Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Програмиране на PIC16F628A
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 02, 2009 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

RM написа
Цитат:
Приказвате глупости вече 3 страници Very Happy . Когато нещо не разбираш (независимо колко си добър в други области), недеи да даваш акъл и на другите.

Кое точно визираш ? Пробвал ли си да заредиш .hex файла даден в указания сайт в ICprog и да видиш типа на осцилатора който се показва. Според тебе в тази схема ,надявам се да си я гледал, без никакъв кварц ще работи ли при зададен HS осцилатор ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 02, 2009 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Затова обърнах внимание на питащия за настройките. Но твърди, че са наред. Остава хардуер. Но ето една коварна грешка в описанието. Извадено от файла с инструкциите:
"...start it and choose PIC 16F628, set the correct com port, choose oscillator INTRC I/O, uncheck MCLR.
Load the hex file and press program all. That's it. Good luck!"
Изглежда добре. НО! Е неточно... Трябва първо да се зареди файлът, а после да се променят отметките. Иначе файлът си слага HS и MCLR, както иска и ако не обърнеш внимание... фусовете не съвпадат...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 03, 2009 6:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ,това пък не го бях видял . Както и да е ,след няколко записа с различни конфигурации все трябва да тръгне . Към схемата обаче имам още една забележка -резисторите в базите на BC337 са доста високи и транзисторите едва ли могат да минат в насищане(а ако не са ,ще греят доста яко) ,аз бих ги намалил поне на 3.3К !
Върнете се в началото
_world_
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:19    Заглавие: Отговорете с цитат

хей не съм очаквал такава разгорещена полемика :} радвам се че се намират толкова хора да ми окажат внимание и помощ.
Относно фусовете - първо зареждам хекс файла и после отметвам фусове и I/O. Изкарва ми съобщение, че всичко е протекло успешно.
Хардуер - схемата ми е на ниво опитна платка и е без товарните резистори които са 10 ома и не вярвам, че без тях би ми дало проблем. Транзисторите не греят а резисторите на базите им би трябвало да са си 10к щото в нета гледах разни клипове където други любители са изработили схемата и тя работи. Пиновете на транзистора съм ги гледал десетки пъти и ..съм ги свързал както е дадено. Днес ще опитам да направя деново цялата схема е дано се получи нещо. Не получих отговор а въпроса - ако чипа е изгорял ще ми даде ли пгорамата, че програмирането е завършило успешно?
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако има изгорели портове, които не са необходими при програмирането-да, ще ти даде, че всичко е наред, но няма да работи. И аз щях да ти препоръчам да не слагаш мощните резистори на първо време. Провери за импулси на крачетата, както ти написах по-горе.
Сега да сме наясно: Зареждаш hex файла, променяш фусовете, програмираш. Нали така?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
_world_
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:51    Заглавие: da Отговорете с цитат

Точно така правя програмирането. Но в момента нямам условя да проверя ипулсите на дадените пинове. Мисля просто да пренаправя схемата и да си купя нов чип, да го програмирам пък да видим тогава. И все пак няма ли някой който вече е правил подобна схема?
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Само с мултицет виж дали дава напрежение, което се променя(или "подскача") на тези пинове. Още една проверка: свали процесора. Вместо мощните резистори сложи резистори от 470 ома. После подавай +5V на мястото на пиновете, които управляват транзисторите. Цветовете трябва един по един да светват при подаването. Така ще отпадне необходимостта да пренареждаш схемата.
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Чет Сеп 03, 2009 10:48    Заглавие: Отговорете с цитат

То голяма тема стана за три светодиода . Защо просто не вържеш на съответните портове на процесора по един обикновен светодиод, през съпротивление 470 ома към маса. Веднага ще ти стане ясно какво става .
_world_
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 18:30    Заглавие: Изгорял е пика Отговорете с цитат

Измерих пинове 7,8,9 и там няма никакво напрежение. Явно интеграла е изгорял.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 18:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Транзисторите не греят а резисторите на базите им би трябвало да са си 10к щото в нета гледах разни клипове където други любители са изработили схемата и тя работи.

Забележи -любители ! При тази стойност тока на базата не може да превиши 0.4мА ,дори при бета 200 колекторния ток без насищане отива към 80мА ,а ти трябва поне 200мА -резистор 4,7 ома при напрежение 2-3 волта. Освен това така и не се разбра получи ли този процесор захранване на съответните пинове ,или не !
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 4 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети