Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Програмиране на PIC12f629 ?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emptyspace
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 11:25    Заглавие: Програмиране на PIC12f629 ? Отговорете с цитат

Здравеите, от няколко дни си блъскам главата с тоя пик докато стигнах до този саит http://www.hamradioindia.org/circuits/feng.php където видях че при програмирането на този модел пик има проблем когато е с intosc и mclr_off . Аз ползвам универсалният програматор от МК http://constructor.bg/shop/product_info.php?cPath=188&products_id=11260&osCsid=b33ff8d67999d ,които е с външно захранване и няма опцията която има програматора от горния линк.

молбата ми е ако някои може да ми каже как точно да променя програматора от МК за да мога да си програмирам пикчето Smile
благодаря предварително!!!

Exclamation Arrow Втория въпрос ти го трия преди да е станала кашата Exclamation Пусни си отделна тема за него Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emptyspace
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 14:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма проблем не ми беше важен Wink
Няма ли някои да ми помогне с този проблем ? Ако сте от София бирата е от мен Smile , занимавам се с пикове от има няма една седмица и се опитвам да си направя автоматичен контрол на ел. стъклата на колата .Няма да е лошо и ако някои помогне за разработката на програмата . Аз съм направил полу работещ вариант, само трябва да се до-изкусури.
Надявам се на някакви отговори поне !
Върнете се в началото
chwor
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Честно казано не ми се разучават различни схеми на програматори, но проблема основно е със софтуера за програмиране, който ползват. То даже не е проблем, а си е последователност на работа с подобни пикове.
ПИК-а(12F629, 12F675), когато е нов се прочита първо с програматора и се записва някъде(на хартия) последната стойност от FLASH паметта - в случая на адрес 3FFF. Там по принцип производителя е записал калибровъчната константа за работа с вътрешен осцилатор. От там чете първо потребителската програма записана в чипа, ако работи с вътрешен тактов генератор за да се калибрира точно.
След това се зарежда в софтуера на програматор желания .hex файл и на последния адрес е най-добре да се коригира на ръка стойността с тази, която е вече записана на хартийката. Това е за препоръчване т.к. не всички софтуери предупреждават, че тази стойност ще бъде подменена при програмирането, а с тази на производителя генерациите са с възможно най-голяма точност(около 1-3%) за подобен тип осцилатор.
От тук нататък следва самия запис в/у чипа. И да се презапише калибровъчната стойност вече тя ще е правилната. IC-Prog например предупреждава за презаписване на някаква стойност в/у калибровъчната константа, а други софтуери не е така.
Върнете се в началото
emptyspace
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 08, 2009 9:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Напълно те разбирам Smile , обаче проблема не е в калибровката и аз ползвам IC-Prog когато е само с вътрешен осцилатор пика се записва без проблеми, но кагато конфигурирам и с вътрешен осцилатор и ресета да е вход, не ще да се запише. Аз така или иначе в моето начинание ползвам три входа и два изхода, така че само промених единият вход , а ресета го сложих да е свободен. Просто исках да си го направя да работи в случаи че искам да ползвам всички входове Sad
Все пак мерси че си ми отделил малко време Smile
Върнете се в началото
chwor
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 08, 2009 12:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Почти винаги с този чип използвам Мастърклиъра за вход и никога не ми е създавал проблем при запис с IC-Prog. Само че ползвам ProPIC2 хардуер на Неомонтана. Виж с други чипове съм имал проблем, но с друг софтуер за програмиране всичко е минавало без ядове. Опитай някакъв друг софт, който да ти поддържа хардуера, например WinPic, WinPic800 или PICprogrammer
Върнете се в началото
emptyspace
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 9:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Да наистина проблема е софтуерен, когато кода е бъгав, мп-лаб го билдва успешно, но като се качва пик-а го отхвърля и не се запива. Накрая при чека трещи че е празен.

п.п. бавно и славно вървим към прогрессср Smile
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Толкова отскоро се занимаваш, а правиш такива открития Very Happy
Цитат:
мп-лаб го билдва успешно, но като се качва пик-а го отхвърля и не се запива

А представям си след още 2 седмици Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emptyspace
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 19:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Ползвам книжката на МК и тя толкова лесно се чете, че трябва и да запивам от време на време да ме отпусне главата Smile
Ако някои има свободно време може да ми помогне с писането на програмата или направо да я напише Smile ползвам ето от този саит http://jap.hu/electronic/lamp.html схемата и сорс кода, като съм махнал двата св.диода и съм добавил още един бутон, които всъщност е вход за претоварване на ел.двигателя (бутон Ц ). Във момента схемата работи по следният начин : има два бутона А и Б, които се връзват към оригиналните бутони , като се натисне бутон А се пуска реле 1 ,като се натисне втори път се спира реле 1 същото се отнася за бутон Б и реле 2 самоче ако реле 1 е пуснато при натискането на бутон Б реле 1 се спира и се пуска веднага реле 2 както и обратно. Към тия две релета се слага една рид ампулка с намотан проводник към които е вързан ел.мотора като се натовари ампулката се затваря и подава сигнал (по горе съм написал ) към бутон Ц които спира и двете релета. Обаче имам следният проблем ел.мотора докато стартира има същия ток както когато е стигнал до горно или долно положение или е захапал на някои ръката Smile и трябва да се сложи малък таимер на входа (бутон Ц)
сорс кода които преработих използва WDT за елиминиране на шумовете от бутоните, а аз не знам как да боравя с него ?
и другия проблем е че в колата бутоните подават от ниско към високо ниво?
та ако някои има идеи и предложения - да помага Smile

Последната промяна е направена от emptyspace на Сря Сеп 09, 2009 20:15; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

emptyspace написа:
Ако някои има свободно време може да ми помогне с писането на програмата или направо да я напише Smile

За какво става въпрос?
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е JDM интерфейс ... като гледам е единственото нещо дето са вложили малко мисъл.
Цитат:
ползвам универсалният програматор от МК

...
Цитат:
програмирането на този модел пик има проблем когато е с intosc и mclr_off

Това не е проблем Question Question Question Условие за ползване на вътрешния осцилатор.
Цитат:
случая на адрес 3FFF

Това е почти частен случай на същински адрес (важи за контролерите с 2048 и по малко програмна памет) ... в много по голяма част преди това да се зарежда PCLATH регистъра за възможни адреси по големи от 2048, и на последния адрес се използва RETLW . НО WinPic800 сам се грижи за OSCCAL регистъра
Ползвай софтуера на WinPic800 с хардуера на JDM (въпросния програматор). Погледни схемата на приставките за пик, кое име на краче каде е вързано на програматора, погледни и въпросния пик, кое краче каде да свържеш. Без употреба на упойващи и опиващи спомагателни средства, основно провери 3 пъти постановката. Гарантиран успех Very Happy

Цитат:
използва WDT за елиминиране на шумовете от бутоните

Много спешно изтрии тая глупост.
Още ти е много рано да пускаш кучето из градината
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети