|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 15:35 Заглавие: |
|
|
| Само разменяш диода на +12 със този на +5 ,за да държи на тока. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 15:47 Заглавие: |
|
|
И за да гръмне по-лесно ли?
Най-често на 5В диодите са 40-волтови. На променливото за 12В трябват диоди за 50В минимум  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
TDA2040 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 16:31 Заглавие: |
|
|
Измерих тока криво ляво защото батерията е много зле и при 1 вото натоварване и кляка .При нормален старт консуамцията се качва постепено до към 2А на празен ход, при рязко тръгване пиково удря до 5А и спада на 2 а като се развърти пак на празен ход като го натовартих с ръка да спре почти да се върти подмина 10 А а уреда ми е до толкова А АТХ захранването дава 12 В на мен ми трябват 20 _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 17:25 Заглавие: |
|
|
Из форума... има някъде тема за преработка на АТ/АТХ.Ако не я намериш в google 101% има.По спомен се откачаше следенето на 5 те волта и се преработваше делитела там за 12 те нещо такова беше и може да дигнеш 15 със сигорност съм виждал за 20 вече незнам дали ще го хване..Но ако не стане само от делителите може да сложиш нормален грец на мястото на 2 та диода и да ползваш намотката като без средния извод но мисля, че бая преработка ще трябва...  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 18:45 Заглавие: |
|
|
Tropper това не съм си го измислил аз ,ето тук линк http://www.qrp4u.de/index_en.html
Пък и откъде реши ,че за 12В изправител трябва 50В диод ,по тази логика и за 5 може да пробие ! |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Съб Сеп 05, 2009 20:18 Заглавие: |
|
|
Стига, бе- потърси в търсачката и ще видиш това:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=51793
искам да допълна- какъвто и блок от АТХ да преправите- за да работи надеждно винтоотверта ако е за 12 волта мощноста трябва да бъде 300-350 вата.
това се прави с цел ако спре при пробиване на отвор да не изключва захранването- следователно защитата на импулсното да е настроена на около 30А във вторичната или рове 4 ампера във първичната- говоря за импулсен ток.. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 13:22 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Tropper... Пък и откъде реши ,че за 12В изправител трябва 50В диод ... |
Хайде да посмятаме
Трансформаторът на 99% от тези захранвания има следните навивки:
20н + 20н = 40н първична
3н / 3н - двуфазна вторична за 5 волта
(4+3)н / (4+3)н - двуфазна вторична за 12 волта
При 230 Волта променливо входно напрежение, в/у кондензаторите изправеното е: 230 х 1,41 = 324 Волта
Половината му е 324 / 2 = 162 или приблизително 160 волта - смятаме половината, щото схемата е полумостова.
Т.е. на първичната имаме 160 волта / 40 навивки = 4 В/н
Сега нека отидем на вторичната:
7 навивки * 4 В/н = 28 Волта пиково
Като имаме предвид, че когато в/у едната фаза има +28 и се отпуши единия диод, тогава върху другата има -28 волта и следователно в/у запушения диод има +28 - (-28 ) = 56 волта.
Аналогично за изправянето на 5 волта трябва 3/7 * 56 = 24 волтов диод. Там слагат 40 волтови шоткита обикновено, а на изправителя за 12 слагат 200-волтови силициеви, а напоследък съм виждал и 80-волтови шоткита. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:39 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Като имаме предвид, че когато в/у едната фаза има +28 и се отпуши единия диод, тогава върху другата има -28 волта и следователно в/у запушения диод има +28 - (-28 ) = 56 волта. |
Я помисли малко -къде 28 волта ,когато в общата точка на диодите е изправеното +12В. ,даже да имаме -28 общо стават 40 ,е на границата е ,но явно руснака го е пробвал ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 19:18 Заглавие: |
|
|
Нещата отиват на офтопик малко...
12В имаме след дросела, а след катодите на диодите, т.е. преди дросела има или амплитудата на импулсното напрежение (когато някой от тр-рите е включен) или -1 волт, когато нямаме включен транзистор.
Ако все още не ми вярваш, виж това:
http://www.smps.us/topologies.html
Има колонка с Max rectifier voltage за топология Half-bridge.
А това че на руснака му е работило, не значи че ще работи във ВСЕКИ случай! За да си сигурен, че ще работи във всеки случай е нужна теоретична обосновка.
Правил съм подбор на диоди, за да подкарам това, за което говориш. Мерих утечката при обратно напрежение 60 волта на 45-волтови шоткита. Горе-долу 1/3 се представиха успешно и съм ги слагал на това напрежение, но ако бях слагал такива дето утечката им скачаше още на 47 волта, щяха да прегряват и да горят като пуканки на втората минута.
С това се обяснява и частичният (според мен) успех на въпросния руснак.
ELP, Влезнах в спора единствено с цел да споделя от малкото си опит и да спестя главоболия на TDA2040. Не ме разбирай погрешно - нямам желание да се карам с никого  _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
Vladek Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 22:10 Заглавие: |
|
|
Сигурен съм, че цената на захранването, ще е в пъти по-висока от тази ....маломащна аку-бормашинка - гайковерт
Според мен има два приемливи решения - цена...качество и ....натоварване на инструмента
1. Траф, един гретц до около 6-10 А(гретца струва около 3лв.)
2. Бормашинка на 220в., на почти същата стойност, която(бормашинката), няма да отстъпва на мощността и производителността на тази - аку. бормашина и това, на пръв поглед разхищение, ще се окаже огромен "+" в ...бъдещето - ще има и двете - за много по-дълго време и за много по-универсална работа |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|