| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 8:58 Заглавие: Електронен димер за импулсни трансформатори за лунички |
|
|
Първо да се извиня на модераторите че пускам тема която обсъждах преди много време но така и не стигна до край и темата доста се отклони от същинската част.Но така и не стигнах до отровор,за което се извинявам.Надявам се да не бъде изтрита след това.
Ще си опитам да бъда максимално кратък и изчерпателен.
Захванах се да правя димер за луничките ми в къщи.Ползвам електронни трафове 220-12 в.Които подържат димиране.Някакви на "Релко".първоначално се спрях на схемата от МК.
http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator.htm
но се окозо че по този начин симистора не се управлява добре и явно половината синосоида е изрязваше напълно.Трепкаше на има няма 50 процента.След дълго обсъждане на схемата тук с ваша помощ разбрах че схемата така изпълнета не струва и се стигна до тази модификация
http://svetoreg.hit.bg/IR_MK_new.jpg
така направена достига поне да 100 процента /Явно със оптрон които има zero-cross
съм бил към правилната посока./но явно наистина до толкова достига на максимум че не остава резервирано напрежение за контролирането на симистора и захранване на pic-a.
Започнах да се чудя да е правя триточкова да не се налага да е свъзвам последователно и да резервирам напрежение за управлението на частите.Случаино експлодираха и резисторите около триака строших доста пари за чипове тъи като C серията се програмира само веднъж а с 12F509 въобще не запали накрая се отказах за дълъг период.
Сега пак съм ентусиаст и намерих някаква интеграла slb0587 около 30 лв специално разработена за това .Ако знам че ще стане е почвам с нея.Чудя се дали да използвам някои мощен оптрон с вграден симистор /ако намеря такъв/вместо да управлявам симистора по този начин.
Надявам се на ващата помощ. С идей и схеми и се надявам че направена надеждно тази схема ще заинтригува и други любители.ще регулирам около 600 вата/само за информация/
Последната промяна е направена от kukata на Нед Юли 05, 2009 15:46; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 12:44 Заглавие: |
|
|
Първо не слагай такива големи снимки.
Тотално ти е сбъркана концепцията. Какво е това чудо "електронен трансформатор"? Това, че на кутия като подадеш мрежово напрежение и на изхода и свети лампа не означава че вътре е точно трансформатор с неговите характеристики. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 13:26 Заглавие: |
|
|
| Схемите които си ползвал са за регулиране на активен товар (лампа, нагревател). Доколкото разбирам искаш към такъв димер да свържеш импулсно захранване 220V/12V. Не че съм голям специалист по импулсни захранвания но в него има изправител, генератор и високочестотен трансформатор. Как си представяш да регулираш изходното му напрежение?!. Честно казано не съм сигурен дали е добра идея да се свърже и обикновен тороидален траф към димер. Предполагам че ще грее доста повече. |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:04 Заглавие: |
|
|
| Що ли си мисля ,че този регулируемия дето си дал регулирането си е вградено вътре ,а концепцията ти е сбъркана ,защото повечето импулсни регулатори работят в широк диапазон на входящи напрежения и имат вътрешна стабилизация на изходното ,която ще се стреми да го поддържа обратно на твоето регулиране и става конфликт. Това не е линеен траф -подаваш 220 -излиза 12 ,подаваш 110 -излиза 6 -не е така !По добре е да си направиш димер във ниската част като регулираш напрежението подавано на лампите с ШИМ и мощен ключ с MOSFET при висока честота няма да се усеща мигане ,имаше подобни теми из форума. |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:08 Заглавие: |
|
|
| Става бе колеги.Не го стабилизира.В саита на Е-bay и там пише Dimmable!пък и съм го пробвал регулира... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:26 Заглавие: |
|
|
Ако проблема ти е | Цитат: | | Трепкаше на има няма 50 процента. |
Най вероятно със какъвто и да е димер на 50Hz ще е така ,по горе ти писах как би могло да се избегне трепкането . Или пък да пробваш с по голям електролит успоредно на лампите ,знае ли човек ! |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:36 Заглавие: |
|
|
Тц,проблема с трепкането беше като ползвах оригиналната схема на мк.След това сложих мос3022 оптрона с зеро крос и се оправи-съвет от колега в форума . тъкмо се зарадвах и след 15 мин гръмнаха резисторите около оптрона и оптрона изгоря,какво не и е наред на схемата.Как се изчисляват тези резистори около него да не би да са много малки.Те са по няколко ома.Каква е разлеката със и без този зеро крос оптрон-Някои може ли да навлезне в подробности...
А да регулирам вторичната отпада-Инсалацията е пусната и всичко е замазано-за съжаление |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 20:39 Заглавие: |
|
|
| moc3022 не е с " zero cross " . Чети pdf -ите . Не можеш да регулираш фазово със " Zero cross " . Изясни си принципа на фазовото управление и ще разбереш защо не можеш да регулираш плавно и стабилно при използването на импулсни захранвания .Има скъпи димиращи се такива , но това определено не се прави със семисторен регулатор в първичната страна . |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 20:47 Заглавие: |
|
|
kukata уби всичко детско в мен трупано като опит в силовата електроника пишейки, че можеш със зерокрос оптрон да регулираш силата на светенето. Аз не мога да си я представя тази работа но щом казваш, че става- имаш ли накакво обяснение как става ? То ,че е инертна жичката на халогена- инертна е. Ама да я модулираш със 100 Hz. Малко и е голяма времеконстантата за това. Единствения добър начин при твоята постановка е да вземеш някой скъп димер с отделен вход за регулация и изход на 12 волта . Или просто да минеш на 220 волта лунички със симисторен димер. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
|