Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

търся схема за подгряване на кварц на честотомер
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Има фабрични модули ISOTEMP с означение OCXO XXX series, например OCXO 134-10, който е 10.000000MHz и бяха вградени в апаратурите за пейджърите, които вече са бракувани. С малко упоритост и повече късмет може да се намери. Иначе при нашите климатични условия и за стайна употреба повече от 45 С е излишно. Стабилността на поддържане може да бъде +-0.5К (т.е. в рамките на 1 Келвин), ако не се гони някаква суперточност. Цялата схема с транзисторите (чиповете) трябва да е вътре в термостата. Кварцът се предпочита от по-едрите (по-голямата маса на кварца се предпочита за да си избегне вътрешното загряване на кварца от самите осцилации). За изолация - стиропор с дебелина 1.5 - 2cm. Всичко това се поставя в солидна метална кутия (преди години имаше такива кутийки за стерилизация на спринцовки. Изводите с подходящ куплунг. Всичко това се прави освен за температурата и за изолация и от магнитни и електростатични полета. Желателно е захранването на осцилатора и терморегулатора да са отделни. Самата схема не е критична, имаше със 723 добри решения, важното е между температурния датчик, кварца и нагряващия елемент да има идеална термична връзка, например притиснати към парче медна шина и повече силиконова паста. Дано не съм станал досаден с тая тирада...
За да не съм голословен, ето:
http://www.isotemp.com/products.html

Последната промяна е направена от ikarlo на Сря Сеп 09, 2009 19:33; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Отворих един datasheet на кварц и наистина 20 ppm било честотния толеранс. Обаче пък за температурна стабилност е дадено 50 ppm за -20 до +70 градуса. Това прави около 0.55 ppm на градус. Ако приемем, че ще работи от 0 до +40 градуса, това прави около 22 ppm. Горе-долу същата работа. Така си разсъждавам де, не съм спец в тази област.
Върнете се в началото
SLAVEX
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 21:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички които се отзоваха на въпроса ми,голяма полемика се врътна ,аз просто искам някой да пусне схема която е пробвал и работи добре иначе и аз съм пробвал някой схеми но май не са много стабилни.На въпроса за уреда наистине е любителски правен е с"TTL"интеграли но съм доволен от него и ми върши добра работа ,не знам и на колко градуса е най добре да работи кварца, той наистина е от големите имам и малък но той е по нестабилен,други за съжаление не съм срещал.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 22:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Опорния генератор на моя самоделен честотомер е реализиран с това:

А преди беше с обикновен кварцов генератор. Коренна разлика в стабилността.
Обаче гледам, че вече го няма в наличност в магазина.

Последната промяна е направена от eler на Сря Сеп 09, 2009 23:02; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Сря Сеп 09, 2009 23:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз за моя честотомер съм забравил да спомена, че точност от 1Hz се развива с честотомер изграден на базата на микроконтролер. Единствения кварц е този на осцилатора на контролера, но дефакто от него зависи точността на измерването.Цялото нещо е набор на Неомонтана. Не може да се мери с профи апаратурата, но за любителски цели е добре.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Eler ,това си е температурно компенсиран кварцов генератор , който обаче не поддържа постоянна температура ,а с термодатчик прави компенсация на генератора . Тук има добри програмисти ,това може да се направи и с микроконтролер и два варикапа ,подобно е реализиран задаващия генератор на STi5518 в цифровите приемници ,понеже там всяко отместване на честотата води до Ч/Б картина.
Върнете се в началото
Jaro
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е оригинален руски термостат от В.Ч. апаратура. Оптималната температура на термостатиране е 60 градуса С. От снимката се вижда какво представлява самия термостат: метален корпус, под него термоизолация, живачна ампула на 60 градуса, кварцов резонатор, нагревател и термопредпазител от превишаване на температурата. Всички изводи са изкарани навънка. Размерите му са доста големи, но ако те устройва организирай си превоза и ще ти го дам или ако желаеш мога да ти дам само живачната ампула, другото ще си го направиш сам.

http://i176.photobucket.com/albums/w185/Eritzu-chan/ALIM5977.jpg
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
това си е температурно компенсиран кварцов генератор

Именно де. Просто съм предложил готово и евтино решение. То варианти много, но не знам какви са възможностите на питащия да ги реализира. И какво значение има, че не поддържа постоянна температура, след като поддържа постоянна честота (което е и целта). Жалко само, че вече го няма в наличност. Даже ми беше попаднал екземпляр с 1 Hz нестабилност. Него го вложих в един кварцов калибратор. Ама може да се намери подобно TCXO и в някой стар мобилен телефон.
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 19:08    Заглавие: Отговорете с цитат

От стар мобифон може да се вземе TCXO на 14.85 MHz .От GSM обикновенно са на 13 MHz или 26MHz .Поне аз такива съм свалял . Виж това http://www.ok1dfc.com/eme/technic/tcxo/tcxo.htm .Човека се е постарал , но е сложничко . Успех .
Върнете се в началото
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето какво открих по твоя въпрос (виж атача).Дано ти е полезна информацията. Описано е как се термостатира кварца. Качеството не е много добро , но все пак е нещо.
Успех !
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети