| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nhadjinikolov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 16:38 Заглавие: Захранване на телефон от външен акумулатор |
|
|
Имам следния проблем:
Нуждая се от начин за захранване на телефон Сименс МЕ45 от акумулатор за автомобил на 12 волта(65 Аh).
Направих следното:
1. Замерих напрежение на празен ход на вградената батерия на апарата - 4 волта, а при зареждане от зарядно, напрежението на клемите на батерията е 4.2 волта
2. Пуснах 12 волта през 7805, за да получа 5 и намалих с диод 1N4007 за да получа 4.5 волта. Според мен 0.3 волта нямаше да правят проблем за нормална работа на телефона. При пускане всичко работи нормално, докато дойде момента за търсене на оператор. Явно тогава телефона изразходва повече ток и се изключва без предупреждение. Тук идва едното притеснение - 7805 би трябвало да работи до 1А, а защо при милиампери работен ток пада на напрежение стига до 3.5 волта? 4007 четох, че се използва за грец и като цяло за изправители. Би трябвало и той да държи повечко.
3. След като пробвах с два неизвестни диода да сваля напрежението, получих 4.2 волта, при които телефона работи в режим на зареждане на вградената батерия, но телефона ми изписва още при стартиране, че нивото й е ниско и трябва да се зареди. При достигане до търсенето на оператор, отново се изключва моментално.
Идеята е да се използва за GSM Dialer, но тъй като не може да се използва неговата функция за зареждане на апарат, да се взема напрежение директно от акумулатора.
Някакви идеи или съвети относно схема? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 16:53 Заглавие: |
|
|
Остави и батерията в паралел, за да поема режимите с по-голяма консумация. Може да ползваш LM317, вместо 7805, за да получиш точно каквото напрежение ти е необходимо. Ако зарадена литиево-йона батерия я оставиш на постоянно 4,1 волта примерно мисля че няма да има проблем да стои така дълго време и ще е постоянно заредена. За всеки случай можеш да пуснеш постоянното през 10 до 47 ома и то само ще дозарежда батерията, а консумацията на телефона ще е от нея. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 16:59 Заглавие: |
|
|
Почти съм сигурен, че апарата е способен да "глътне" за момент доста повече от 1А. 7805 е слаб за това. Трябва да осигуриш твърдо напрежение при поне 2-4А. Диода също не е подходящ. Не може ли читава батерия да си стои като буфер, тогава подзаряд с 4,2V може със слаб ток.
А докато пишех tropper ме преварил... |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:01 Заглавие: |
|
|
телефона гълта от тези 4,2 волта до 2 ампера пиков ток. Затова като търсиш оператор той се изключва - пиковете пад на напрежение без осцилоскоп трудно ще видиш.
Имаш 2 варианта на захранване
1. Както колегите по-горе са писали
2. Импулсно захранване, което осигурява минимум 1,5 ампера продължителна работа например с МС34063 или BD9778HFP
Схемите особено с първата ИС са много прости, а нея я вграждат в много зарядни за коли на телефони. Така че можеш да я вземеш наготово оттам |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 18:14 Заглавие: |
|
|
| Edesign написа: | | ...например с МС34063 ... |
Ако ще е тъй - бих препоръчал по-скоро LM2576 - много по-надеждна и много по-проста за свързване. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 21:00 Заглавие: |
|
|
Направи си стабилизатор с LM 317 за 4,00V и няма да имаш проблеми,ако телефона е в ред.По този начин храня повече от 60-70 телефона в алармени системи. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
nhadjinikolov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 21:51 Заглавие: |
|
|
Благодаря за съветите! Ще пробвам. Ако имам въпроси, ще питам отново  |
|
|
 |
Vladek Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 21:54 Заглавие: |
|
|
| Купи си едно адаптерче за SIEMENS ...от некоя сергия за ...5лв.(ще ти излезе по-евтино и по-бързо) |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 22:18 Заглавие: |
|
|
Vladek, не се изказвай неподготвен Тук дето се обадихме преди теб знаеш ли колко пъти минахме по тая пътека Какво напрежение според теб вади адаптерчето от сергията?Повече въпроси няма да задавам  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Vladek Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 22:27 Заглавие: |
|
|
Не споря
Пак до там ще стигне, та ако ще и две години да умува
Опитът ми е още от първите ...мобифони(с пейджърите, пък беше друг проблема) и първите ...автомобили
Поздрави приятел и нищо лично - просто споделям и аз своят опит |
|
|
 |
|