Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранване на телефон от външен акумулатор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nhadjinikolov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 16:38    Заглавие: Захранване на телефон от външен акумулатор Отговорете с цитат

Имам следния проблем:

Нуждая се от начин за захранване на телефон Сименс МЕ45 от акумулатор за автомобил на 12 волта(65 Аh).
Направих следното:
1. Замерих напрежение на празен ход на вградената батерия на апарата - 4 волта, а при зареждане от зарядно, напрежението на клемите на батерията е 4.2 волта
2. Пуснах 12 волта през 7805, за да получа 5 и намалих с диод 1N4007 за да получа 4.5 волта. Според мен 0.3 волта нямаше да правят проблем за нормална работа на телефона. При пускане всичко работи нормално, докато дойде момента за търсене на оператор. Явно тогава телефона изразходва повече ток и се изключва без предупреждение. Тук идва едното притеснение - 7805 би трябвало да работи до 1А, а защо при милиампери работен ток пада на напрежение стига до 3.5 волта? 4007 четох, че се използва за грец и като цяло за изправители. Би трябвало и той да държи повечко.
3. След като пробвах с два неизвестни диода да сваля напрежението, получих 4.2 волта, при които телефона работи в режим на зареждане на вградената батерия, но телефона ми изписва още при стартиране, че нивото й е ниско и трябва да се зареди. При достигане до търсенето на оператор, отново се изключва моментално.

Идеята е да се използва за GSM Dialer, но тъй като не може да се използва неговата функция за зареждане на апарат, да се взема напрежение директно от акумулатора.
Някакви идеи или съвети относно схема?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 16:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Остави и батерията в паралел, за да поема режимите с по-голяма консумация. Може да ползваш LM317, вместо 7805, за да получиш точно каквото напрежение ти е необходимо. Ако зарадена литиево-йона батерия я оставиш на постоянно 4,1 волта примерно мисля че няма да има проблем да стои така дълго време и ще е постоянно заредена. За всеки случай можеш да пуснеш постоянното през 10 до 47 ома и то само ще дозарежда батерията, а консумацията на телефона ще е от нея.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 16:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Почти съм сигурен, че апарата е способен да "глътне" за момент доста повече от 1А. 7805 е слаб за това. Трябва да осигуриш твърдо напрежение при поне 2-4А. Диода също не е подходящ. Не може ли читава батерия да си стои като буфер, тогава подзаряд с 4,2V може със слаб ток.
А докато пишех tropper ме преварил...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:01    Заглавие: Отговорете с цитат

телефона гълта от тези 4,2 волта до 2 ампера пиков ток. Затова като търсиш оператор той се изключва - пиковете пад на напрежение без осцилоскоп трудно ще видиш.
Имаш 2 варианта на захранване
1. Както колегите по-горе са писали
2. Импулсно захранване, което осигурява минимум 1,5 ампера продължителна работа например с МС34063 или BD9778HFP
Схемите особено с първата ИС са много прости, а нея я вграждат в много зарядни за коли на телефони. Така че можеш да я вземеш наготово оттам
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Edesign написа:
...например с МС34063 ...

Ако ще е тъй - бих препоръчал по-скоро LM2576 - много по-надеждна и много по-проста за свързване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Направи си стабилизатор с LM 317 за 4,00V и няма да имаш проблеми,ако телефона е в ред.По този начин храня повече от 60-70 телефона в алармени системи.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
nhadjinikolov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 21:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за съветите! Ще пробвам. Ако имам въпроси, ще питам отново Smile
Върнете се в началото
Vladek
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 21:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Купи си едно адаптерче за SIEMENS ...от некоя сергия за ...5лв.(ще ти излезе по-евтино и по-бързо)
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 22:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Vladek, не се изказвай неподготвен Idea Тук дето се обадихме преди теб знаеш ли колко пъти минахме по тая пътека Question Какво напрежение според теб вади адаптерчето от сергията?Повече въпроси няма да задавам Laughing

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Vladek
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 22:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Не споря
Пак до там ще стигне, та ако ще и две години да умува
Опитът ми е още от първите ...мобифони(с пейджърите, пък беше друг проблема) и първите ...автомобили
Поздрави приятел и нищо лично - просто споделям и аз своят опит
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети