| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emptyspace Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 11:25 Заглавие: Програмиране на PIC12f629 ? |
|
|
Здравеите, от няколко дни си блъскам главата с тоя пик докато стигнах до този саит http://www.hamradioindia.org/circuits/feng.php където видях че при програмирането на този модел пик има проблем когато е с intosc и mclr_off . Аз ползвам универсалният програматор от МК http://constructor.bg/shop/product_info.php?cPath=188&products_id=11260&osCsid=b33ff8d67999d ,които е с външно захранване и няма опцията която има програматора от горния линк.
молбата ми е ако някои може да ми каже как точно да променя програматора от МК за да мога да си програмирам пикчето
благодаря предварително!!!
Втория въпрос ти го трия преди да е станала кашата Пусни си отделна тема за него |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 14:27 Заглавие: |
|
|
Няма проблем не ми беше важен
Няма ли някои да ми помогне с този проблем ? Ако сте от София бирата е от мен , занимавам се с пикове от има няма една седмица и се опитвам да си направя автоматичен контрол на ел. стъклата на колата .Няма да е лошо и ако някои помогне за разработката на програмата . Аз съм направил полу работещ вариант, само трябва да се до-изкусури.
Надявам се на някакви отговори поне ! |
|
|
 |
chwor Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 07, 2009 21:08 Заглавие: |
|
|
Честно казано не ми се разучават различни схеми на програматори, но проблема основно е със софтуера за програмиране, който ползват. То даже не е проблем, а си е последователност на работа с подобни пикове.
ПИК-а(12F629, 12F675), когато е нов се прочита първо с програматора и се записва някъде(на хартия) последната стойност от FLASH паметта - в случая на адрес 3FFF. Там по принцип производителя е записал калибровъчната константа за работа с вътрешен осцилатор. От там чете първо потребителската програма записана в чипа, ако работи с вътрешен тактов генератор за да се калибрира точно.
След това се зарежда в софтуера на програматор желания .hex файл и на последния адрес е най-добре да се коригира на ръка стойността с тази, която е вече записана на хартийката. Това е за препоръчване т.к. не всички софтуери предупреждават, че тази стойност ще бъде подменена при програмирането, а с тази на производителя генерациите са с възможно най-голяма точност(около 1-3%) за подобен тип осцилатор.
От тук нататък следва самия запис в/у чипа. И да се презапише калибровъчната стойност вече тя ще е правилната. IC-Prog например предупреждава за презаписване на някаква стойност в/у калибровъчната константа, а други софтуери не е така. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 9:05 Заглавие: |
|
|
Напълно те разбирам , обаче проблема не е в калибровката и аз ползвам IC-Prog когато е само с вътрешен осцилатор пика се записва без проблеми, но кагато конфигурирам и с вътрешен осцилатор и ресета да е вход, не ще да се запише. Аз така или иначе в моето начинание ползвам три входа и два изхода, така че само промених единият вход , а ресета го сложих да е свободен. Просто исках да си го направя да работи в случаи че искам да ползвам всички входове
Все пак мерси че си ми отделил малко време  |
|
|
 |
chwor Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 08, 2009 12:28 Заглавие: |
|
|
| Почти винаги с този чип използвам Мастърклиъра за вход и никога не ми е създавал проблем при запис с IC-Prog. Само че ползвам ProPIC2 хардуер на Неомонтана. Виж с други чипове съм имал проблем, но с друг софтуер за програмиране всичко е минавало без ядове. Опитай някакъв друг софт, който да ти поддържа хардуера, например WinPic, WinPic800 или PICprogrammer |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 9:48 Заглавие: |
|
|
Да наистина проблема е софтуерен, когато кода е бъгав, мп-лаб го билдва успешно, но като се качва пик-а го отхвърля и не се запива. Накрая при чека трещи че е празен.
п.п. бавно и славно вървим към прогрессср  |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 18:24 Заглавие: |
|
|
Толкова отскоро се занимаваш, а правиш такива открития
| Цитат: | | мп-лаб го билдва успешно, но като се качва пик-а го отхвърля и не се запива |
А представям си след още 2 седмици  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 19:40 Заглавие: |
|
|
Ползвам книжката на МК и тя толкова лесно се чете, че трябва и да запивам от време на време да ме отпусне главата
Ако някои има свободно време може да ми помогне с писането на програмата или направо да я напише ползвам ето от този саит http://jap.hu/electronic/lamp.html схемата и сорс кода, като съм махнал двата св.диода и съм добавил още един бутон, които всъщност е вход за претоварване на ел.двигателя (бутон Ц ). Във момента схемата работи по следният начин : има два бутона А и Б, които се връзват към оригиналните бутони , като се натисне бутон А се пуска реле 1 ,като се натисне втори път се спира реле 1 същото се отнася за бутон Б и реле 2 самоче ако реле 1 е пуснато при натискането на бутон Б реле 1 се спира и се пуска веднага реле 2 както и обратно. Към тия две релета се слага една рид ампулка с намотан проводник към които е вързан ел.мотора като се натовари ампулката се затваря и подава сигнал (по горе съм написал ) към бутон Ц които спира и двете релета. Обаче имам следният проблем ел.мотора докато стартира има същия ток както когато е стигнал до горно или долно положение или е захапал на някои ръката и трябва да се сложи малък таимер на входа (бутон Ц)
сорс кода които преработих използва WDT за елиминиране на шумовете от бутоните, а аз не знам как да боравя с него ?
и другия проблем е че в колата бутоните подават от ниско към високо ниво?
та ако някои има идеи и предложения - да помага 
Последната промяна е направена от emptyspace на Сря Сеп 09, 2009 20:15; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 20:10 Заглавие: |
|
|
| emptyspace написа: | Ако някои има свободно време може да ми помогне с писането на програмата или направо да я напише  |
За какво става въпрос? |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 20:40 Заглавие: |
|
|
Това е JDM интерфейс ... като гледам е единственото нещо дето са вложили малко мисъл.
| Цитат: | | ползвам универсалният програматор от МК |
...
| Цитат: | | програмирането на този модел пик има проблем когато е с intosc и mclr_off |
Това не е проблем Условие за ползване на вътрешния осцилатор.
| Цитат: | | случая на адрес 3FFF |
Това е почти частен случай на същински адрес (важи за контролерите с 2048 и по малко програмна памет) ... в много по голяма част преди това да се зарежда PCLATH регистъра за възможни адреси по големи от 2048, и на последния адрес се използва RETLW . НО WinPic800 сам се грижи за OSCCAL регистъра
Ползвай софтуера на WinPic800 с хардуера на JDM (въпросния програматор). Погледни схемата на приставките за пик, кое име на краче каде е вързано на програматора, погледни и въпросния пик, кое краче каде да свържеш. Без употреба на упойващи и опиващи спомагателни средства, основно провери 3 пъти постановката. Гарантиран успех
| Цитат: | | използва WDT за елиминиране на шумовете от бутоните |
Много спешно изтрии тая глупост.
Още ти е много рано да пускаш кучето из градината |
|
|
 |
|