Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как се четат кондензаторите?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 13:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Да беше написал досега свалени ли ги мериш,или барем с изваден процесор.По захранване на процесора всичко над 3-4 Ома не е късо.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 14:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за добрите думи.

Всъщност не знам какво още да Ви посъветвам, аз съм лаик в областта на импулсните захранвания, но специално с изходните кондензатори имах проблеми при един направисамски проект, та ми се наложи да почета.

Тези кондензатори не са никак скъпи. Ако ще горите бензин за смолян - пловдив, или ще поръчвате по куриер, така или иначе ще направите разход, сравним с общата стойност на поръчката. Затова купете малко резервни, и няколко различни капацитета - да има. Изходния блок на захранванията на процесорите е МНОГО капризен.

Какво още може да е гръмнало - ами, така не мога да гадая като врачка, чувал съм че контролерния чип (който всъщност е регулатора) обикновено оцелява, а изпукват дискретните mosfet-ове, които работят при тежък режим. Ако ще пипате и сменяте тях, ЗА БОГА, заземителна гривна на ръката и заземен поялник! Иначе шанса да ги пукнете от статично електричество е примерно 50%.

Внимавайте с монтажа и демонтажа. В този блок текат огромни токове, макар и при нищожни напрежения. Пистите са проектирани специално с оглед охлаждане и взаимна (не)интерференция, затова забравете за мостчета с жичка, паяковидни монтажи и прочее. Трябва да бъде механично много чисто всичко.

Тук имаше един колега, ако не се лъжа tropper, който специализира в импулсни и е много напред с материала. Ако е все още наоколо и има желание, нека се включи и той.
grigor
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 14:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Свалени ги меря единия дава на късо и е 1,8 ома, другия като го меря с капацитет метъра ми дава здрав, като му меря съпротивлението при първоначалното зареждане ми изпищчва уреда след това изчезва съпротивлението, а другите два с омметъра няма изпищяване само зареждане и изчезване на съпротивлението, с капацитетметъра между единия 375 микрофарада, а другия 403 микрофарада.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 15:37    Заглавие: Отговорете с цитат

grigor написа:
като му меря съпротивлението при първоначалното зареждане ми изпищчва уреда след това изчезва съпротивлението

Така и трябва да бъде ако капацитета му е по-голям.Оня с 1,8ома сигурация е за в коша....
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
grigor
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 19:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно значи остава един изпушил. Някой ако може да ми каже къде се продават такива кондензатори, понеже като гледам каталога на комет нямат такива, а аз другъде не знам къде може да продават такива елементи.
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Сменяй всички. Електролитите рядко 'изпушват' (макар и да им се случва все пак), по-често се скапват с времето. Шанса единия да е сдухан а другите да са като нови е около нулата.

И вземи различни капацитети, да пробваш 1-2 варианта, че точно там са капризни параметрите. Повече инфо има по мрежата, търси "motherboard capacitor modding" (то е 99% за десктопи, ама при лаптопите едва ли нещата са по-различни)
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

grigor написа:
zmeios
Според мен сте абсолютно прав. ...

И аз мисля че е прав Smile .
Ако питаш мен поръчай си от Farnell чрез Комет (Пловдив) кондензатори от LowESR сериите на Rubycon или Hitachi . Не си слагай някакви случайни "ала-бала" Wink LowESR .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 09, 2009 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Я погледни по-внимателно 179 стр от каталога на Комет ,има и такива ,има и танталови по нататък ,най добре иди на място и покажи твоите ,че иначе май няма да се оправиш !
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Авг 10, 2009 0:33    Заглавие: Отговорете с цитат

А дали не са 2200,0 а 220,0 ще пекат като печки и ще живеят 20минути.
Отдавна производителите на дъна минаха на полимерни кондензатори. Very Happy
Върнете се в началото
grigor
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 10, 2009 15:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Да видях ги ще отида на место. 2200 няма толкова голяма стойност в такъв малък корпус, поне аз ненамерих повече от 680uF
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети