|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 22:38 Заглавие: |
|
|
Ако се разгледа архитектурата на АЦП ще се разбере , че пин 32 не е точно маса ( макар че се води common ) , вътрешно в чипа не е свързан към маса !!! Често пъти по схема се свързва външно към общата маса на платката , но не е задължително - в такива случаи кондерчето много помага .
ПП при батерийно еднополярно захранване този пин играе важна роля , като създава потенциал ( Common ) отместен точно на 2.8.... V надолу от + са на захранването . Това напрежение може да се използва за референтно . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Авг 25, 2009 23:42 Заглавие: |
|
|
А може ли да го увеличавам по стойност повече от 100нФ да речем електролитен 1 мф или не е добре да минава някаква граница. С този кондензатор се решиха проблемите и интегралата се държи доста по добре. Направо не съм вярвал, че толко лесно може да минем.Сега и точността си е на мястото грешката вече не е нелинейна дори бих казал че мери доста точно след добро калибриране.Супер е за сега. Започнал съм и захранващите модули на уредчетата, но така като гледам на 7805 ще му трябва радиатор. Трафа, който ще ползвам дава 2 по 11,7 волта. Днес измерих консумацията на уреда в режим -18.88 което е най-тежкия режим и консумацията е 100 мА. при изправянето се получи някакъв парадокс мисля като сложих грец и измерих напрежението спрямо средния извод беше 10,7 (ако уреда не ме е подвел нещо! Има кондензатор ) което ще рече, че имам 5,7 волта излишни при ток 0,1 А което е към 0,6Вата трябва да расее 7805 дали ще може без радиатор корпус ТО-220. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 10:19 Заглавие: |
|
|
bvgdzk благодаря ти за информацията. Ровейки се аз намерих същата информация доста подробна на Български. В ръководство за лабораторни упражнения (предполагам на ТУ Варна) Измервания в Електрониката което дръпнах от силистрнския сайт. В него има описано много подробно работата на АЦП-тата както руския аналог така и тази на Интерсил схема.
Сега се чудя като тока ми е 15 Ампера, като изход може ли да изкарам букси за банан-щекер щото гледам по фабрични тесове ползват и няма проблем или ще си вкарам автогол с подобни елементи. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 13:05 Заглавие: |
|
|
Най-добре сложи букси но с възможност за кабелно ухо- не разчитай само на контактна връзка, трябва да се притегне. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 16:31 Заглавие: |
|
|
Още един труден въпрос се отваря за мен. Може ли уреда с 7107 като волтметър да мери с свързано към маса едни от входните куплунги. За по-точно обхват 2 волта. Причината е следната.Искам да измервам ток като вместо да правя шунт на уреда да използвам този, който е на токоограничението.За да станат нещата пък е нужно един операционен усилвател в случая 741.И ако може ОУ и волтметъра да се захранят заедно с +/-5 Волта ще ми е най-удобно. За целта трябва волтметъра да мери изхода на ОУ спрямо маса иначе казано входната клема да е свързана с масата на уреда.Ако не става така има ли прост метод за развързване на масата защото и за този ОУ ако трябва да слагам траф ще ми стане много сложно всичкото досега освен силовия траф ще има 2 за волт/ампер метрите и един за охлаждането.
Питам понеже така на сляпо не ми се опитва.На сляпо съм изгорил поне 3-4 АЦП та по-подобни недомислени причини  _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 20:55 Заглавие: |
|
|
Нещо май ми убягна от предишните постове та затова ще напиша какво съм направил до момента и какво искам.
За сега единственото разделение е от захранването за по ясно прилагам блокова схема:
В момента имам още един траф и стабилизатор за преобразователя, който ми е нужен.Идеята е ако мога да захраня преобразователя със захранването на амперметъра.Тогава неминуемо ще се обвържат един от входните изводи на АЦП-то със собствената му маса.Това което се чудя е дали може да правя подобни връзки и ще има ли последици за АЦП-то. За момента тази блокова схема която съм нарисувал съм я изпълнил и всичко работи безупречно. Нямам проблеми с маси нямам проблеми с измервания и други подобни.Не ми се задълбочава за момента с DC-DC преобразователи и прочие (само ако е необходимо и няма друг начин). Не разбрах защо се налага развръзка по вход на АЦП-тата (предполагам когато се захранват от един стабилизатор) та затова нещо се обърках и ако може някой пак да разясни ако не съм разбрал нещо. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2009 1:44 Заглавие: |
|
|
Значи на АЦП-то захранването трябва да е отделно от това което ще ползваш за тес-а,т.е. както си го направил на диаграмата.Не е нужно да разделяш захранванията за амперметър-а,волтметър-а,преобразувателя.Всички ги слагай на едно общо захранване. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Авг 31, 2009 9:39 Заглавие: |
|
|
| nobodyshadow написа: | | Всички ги слагай на едно общо захранване. |
Точно с това съм патил много. На предишния ТЕС индикацията беше с 7106 и захранване 9 волта еднопололярно.Поне 3-4 АЦП изгоряха докато осъзная, че горят заради взаимната им връзка с захранването. Накрая свързах с отделни захранвания и си работят без проблем.
Тука нещата до някъде са идентични, но не знам дали ще може.Аз така или иначе и 2 уреда ги ползвам като волтметри.Едното в обхвата 0-20 волта, а другото 0-2000 mV.Според мен може и да минем с тоя номер, но нека някой от по знаещите (визирам milmar основно,защото разбрах, че има много опит с тия АЦП ) да каже(но ако някой от останалите участници е сигурен да пише какво е мнението му).
В краен случай ще прежаля 10-15 лв. и ще почна на принципа проба-грешка.
ПП: Сега се сещам вчера когато правих едни тестове и пипах радиаторите на стабилизаторите 7805 се променяха показанията на единия уред иначе казано през мен свързвам плюсовете на волт и амперметъра и по този начин нарушавам работата на единия уред което ме навежда на мисълта да не права общи захранвания поне за 2 отделни уреда.За преобразователя ще рискувам може и да стане. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|