Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Токоизточник за електролиза (Selective/Brush Plating)
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tachip
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 15, 2009 17:10    Заглавие: Токоизточник за електролиза (Selective/Brush Plating) Отговорете с цитат

Някой може ли да предложи схема за наистина мощен стабилизиран източник от порядъка на 30 ампера и нагоре и напрежение 20-25 волта.Трябва ми стабилизиран токоизточник за т.н. "селективно нанасяне на покрития" - "selective/brush plating", което си е един вид електролиза. Използваните захранващи блокове са импулсни, но се съмнявам , че някой тук е реализирал и има работеща схема на импулсно стабилизирано регулируемо захранване 30A и нагоре или греша?Та, ако може някой да предложи нещо реално приложимо и изпробвано за следните параметри - изходен ток - 0-30 А(за да може да се регулира плътността на тока по време на работа), изходно напрежение 20 волта -(то може и да не е регулируемо, което опростява нещата) и входно около 24 V- предполагам такъв мощен траф ще се намери....Препоръка за траф също ще е полезна.Това което открих като готови захранващи блокове на Mastech е около 250-270 лв за 20А...така че, цялото упражнение би имало смисъл ако има някаква осезаема разлика в цената....

Малко редакция и уточнения:

1.За трафа- да, първото , за което се сетих е електрожен,защото ако трябва да купувам тороид 800-1000W вече се губи смисълът.Но доколко е приложимо това?Имам някакъв спомен, че трафовете за електрожени са с някаква по- странна характеристика и дори и да развия малко намотки и да го направя на 24 волта , ще може ли да работи нормално часове под пълен товар?

2.Молбата ми е за конкретни схемни решения - възможностите ми са по-скоро да възпроизведа конкретна схема, която е доказано работеща, а не да преправям схемно решение според нуждите ми. Т.е, ясно е, че лесно може да стане с LM 317, 723 и т.н, ама оттам нататък пак е мъгла...А и ако някой предложи нещо конкретно, може да се се добавят корекции и схемата да се подобри....доста хора с опит има тук.

3.Ясно , че от магазина е най-добре, но имам един куп шасита, кутии, радиатори, вентилатори,големи електролити и електрожени - защо да не дам 15-20 лв за елементи и 5- часа труд.И аз предпочитам да разнасям 5 кила импулсно захранване, а не 25 кила туч, но и парите са си пари, пък е и приятно да направиш нещо сам.

4.Не искам да оставям лошо впечатление , че чакам нещо наготово - разгледах datasheet -ове, различни схеми, порових се тук там, но нивото ми в тази област е такова, че се нуждая от конкретно работещо схемно решение.Нито мога да преценя плюсовете и минусите на една схема , нито мога да я подобря и изменя, затова ми трябва помощ от хора , които са го правили- еди какви си диоди за греца, такъв интегрален стабилизатор свързан еди как си, N на брой мощни транзистори с такива изравнителни резистори и т.н.- цяла схема.Благодаря предварително, на тези, които ще отделят от времето си да помогнат!

Последната промяна е направена от tachip на Съб Май 16, 2009 12:42; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Съб Май 16, 2009 2:19    Заглавие: Отговорете с цитат

На теб ще е необходим т.н. ГЕНЕРАТОР НА ТОК .С него нагласяваш тока който ти е необходим и той не зависи от съпротивлението на елекролита.Елементната база е сравнително евтина-LM317 изправител филтриращи кондензатори и мощни транзистори.За траф евентуално можеш да използваш някой евтин китайски електрожен.Имам направено такова но се регулира до 10А. Arrow
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Съб Май 16, 2009 8:31    Заглавие: Отговорете с цитат

tachip написа:
Това което открих като готови захранващи блокове на Mastech е около 250-270 лв за 20А...така че, цялото упражнение би имало смисъл ако има някаква осезаема разлика в цената....

Та ти си открил истината,хич не се чуди ами си вземи направо два и ето ти 40А. Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Съб Май 16, 2009 13:09    Заглавие: Отговорете с цитат

http://rapidshare.com/files/131681870/030v-020a_smps.rar.html
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 17, 2009 7:43    Заглавие: Отговорете с цитат

tachip, дай да почета малко за това селективно нанасяне. Ако ми стане интересно и намеря практическо приложение в моите проекти, ще помисля как евтино да се реши проблема и ще пиша. Готово схемно решение без да ми е ясна технологията, поне аз, не мога да предложа.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 17, 2009 20:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Га бях млад(преди палачинката да се обърне) съм правил захранващ блок,за елонгиране на алуминий.Или поне така си спомням.Ма ми се струва ,че тока се определяше от напрежението ,което се подаваше,от гъстота на електролити и разстояния и повърхнини,но общо взето си важи закона на Ом и то за активен товар.Та мисълта ми е нее е ли необходим просто мощен стабилизатор на напрежение.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 17, 2009 21:02    Заглавие: Отговорете с цитат

vladimir_ki4ev написа:
си важи закона на Ом и то за активен товар..

Не ща да се заяждам и отварям дискусия ама освен за част от веригата и за цялата верига чичко Ом не е измислял такова нещо.
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 17, 2009 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де при два пъти по високо напрежение два пъти по голям ток.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Нед Май 17, 2009 21:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно че @tachip е с практичен опит в галванизацията за да указва какво напрежение му трябва,но източника с който разполага не може да му осигори нужния ток до 50А мах.Да де ама аз питам има ли изисквания за пулсациите на тока и ред други параметри касаещи процеса.Все пак си говорим за 1000вата та и отгоре,ако трябва да сме точни.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 17, 2009 21:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Във вана с помия с неизвестен състав. Може, ама друг път...

Нещата в тази наука са сложни и много критични. Говоря за галванотехниката. Електрониката е друг вид напитка.
----
За Радев. Има. И токът не е баш прав и т.н. Чакам да видя какво ще прати човека и ако има цифрички, времедиаграми и т.н. може и да помисля.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети