|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tachip Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 15, 2009 17:10 Заглавие: Токоизточник за електролиза (Selective/Brush Plating) |
|
|
Някой може ли да предложи схема за наистина мощен стабилизиран източник от порядъка на 30 ампера и нагоре и напрежение 20-25 волта.Трябва ми стабилизиран токоизточник за т.н. "селективно нанасяне на покрития" - "selective/brush plating", което си е един вид електролиза. Използваните захранващи блокове са импулсни, но се съмнявам , че някой тук е реализирал и има работеща схема на импулсно стабилизирано регулируемо захранване 30A и нагоре или греша?Та, ако може някой да предложи нещо реално приложимо и изпробвано за следните параметри - изходен ток - 0-30 А(за да може да се регулира плътността на тока по време на работа), изходно напрежение 20 волта -(то може и да не е регулируемо, което опростява нещата) и входно около 24 V- предполагам такъв мощен траф ще се намери....Препоръка за траф също ще е полезна.Това което открих като готови захранващи блокове на Mastech е около 250-270 лв за 20А...така че, цялото упражнение би имало смисъл ако има някаква осезаема разлика в цената....
Малко редакция и уточнения:
1.За трафа- да, първото , за което се сетих е електрожен,защото ако трябва да купувам тороид 800-1000W вече се губи смисълът.Но доколко е приложимо това?Имам някакъв спомен, че трафовете за електрожени са с някаква по- странна характеристика и дори и да развия малко намотки и да го направя на 24 волта , ще може ли да работи нормално часове под пълен товар?
2.Молбата ми е за конкретни схемни решения - възможностите ми са по-скоро да възпроизведа конкретна схема, която е доказано работеща, а не да преправям схемно решение според нуждите ми. Т.е, ясно е, че лесно може да стане с LM 317, 723 и т.н, ама оттам нататък пак е мъгла...А и ако някой предложи нещо конкретно, може да се се добавят корекции и схемата да се подобри....доста хора с опит има тук.
3.Ясно , че от магазина е най-добре, но имам един куп шасита, кутии, радиатори, вентилатори,големи електролити и електрожени - защо да не дам 15-20 лв за елементи и 5- часа труд.И аз предпочитам да разнасям 5 кила импулсно захранване, а не 25 кила туч, но и парите са си пари, пък е и приятно да направиш нещо сам.
4.Не искам да оставям лошо впечатление , че чакам нещо наготово - разгледах datasheet -ове, различни схеми, порових се тук там, но нивото ми в тази област е такова, че се нуждая от конкретно работещо схемно решение.Нито мога да преценя плюсовете и минусите на една схема , нито мога да я подобря и изменя, затова ми трябва помощ от хора , които са го правили- еди какви си диоди за греца, такъв интегрален стабилизатор свързан еди как си, N на брой мощни транзистори с такива изравнителни резистори и т.н.- цяла схема.Благодаря предварително, на тези, които ще отделят от времето си да помогнат!
Последната промяна е направена от tachip на Съб Май 16, 2009 12:42; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 16, 2009 2:19 Заглавие: |
|
|
На теб ще е необходим т.н. ГЕНЕРАТОР НА ТОК .С него нагласяваш тока който ти е необходим и той не зависи от съпротивлението на елекролита.Елементната база е сравнително евтина-LM317 изправител филтриращи кондензатори и мощни транзистори.За траф евентуално можеш да използваш някой евтин китайски електрожен.Имам направено такова но се регулира до 10А.  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 16, 2009 8:31 Заглавие: |
|
|
| tachip написа: | | Това което открих като готови захранващи блокове на Mastech е около 250-270 лв за 20А...така че, цялото упражнение би имало смисъл ако има някаква осезаема разлика в цената.... |
Та ти си открил истината,хич не се чуди ами си вземи направо два и ето ти 40А.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 17, 2009 7:43 Заглавие: |
|
|
tachip, дай да почета малко за това селективно нанасяне. Ако ми стане интересно и намеря практическо приложение в моите проекти, ще помисля как евтино да се реши проблема и ще пиша. Готово схемно решение без да ми е ясна технологията, поне аз, не мога да предложа. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 17, 2009 20:21 Заглавие: |
|
|
| Га бях млад(преди палачинката да се обърне) съм правил захранващ блок,за елонгиране на алуминий.Или поне така си спомням.Ма ми се струва ,че тока се определяше от напрежението ,което се подаваше,от гъстота на електролити и разстояния и повърхнини,но общо взето си важи закона на Ом и то за активен товар.Та мисълта ми е нее е ли необходим просто мощен стабилизатор на напрежение. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 17, 2009 21:02 Заглавие: |
|
|
| vladimir_ki4ev написа: | | си важи закона на Ом и то за активен товар.. |
Не ща да се заяждам и отварям дискусия ама освен за част от веригата и за цялата верига чичко Ом не е измислял такова нещо. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 17, 2009 21:09 Заглавие: |
|
|
| Добре де при два пъти по високо напрежение два пъти по голям ток. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 17, 2009 21:28 Заглавие: |
|
|
Явно че @tachip е с практичен опит в галванизацията за да указва какво напрежение му трябва,но източника с който разполага не може да му осигори нужния ток до 50А мах.Да де ама аз питам има ли изисквания за пулсациите на тока и ред други параметри касаещи процеса.Все пак си говорим за 1000вата та и отгоре,ако трябва да сме точни. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 17, 2009 21:31 Заглавие: |
|
|
Във вана с помия с неизвестен състав. Може, ама друг път...
Нещата в тази наука са сложни и много критични. Говоря за галванотехниката. Електрониката е друг вид напитка.
----
За Радев. Има. И токът не е баш прав и т.н. Чакам да видя какво ще прати човека и ако има цифрички, времедиаграми и т.н. може и да помисля. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|