| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 18:39 Заглавие: |
|
|
Има фабрични модули ISOTEMP с означение OCXO XXX series, например OCXO 134-10, който е 10.000000MHz и бяха вградени в апаратурите за пейджърите, които вече са бракувани. С малко упоритост и повече късмет може да се намери. Иначе при нашите климатични условия и за стайна употреба повече от 45 С е излишно. Стабилността на поддържане може да бъде +-0.5К (т.е. в рамките на 1 Келвин), ако не се гони някаква суперточност. Цялата схема с транзисторите (чиповете) трябва да е вътре в термостата. Кварцът се предпочита от по-едрите (по-голямата маса на кварца се предпочита за да си избегне вътрешното загряване на кварца от самите осцилации). За изолация - стиропор с дебелина 1.5 - 2cm. Всичко това се поставя в солидна метална кутия (преди години имаше такива кутийки за стерилизация на спринцовки. Изводите с подходящ куплунг. Всичко това се прави освен за температурата и за изолация и от магнитни и електростатични полета. Желателно е захранването на осцилатора и терморегулатора да са отделни. Самата схема не е критична, имаше със 723 добри решения, важното е между температурния датчик, кварца и нагряващия елемент да има идеална термична връзка, например притиснати към парче медна шина и повече силиконова паста. Дано не съм станал досаден с тая тирада...
За да не съм голословен, ето:
http://www.isotemp.com/products.html
Последната промяна е направена от ikarlo на Сря Сеп 09, 2009 19:33; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 19:23 Заглавие: |
|
|
| Отворих един datasheet на кварц и наистина 20 ppm било честотния толеранс. Обаче пък за температурна стабилност е дадено 50 ppm за -20 до +70 градуса. Това прави около 0.55 ppm на градус. Ако приемем, че ще работи от 0 до +40 градуса, това прави около 22 ppm. Горе-долу същата работа. Така си разсъждавам де, не съм спец в тази област. |
|
|
 |
SLAVEX Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 21:16 Заглавие: |
|
|
| Благодаря на всички които се отзоваха на въпроса ми,голяма полемика се врътна ,аз просто искам някой да пусне схема която е пробвал и работи добре иначе и аз съм пробвал някой схеми но май не са много стабилни.На въпроса за уреда наистине е любителски правен е с"TTL"интеграли но съм доволен от него и ми върши добра работа ,не знам и на колко градуса е най добре да работи кварца, той наистина е от големите имам и малък но той е по нестабилен,други за съжаление не съм срещал. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 22:55 Заглавие: |
|
|
Опорния генератор на моя самоделен честотомер е реализиран с това:
А преди беше с обикновен кварцов генератор. Коренна разлика в стабилността.
Обаче гледам, че вече го няма в наличност в магазина.
Последната промяна е направена от eler на Сря Сеп 09, 2009 23:02; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Сеп 09, 2009 23:01 Заглавие: |
|
|
Аз за моя честотомер съм забравил да спомена, че точност от 1Hz се развива с честотомер изграден на базата на микроконтролер. Единствения кварц е този на осцилатора на контролера, но дефакто от него зависи точността на измерването.Цялото нещо е набор на Неомонтана. Не може да се мери с профи апаратурата, но за любителски цели е добре. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 10, 2009 13:19 Заглавие: |
|
|
| Eler ,това си е температурно компенсиран кварцов генератор , който обаче не поддържа постоянна температура ,а с термодатчик прави компенсация на генератора . Тук има добри програмисти ,това може да се направи и с микроконтролер и два варикапа ,подобно е реализиран задаващия генератор на STi5518 в цифровите приемници ,понеже там всяко отместване на честотата води до Ч/Б картина. |
|
|
 |
Jaro Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 10, 2009 13:32 Заглавие: |
|
|
Това е оригинален руски термостат от В.Ч. апаратура. Оптималната температура на термостатиране е 60 градуса С. От снимката се вижда какво представлява самия термостат: метален корпус, под него термоизолация, живачна ампула на 60 градуса, кварцов резонатор, нагревател и термопредпазител от превишаване на температурата. Всички изводи са изкарани навънка. Размерите му са доста големи, но ако те устройва организирай си превоза и ще ти го дам или ако желаеш мога да ти дам само живачната ампула, другото ще си го направиш сам.
http://i176.photobucket.com/albums/w185/Eritzu-chan/ALIM5977.jpg |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 10, 2009 16:44 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | това си е температурно компенсиран кварцов генератор |
Именно де. Просто съм предложил готово и евтино решение. То варианти много, но не знам какви са възможностите на питащия да ги реализира. И какво значение има, че не поддържа постоянна температура, след като поддържа постоянна честота (което е и целта). Жалко само, че вече го няма в наличност. Даже ми беше попаднал екземпляр с 1 Hz нестабилност. Него го вложих в един кварцов калибратор. Ама може да се намери подобно TCXO и в някой стар мобилен телефон. |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 10, 2009 19:08 Заглавие: |
|
|
| От стар мобифон може да се вземе TCXO на 14.85 MHz .От GSM обикновенно са на 13 MHz или 26MHz .Поне аз такива съм свалял . Виж това http://www.ok1dfc.com/eme/technic/tcxo/tcxo.htm .Човека се е постарал , но е сложничко . Успех . |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 10, 2009 20:55 Заглавие: |
|
|
Ето какво открих по твоя въпрос (виж атача).Дано ти е полезна информацията. Описано е как се термостатира кварца. Качеството не е много добро , но все пак е нещо.
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
|