Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стационарно захранване за акумулаторна бормашинка
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 15:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Само разменяш диода на +12 със този на +5 ,за да държи на тока.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 15:47    Заглавие: Отговорете с цитат

И за да гръмне по-лесно ли?
Най-често на 5В диодите са 40-волтови. На променливото за 12В трябват диоди за 50В минимум Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
TDA2040
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: strajica

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Измерих тока криво ляво защото батерията е много зле и при 1 вото натоварване и кляка .При нормален старт консуамцията се качва постепено до към 2А на празен ход, при рязко тръгване пиково удря до 5А и спада на 2 а като се развърти пак на празен ход като го натовартих с ръка да спре почти да се върти подмина 10 А а уреда ми е до толкова Confused А АТХ захранването дава 12 В на мен ми трябват 20
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 17:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Из форума... има някъде тема за преработка на АТ/АТХ.Ако не я намериш в google 101% има.По спомен се откачаше следенето на 5 те волта и се преработваше делитела там за 12 те нещо такова беше и може да дигнеш 15 със сигорност съм виждал за 20 вече незнам дали ще го хване..Но ако не стане само от делителите може да сложиш нормален грец на мястото на 2 та диода и да ползваш намотката като без средния извод но мисля, че бая преработка ще трябва... Smile
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Tropper това не съм си го измислил аз ,ето тук линк http://www.qrp4u.de/index_en.html
Пък и откъде реши ,че за 12В изправител трябва 50В диод ,по тази логика и за 5 може да пробие !
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Стига, бе- потърси в търсачката и ще видиш това:

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=51793

искам да допълна- какъвто и блок от АТХ да преправите- за да работи надеждно винтоотверта ако е за 12 волта мощноста трябва да бъде 300-350 вата.
това се прави с цел ако спре при пробиване на отвор да не изключва захранването- следователно защитата на импулсното да е настроена на около 30А във вторичната или рове 4 ампера във първичната- говоря за импулсен ток..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 13:22    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Tropper... Пък и откъде реши ,че за 12В изправител трябва 50В диод ...

Хайде да посмятаме Wink
Трансформаторът на 99% от тези захранвания има следните навивки:
20н + 20н = 40н първична
3н / 3н - двуфазна вторична за 5 волта
(4+3)н / (4+3)н - двуфазна вторична за 12 волта

При 230 Волта променливо входно напрежение, в/у кондензаторите изправеното е: 230 х 1,41 = 324 Волта
Половината му е 324 / 2 = 162 или приблизително 160 волта - смятаме половината, щото схемата е полумостова.

Т.е. на първичната имаме 160 волта / 40 навивки = 4 В/н

Сега нека отидем на вторичната:
7 навивки * 4 В/н = 28 Волта пиково

Като имаме предвид, че когато в/у едната фаза има +28 и се отпуши единия диод, тогава върху другата има -28 волта и следователно в/у запушения диод има +28 - (-28 ) = 56 волта.

Аналогично за изправянето на 5 волта трябва 3/7 * 56 = 24 волтов диод. Там слагат 40 волтови шоткита обикновено, а на изправителя за 12 слагат 200-волтови силициеви, а напоследък съм виждал и 80-волтови шоткита.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Като имаме предвид, че когато в/у едната фаза има +28 и се отпуши единия диод, тогава върху другата има -28 волта и следователно в/у запушения диод има +28 - (-28 ) = 56 волта.

Я помисли малко -къде 28 волта ,когато в общата точка на диодите е изправеното +12В. ,даже да имаме -28 общо стават 40 ,е на границата е ,но явно руснака го е пробвал !
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 19:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещата отиват на офтопик малко...

12В имаме след дросела, а след катодите на диодите, т.е. преди дросела има или амплитудата на импулсното напрежение (когато някой от тр-рите е включен) или -1 волт, когато нямаме включен транзистор.

Ако все още не ми вярваш, виж това:
http://www.smps.us/topologies.html
Има колонка с Max rectifier voltage за топология Half-bridge.

А това че на руснака му е работило, не значи че ще работи във ВСЕКИ случай! За да си сигурен, че ще работи във всеки случай е нужна теоретична обосновка.

Правил съм подбор на диоди, за да подкарам това, за което говориш. Мерих утечката при обратно напрежение 60 волта на 45-волтови шоткита. Горе-долу 1/3 се представиха успешно и съм ги слагал на това напрежение, но ако бях слагал такива дето утечката им скачаше още на 47 волта, щяха да прегряват и да горят като пуканки на втората минута.
С това се обяснява и частичният (според мен) успех на въпросния руснак.

ELP, Влезнах в спора единствено с цел да споделя от малкото си опит и да спестя главоболия на TDA2040. Не ме разбирай погрешно - нямам желание да се карам с никого
Върнете се в началото
Vladek
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 22:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурен съм, че цената на захранването, ще е в пъти по-висока от тази ....маломащна аку-бормашинка - гайковерт
Според мен има два приемливи решения - цена...качество и ....натоварване на инструмента
1. Траф, един гретц до около 6-10 А(гретца струва около 3лв.)
2. Бормашинка на 220в., на почти същата стойност, която(бормашинката), няма да отстъпва на мощността и производителността на тази - аку. бормашина и това, на пръв поглед разхищение, ще се окаже огромен "+" в ...бъдещето - ще има и двете - за много по-дълго време и за много по-универсална работа
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети