Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стабилизиран токоизправител за голям ток.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Авг 25, 2009 22:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако се разгледа архитектурата на АЦП ще се разбере , че пин 32 не е точно маса ( макар че се води common ) , вътрешно в чипа не е свързан към маса !!! Често пъти по схема се свързва външно към общата маса на платката , но не е задължително Smile - в такива случаи кондерчето много помага .

ПП при батерийно еднополярно захранване този пин играе важна роля , като създава потенциал ( Common ) отместен точно на 2.8.... V надолу от + са на захранването . Това напрежение може да се използва за референтно .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Вто Авг 25, 2009 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

А може ли да го увеличавам по стойност повече от 100нФ да речем електролитен 1 мф или не е добре да минава някаква граница. С този кондензатор се решиха проблемите и интегралата се държи доста по добре. Направо не съм вярвал, че толко лесно може да минем.Сега и точността си е на мястото грешката вече не е нелинейна дори бих казал че мери доста точно след добро калибриране.Супер е за сега. Започнал съм и захранващите модули на уредчетата, но така като гледам на 7805 ще му трябва радиатор. Трафа, който ще ползвам дава 2 по 11,7 волта. Днес измерих консумацията на уреда в режим -18.88 което е най-тежкия режим и консумацията е 100 мА. при изправянето се получи някакъв парадокс мисля като сложих грец и измерих напрежението спрямо средния извод беше 10,7 (ако уреда не ме е подвел нещо! Има кондензатор Smile ) което ще рече, че имам 5,7 волта излишни при ток 0,1 А което е към 0,6Вата трябва да расее 7805 дали ще може без радиатор корпус ТО-220.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 30, 2009 10:19    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk благодаря ти за информацията. Ровейки се аз намерих същата информация доста подробна на Български. В ръководство за лабораторни упражнения (предполагам на ТУ Варна) Измервания в Електрониката което дръпнах от силистрнския сайт. В него има описано много подробно работата на АЦП-тата както руския аналог така и тази на Интерсил схема.
Сега се чудя като тока ми е 15 Ампера, като изход може ли да изкарам букси за банан-щекер щото гледам по фабрични тесове ползват и няма проблем или ще си вкарам автогол с подобни елементи.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Нед Авг 30, 2009 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-добре сложи букси но с възможност за кабелно ухо- не разчитай само на контактна връзка, трябва да се притегне.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 30, 2009 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Още един труден въпрос се отваря за мен. Може ли уреда с 7107 като волтметър да мери с свързано към маса едни от входните куплунги. За по-точно обхват 2 волта. Причината е следната.Искам да измервам ток като вместо да правя шунт на уреда да използвам този, който е на токоограничението.За да станат нещата пък е нужно един операционен усилвател в случая 741.И ако може ОУ и волтметъра да се захранят заедно с +/-5 Волта ще ми е най-удобно. За целта трябва волтметъра да мери изхода на ОУ спрямо маса иначе казано входната клема да е свързана с масата на уреда.Ако не става така има ли прост метод за развързване на масата защото и за този ОУ ако трябва да слагам траф ще ми стане много сложно всичкото досега освен силовия траф ще има 2 за волт/ампер метрите и един за охлаждането.
Питам понеже така на сляпо не ми се опитва.На сляпо съм изгорил поне 3-4 АЦП та по-подобни недомислени причини Smile
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Авг 30, 2009 17:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти и напрежението на изхода не можеш да мериш без разделяне на масите захранващи 7107 и изхода на стабилизатора ,така че защо не си направиш общ ,с галванично разделена маса източник за всички АЦП-та ? Иначе темата е обсъждана и друг път ,за 7106 има прости решения със захранване от преобразувател с 555 и 2 кондензатора ,но не знам дали ще поеме тока на 7107 . http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=3921&postdays=0&postorder=asc&start=10&topicshow=%C8%EC%EF%F3%EB%F1%E5%ED%20%F2%F0%E0%ED%F1%F4%EE%F0%EC%E0%F2%EE%F0%20?
Тук автора е писал ,че го е направил с 555 и трафче импулсно ,държало до 200мА ,пиши му да ти прати схемата .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Нед Авг 30, 2009 20:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога да предложа това,DC-DC от еднополярно в двуполярно,работен участък 5В-18В и максимален товар 220мА.
Като изходното напрежение повтаря входното+1% 7пина
Цена-10лв. Нови с размери 28/28/10 мм

http://www.picvalley.net/u/2190/14402706047435204361242940200RWZ0kaDEJncUuCLHZrDp.JPG
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 30, 2009 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо май ми убягна от предишните постове та затова ще напиша какво съм направил до момента и какво искам.
За сега единственото разделение е от захранването за по ясно прилагам блокова схема:

В момента имам още един траф и стабилизатор за преобразователя, който ми е нужен.Идеята е ако мога да захраня преобразователя със захранването на амперметъра.Тогава неминуемо ще се обвържат един от входните изводи на АЦП-то със собствената му маса.Това което се чудя е дали може да правя подобни връзки и ще има ли последици за АЦП-то. За момента тази блокова схема която съм нарисувал съм я изпълнил и всичко работи безупречно. Нямам проблеми с маси нямам проблеми с измервания и други подобни.Не ми се задълбочава за момента с DC-DC преобразователи и прочие (само ако е необходимо и няма друг начин). Не разбрах защо се налага развръзка по вход на АЦП-тата (предполагам когато се захранват от един стабилизатор) та затова нещо се обърках и ако може някой пак да разясни ако не съм разбрал нещо.
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Авг 31, 2009 1:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи на АЦП-то захранването трябва да е отделно от това което ще ползваш за тес-а,т.е. както си го направил на диаграмата.Не е нужно да разделяш захранванията за амперметър-а,волтметър-а,преобразувателя.Всички ги слагай на едно общо захранване.
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 31, 2009 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

nobodyshadow написа:
Всички ги слагай на едно общо захранване.

Точно с това съм патил много. На предишния ТЕС индикацията беше с 7106 и захранване 9 волта еднопололярно.Поне 3-4 АЦП изгоряха докато осъзная, че горят заради взаимната им връзка с захранването. Накрая свързах с отделни захранвания и си работят без проблем.
Тука нещата до някъде са идентични, но не знам дали ще може.Аз така или иначе и 2 уреда ги ползвам като волтметри.Едното в обхвата 0-20 волта, а другото 0-2000 mV.Според мен може и да минем с тоя номер, но нека някой от по знаещите (визирам milmar основно,защото разбрах, че има много опит с тия АЦП Smile ) да каже(но ако някой от останалите участници е сигурен да пише какво е мнението му).
В краен случай ще прежаля 10-15 лв. и ще почна на принципа проба-грешка.

ПП: Сега се сещам вчера когато правих едни тестове и пипах радиаторите на стабилизаторите 7805 се променяха показанията на единия уред иначе казано през мен свързвам плюсовете на волт и амперметъра и по този начин нарушавам работата на единия уред което ме навежда на мисълта да не права общи захранвания поне за 2 отделни уреда.За преобразователя ще рискувам може и да стане.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 7 от 9

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети