за идеята ти, какъв диод да се използва и къде да го вържа евентуално на фазата или нулата?
Друго също да питам, къде продават в София читави автотрансформатори и колко горе-долу струват.то там и мощността е от значение май на мен ще ми трябва около 400 вата.
Благодаря много на всички отзовали се по темата.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Пон Май 11, 2009 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Сердика 15 тел 029831992
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 11, 2009 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

fortech написа:
......... При това без последствия за помпата.
....... !
Тук лекичко не се съгласявам.Всеки магнитопровод рачетен да работи нормално с двуполупериоден ток,с "изправен" такъв,ще получи насищане и прегряване.Пак не съм съвсем сигурен,защото,все пак има извършване на механична работа и доста по- голяма междина,но ако Вие господине сте го пробвали,може и да работи?
cene написа:
...Но трябва да преустройвам всичко в кухнята и това искам да избегна.
.....

Хидрофорите са с големина половината на познатата 14 килограмова газова бутилка(малките),проблема е нищожен,няколко меки връзки и малко ел.инсталация...е разбира се и некой лев отгоре,може би по-малко от поредната изпушила помпа...
Върнете се в началото
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 11, 2009 23:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте !
Идеята с диода е следната: единия проводник от кабела ,с който е свързана помпата, се прекъсва и между така получените 2 края се свързва диода . В случая посоката на диода е без значение , важно е да се " отреже " единия полу-период. Може да се използва всеки диод с ток над 5 Ампера и обратно напрежение над 600 Волта за да има достатъчен запас (за 400 Вата е достатъчен диод 2А/400Волта).
Цената им е почти еднаква , не са скъпи .По принцип няма значение на фазата или нулата , аз обаче по навик не пипам нулата , бих прекъснал фазата Wink . Относно това , дали ще прегрее магнитопровода - не мисля.Ако изправянето е двуполупериодно и филтрирано ще има затопляне.Тук обаче имаме почти отворен магнитопровод (заради голямото разстояние между котвата и магнитопровода) който ще работи на един полу-период , следователно ефективната стойност на тока ще е 2 пъти по-малка, което е предостатъчно да компенсира еднопосочно протичащия импулсен ток. С потопяема помпа не съм пробвал .Ако решиш да използваш идеята , за спокойствие може да провериш за загряване. Very Happy
Успех !
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Вто Май 12, 2009 7:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеите понякога струват скъпо и то на тези които ги прилагат Smile Макар че всички тук даваме такива,но друго не може и да бъде.Незнам защо се търси нещо сложно като едно решение с тройник е най елегантното и струващо 2лв.Като при това не са необходими други приспособления и управления,а си е чисто механично разделяне на дебита на две.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 12, 2009 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Регулируем лабораторен автотрансформатор (ЛАТЕР) се продава в КОНРАД. Имаше 500 и 1000 Вата. Цената беше под 60лв за мощния. Хубава работа ми върши.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети