Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електронен димер за импулсни трансформатори за лунички
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 8:58    Заглавие: Електронен димер за импулсни трансформатори за лунички Отговорете с цитат

Първо да се извиня на модераторите че пускам тема която обсъждах преди много време но така и не стигна до край и темата доста се отклони от същинската част.Но така и не стигнах до отровор,за което се извинявам.Надявам се да не бъде изтрита след това.
Ще си опитам да бъда максимално кратък и изчерпателен.

Захванах се да правя димер за луничките ми в къщи.Ползвам електронни трафове 220-12 в.Които подържат димиране.Някакви на "Релко".първоначално се спрях на схемата от МК.
http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator.htm
но се окозо че по този начин симистора не се управлява добре и явно половината синосоида е изрязваше напълно.Трепкаше на има няма 50 процента.След дълго обсъждане на схемата тук с ваша помощ разбрах че схемата така изпълнета не струва и се стигна до тази модификация

http://svetoreg.hit.bg/IR_MK_new.jpg

така направена достига поне да 100 процента /Явно със оптрон които има zero-cross
съм бил към правилната посока./но явно наистина до толкова достига на максимум че не остава резервирано напрежение за контролирането на симистора и захранване на pic-a.
Започнах да се чудя да е правя триточкова да не се налага да е свъзвам последователно и да резервирам напрежение за управлението на частите.Случаино експлодираха и резисторите около триака строших доста пари за чипове тъи като C серията се програмира само веднъж а с 12F509 въобще не запали накрая се отказах за дълъг период.

Сега пак съм ентусиаст и намерих някаква интеграла slb0587 около 30 лв специално разработена за това .Ако знам че ще стане е почвам с нея.Чудя се дали да използвам някои мощен оптрон с вграден симистор /ако намеря такъв/вместо да управлявам симистора по този начин.

Надявам се на ващата помощ. С идей и схеми и се надявам че направена надеждно тази схема ще заинтригува и други любители.ще регулирам около 600 вата/само за информация/

Последната промяна е направена от kukata на Нед Юли 05, 2009 15:46; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо не слагай такива големи снимки.

Тотално ти е сбъркана концепцията. Какво е това чудо "електронен трансформатор"? Това, че на кутия като подадеш мрежово напрежение и на изхода и свети лампа не означава че вътре е точно трансформатор с неговите характеристики.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемите които си ползвал са за регулиране на активен товар (лампа, нагревател). Доколкото разбирам искаш към такъв димер да свържеш импулсно захранване 220V/12V. Не че съм голям специалист по импулсни захранвания но в него има изправител, генератор и високочестотен трансформатор. Как си представяш да регулираш изходното му напрежение?!. Честно казано не съм сигурен дали е добра идея да се свърже и обикновен тороидален траф към димер. Предполагам че ще грее доста повече.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 15:27    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип могат да се регулират.Когато ги купувах търсех такива трафове които го поддържат това и ми препоръчаха тези.Тука ги има http://cgi.ebay.co.uk/250VA-RELCO-12V-L/V-DIMMABLE-LIGHTING-TRANSFORMER_W0QQitemZ300320953410QQcmdZViewItemQQimsxZ20090608?IMSfp=TL090608203002r11169
И спямо опитите ми могат да се регулират просто схемата стана донякъде но не е надеждна нещо и не работи както трябва. /Между другото командвам входното напрежение на трафа не изходното/А относно предния пост на колегата.Какво ми е сбъркано на концепцията Вместо обикновен траф с ламели или тороидален ползвам импулсен. Това исках да кажа.Както и да е.Поправих го за по ясно.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Що ли си мисля ,че този регулируемия дето си дал регулирането си е вградено вътре ,а концепцията ти е сбъркана ,защото повечето импулсни регулатори работят в широк диапазон на входящи напрежения и имат вътрешна стабилизация на изходното ,която ще се стреми да го поддържа обратно на твоето регулиране и става конфликт. Това не е линеен траф -подаваш 220 -излиза 12 ,подаваш 110 -излиза 6 -не е така !По добре е да си направиш димер във ниската част като регулираш напрежението подавано на лампите с ШИМ и мощен ключ с MOSFET при висока честота няма да се усеща мигане ,имаше подобни теми из форума.
Върнете се в началото
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Става бе колеги.Не го стабилизира.В саита на Е-bay и там пише Dimmable!пък и съм го пробвал регулира...
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако проблема ти е
Цитат:
Трепкаше на има няма 50 процента.

Най вероятно със какъвто и да е димер на 50Hz ще е така ,по горе ти писах как би могло да се избегне трепкането . Или пък да пробваш с по голям електролит успоредно на лампите ,знае ли човек !
Върнете се в началото
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Тц,проблема с трепкането беше като ползвах оригиналната схема на мк.След това сложих мос3022 оптрона с зеро крос и се оправи-съвет от колега в форума . тъкмо се зарадвах и след 15 мин гръмнаха резисторите около оптрона и оптрона изгоря,какво не и е наред на схемата.Как се изчисляват тези резистори около него да не би да са много малки.Те са по няколко ома.Каква е разлеката със и без този зеро крос оптрон-Някои може ли да навлезне в подробности...

А да регулирам вторичната отпада-Инсалацията е пусната и всичко е замазано-за съжаление
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

moc3022 не е с " zero cross " . Чети pdf -ите . Не можеш да регулираш фазово със " Zero cross " . Изясни си принципа на фазовото управление и ще разбереш защо не можеш да регулираш плавно и стабилно при използването на импулсни захранвания .Има скъпи димиращи се такива , но това определено не се прави със семисторен регулатор в първичната страна .
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Нед Юли 05, 2009 20:47    Заглавие: Отговорете с цитат

kukata уби всичко детско в мен трупано като опит в силовата електроника пишейки, че можеш със зерокрос оптрон да регулираш силата на светенето. Аз не мога да си я представя тази работа но щом казваш, че става- имаш ли накакво обяснение как става ? То ,че е инертна жичката на халогена- инертна е. Ама да я модулираш със 100 Hz. Малко и е голяма времеконстантата за това. Единствения добър начин при твоята постановка е да вземеш някой скъп димер с отделен вход за регулация и изход на 12 волта . Или просто да минеш на 220 волта лунички със симисторен димер.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети