| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 02, 2009 21:34 Заглавие: |
|
|
RM написа | Цитат: | | Приказвате глупости вече 3 страници Very Happy . Когато нещо не разбираш (независимо колко си добър в други области), недеи да даваш акъл и на другите. |
Кое точно визираш ? Пробвал ли си да заредиш .hex файла даден в указания сайт в ICprog и да видиш типа на осцилатора който се показва. Според тебе в тази схема ,надявам се да си я гледал, без никакъв кварц ще работи ли при зададен HS осцилатор ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 02, 2009 22:16 Заглавие: |
|
|
Затова обърнах внимание на питащия за настройките. Но твърди, че са наред. Остава хардуер. Но ето една коварна грешка в описанието. Извадено от файла с инструкциите:
"...start it and choose PIC 16F628, set the correct com port, choose oscillator INTRC I/O, uncheck MCLR.
Load the hex file and press program all. That's it. Good luck!"
Изглежда добре. НО! Е неточно... Трябва първо да се зареди файлът, а после да се променят отметките. Иначе файлът си слага HS и MCLR, както иска и ако не обърнеш внимание... фусовете не съвпадат... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 03, 2009 6:33 Заглавие: |
|
|
| Да ,това пък не го бях видял . Както и да е ,след няколко записа с различни конфигурации все трябва да тръгне . Към схемата обаче имам още една забележка -резисторите в базите на BC337 са доста високи и транзисторите едва ли могат да минат в насищане(а ако не са ,ще греят доста яко) ,аз бих ги намалил поне на 3.3К ! |
|
|
 |
_world_ Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:19 Заглавие: |
|
|
хей не съм очаквал такава разгорещена полемика :} радвам се че се намират толкова хора да ми окажат внимание и помощ.
Относно фусовете - първо зареждам хекс файла и после отметвам фусове и I/O. Изкарва ми съобщение, че всичко е протекло успешно.
Хардуер - схемата ми е на ниво опитна платка и е без товарните резистори които са 10 ома и не вярвам, че без тях би ми дало проблем. Транзисторите не греят а резисторите на базите им би трябвало да са си 10к щото в нета гледах разни клипове където други любители са изработили схемата и тя работи. Пиновете на транзистора съм ги гледал десетки пъти и ..съм ги свързал както е дадено. Днес ще опитам да направя деново цялата схема е дано се получи нещо. Не получих отговор а въпроса - ако чипа е изгорял ще ми даде ли пгорамата, че програмирането е завършило успешно? _________________ Който търси - намира |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:46 Заглавие: |
|
|
Ако има изгорели портове, които не са необходими при програмирането-да, ще ти даде, че всичко е наред, но няма да работи. И аз щях да ти препоръчам да не слагаш мощните резистори на първо време. Провери за импулси на крачетата, както ти написах по-горе.
Сега да сме наясно: Зареждаш hex файла, променяш фусовете, програмираш. Нали така? |
|
|
 |
_world_ Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:51 Заглавие: da |
|
|
Точно така правя програмирането. Но в момента нямам условя да проверя ипулсите на дадените пинове. Мисля просто да пренаправя схемата и да си купя нов чип, да го програмирам пък да видим тогава. И все пак няма ли някой който вече е правил подобна схема? _________________ Който търси - намира |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 03, 2009 9:58 Заглавие: |
|
|
| Само с мултицет виж дали дава напрежение, което се променя(или "подскача") на тези пинове. Още една проверка: свали процесора. Вместо мощните резистори сложи резистори от 470 ома. После подавай +5V на мястото на пиновете, които управляват транзисторите. Цветовете трябва един по един да светват при подаването. Така ще отпадне необходимостта да пренареждаш схемата. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 03, 2009 10:48 Заглавие: |
|
|
То голяма тема стана за три светодиода . Защо просто не вържеш на съответните портове на процесора по един обикновен светодиод, през съпротивление 470 ома към маса. Веднага ще ти стане ясно какво става . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
_world_ Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 18:30 Заглавие: Изгорял е пика |
|
|
Измерих пинове 7,8,9 и там няма никакво напрежение. Явно интеграла е изгорял. _________________ Който търси - намира |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 18:52 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Транзисторите не греят а резисторите на базите им би трябвало да са си 10к щото в нета гледах разни клипове където други любители са изработили схемата и тя работи. |
Забележи -любители ! При тази стойност тока на базата не може да превиши 0.4мА ,дори при бета 200 колекторния ток без насищане отива към 80мА ,а ти трябва поне 200мА -резистор 4,7 ома при напрежение 2-3 волта. Освен това така и не се разбра получи ли този процесор захранване на съответните пинове ,или не ! |
|
|
 |
|