Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Високоволтово захранване
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
iwkom
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Чирпан

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм го правил, и точно затова съм го сложил в сайта си. Просто бях забравил за него. Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
todor943
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 18:18    Заглавие: Отговорете с цитат

И този път нямах успех.Първоначално поради липса на части използвах 1uf кондензатор, сега използвах 100pf и искрата стана пренебрежително малка, а когато увеличих съвсем малко честотата над минимума за кондензатора вече нямаше такава.Действително искрата е по-дълга на по-ниски честоти, но не мога да използвам прекалено ниска честота.Какво трябва да направя, за да да стане искрата по-дълга?Примерно като тази
http://www.saunalahti.fi/plahtee/youtube/24V_ignition_coil.jpg
или като на това клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=xOwmvKKfSSc
Схемата я взех от тук,
http://www.instructables.com/id/High_voltage_ignition_coil_supply/?ALLSTEPS#step0
юно така и не получавам тези резултати.Какво трябва да направя?Възможно ли е проблема да е в бобината?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

ТХО от магазина е скъпо.По-скоро мини през някой сервиз и попитай за нещо 2-ра употреба. На всички портативни ТВ(черно-бели) ТХО произвежда 11 Кв , няма значение каква е марката , важно е да има качулка за кинескопа (значи си има вграден изправител).За 15-тина лева ще ти даде някой колега цял ТВ с тежки поражения , например от гръм.Стига да работи ТХО-то. Smile Повечето колеги са широко скроени хора , все някой ще ти помогне , може и със съвет.Аз от опит знам , че с 25 КВ тхо може да се получи волтова дъга 2 -- 4 см. С 11 КВ не съм пробвал.А 100 ПФ кондензатор е твърде малък и таймера ще вдигне много висока честота , за това бобината изобщо не ти подава искра.Мисля , че както казаха колегите , най-добри резултати ще имаш при честоти 50 --- 200 херца.
Успех!
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 2:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Изтегли от нета данните за 555 там има формула по която се изчислявя честотата.Изчисли я за 15-16килохерца.Намери едно ТХО от стор чернобял портативен телевизор.И така ползвай схемата дето си я започнал но при честота 15-16килохерца.Закачи ТХО-то за товар и готово.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 6:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе хора -на него му трябват 50KV и нагоре ,вие го карате да взема ТХО от черно-бял ТВ ???! Да не говорим за необходимото захранване в първичната част ,което не е 12В със сигурност !
Върнете се в началото
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам дали бобина от Алеко е правилният избор. Модерните коли са с нискоомни бобини за да работят при високи обороти.

Напрежението може да се повиши като се повиши захранването. Бобината би трябвало да може да пусне 40КВ. Преди да пробие окончателно.
А не трябва ли да има диод в обратна посока успоредно на бобината за да работи? (може и да не съм го видял в навалицата).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети