Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Високоволтово захранване
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
todor943
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 19:43    Заглавие: ? Отговорете с цитат

Направих ето тази схема

Но съм сменил транзистора с IRF530 и съм сложил общо 3000мф кондензатори паралелно на плюса и минуса.Кондензатора, който регулира честотата е точно 1мф.Горе долу бобината от кола на какви параметри ще прави най-голяма волтова дъга(коефициент на насищане, честота)?Също някъде пишеше, че резистора на 3-тия крак на интеграла ограничавал тока, който отива към бобината - как да манипулирам лимита.С намаляване или увеличаване на съпротивлението се увеличава лимита?Първоначално захранвах схемата от зарядно за малки акумулатори, но не можех да получа достатъчно ток от него - само някъде до 1 ампер.След това пробвах с зарядно на автомобилен акумулатор, но се оказа, че то реално ми дава 20 волта и изгорих интеграла.Та как да увелича лимита за ток и да настроя оптимално схемата - отдавна съм учил електроника и малко ми се губи част от материята.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 19:51    Заглавие: Отговорете с цитат

С този 2N3055 ,когато заработи ела ми се обади ,когато правих навремето електронно запалване за колата си 450 волтови BUX80 фърляха по една искра и толкоз ,този 100 волтов транзистор лошо му се пише. Пробвай с BU931 или други подобни специално пригодени за електронни запалвания !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
todor943
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 20:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Заменил съм го с IRF530, той е мосфет полеви, така че нямам никакви проблеми дори без радиатор никога не е грял.Въпроса ми е как да направя искрите възможно най-големи т.е каква е оптималната честота, коефициент на насищане и т.н, също ако резистора на гейта на мосфета или базата на транзистора ограничава тока, как да увелича ограничението.
Върнете се в началото
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 23:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте !
Резистора на извод 3 на таймера 555 ограничава тока през изходното стъпало на самия таймер , за да не дефектира; разбира се , ограничава и тока през базата на 2N3055 . Ако стойността на резистора е голяма , базовия ток , а от там и колекторния, ще е по-малък , съответно и тока през бобината. С поставянето на полевия транзистор , от този резистор нищо не зависи(за честотите , при които работи схемата) , нека си остане така.Мощността на искрата вече ще зависи само от коефициента на запълване на импулсите и честотата.За 555 относно запълването на импулсите ето едно просто правило: колкото резистора от +12В към 7-мо краче е по-малък(за 12 В не по-малко от 1К ), а резистора от 7 към 2 и 6-то краче по-голям , толкова повече коефициента се доближава до 0.5 , като практически никога не става толкова.За честотата - като се има впредвид за каква е разработена автомобилната бобина , експериментирай от 50 до 500 херца.Разбира се , може да разшириш обхвата на пробите , и да споделиш ефекта.
Успех !
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 2:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен най добре е коефициента на запълване да е 0,5.За честотата се ориентирай по оборотите на двигателя за които е предназначена бобината.Избери възможно най ниските обороти.
Запомни че оборотите ги дават за минута а честотата е за секунда.
така че f=обороти /60
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 6:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Що ли ми се върти нещо в главата ,че при оборотомерите на честота 50 Hz съответстваха 1500 оборота в минута ,което не се получава по горната формула .
Върнете се в началото
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 10:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами при едноцилиндров двутактов двигател на всеки оборот се подава по една искра , т.е. 3 000 об./мин са си 50 Hz. При едноцилиндров четиритактов на 2 оборота -- една искра, т.е. на 6 000 оборота съответстват 50 Hz.При четирицилиндровия четиритактов за един оборот -- 2 искри , за това при такъв двигател 50 Hz се получават при 1500 об./мин. Wink todor943, след като искаш да създадеш електростатично поле , защо отхвърли предложението ми от първа страница , със същата схема можеш да управляваш и едно малко ТХО с вграден високоволтов изправител. Предимство:полето няма да е импулсно , а постоянно. Пък и не е скъпо - цял малък телевизор можеш да намериш на цената на бобината Smile С бобината обаче имаш по-високо напрежение.И в двата случая е добре , както каза колегата по-горе , коефициента на запълване на импулсите е добре да е около 0.5 . Ако използваш ТХО , честотата трябва да е 15--16 килохерца (то е оразмерено да работи на 15. 625 Килохерца).
Успех !
todor943
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 13:06    Заглавие: re Отговорете с цитат

Ами не знам за какво да питам в електронния магазин, понеже там се продават различни ТХО-та и не знам дали са по волтаж или си имат някакви кодове като транзисторите.Не съм сигурен дали без да зная подробности в магазина могат да ми кажат какво искам.Колкото до цените никога няма да си намеря ТХО за цената на бобината ми, защото е безплатно взета от Москвич Алеко Very Happy .Бобината ще я пусна тази вечер като проба на 20 волта и някъде в килохерцовия обхват 6-16 килохерца и ще видя как се представя.Съвсем скоро ще изляза и ще си взема и 2,3 резервни 555-ици, и един по мощен полеви транзистор.Ще проверя и за ТХО, но не зная дали как точно да им кажа какво искам.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 16:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
някъде в килохерцовия обхват 6-16 килохерца

Е точно за бобина от Москвич това не е най подходящата честота ,нормално е 100-200 херца(3000-6000RPM на мотора) Ама пробвай ,нищо се не знае !
Върнете се в началото
5kan
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 16:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук има едно просто решение
и работи - многократно съм го правил
http://electronikart.hit.bg/eow/eow.html
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети