| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 11, 2009 16:02 Заглавие: |
|
|
УАУ... дори не знам какво е симистор, а взех, че го ползвам без да знам.
Само съм чувал, че има такова нещо но не знам какво прави.
Надявам се да ми свърши работа поне.
П.П. Аз никога не съм учил нищо свързано с електроника. Само в училище малко са ни говорили преди. И смятам, че горе долу мога да направя това онова - дори по някога разбирам и как работят.
П.П2. А1 на маса - ОК. _________________ Начинаещ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 11, 2009 16:12 Заглавие: |
|
|
Най-грубо казано - същото като "онова", но пуска и "кривия" ток.
Т.е. при отпушен тиристор ако на анода му се подава променливо напрежение (синусоида или с друга форма) на катода му ще има само положителната полувълна. Като диод с тази разлика, че може да се управлява.
При триака (симистора) - квото "влязло" почти същото ще "излезе". |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 12, 2009 16:53 Заглавие: |
|
|
| Калайдисай силовите писти с по-дебел слой калай. |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 12, 2009 22:36 Заглавие: |
|
|
Всичко съм калайдисал. Реших да пробвам това нещо ще тръгне ли - разбира се нищо не стана.
Имам някакво трансформаторче на което има 15 и 30 волта (около 3А). Сложих два транзистора, големия кондензатор и греца.
Първо на 15 волта. Мера на изхода - 1,2 волта. Меря входящото 21 волта (това става заради големия кондензатор поради незнайна за мен причина).
Реших да сложа 30-те волта от трансформатора. Сложих ги - пак същата работа. 1,2 волта на изхода. Премерих пак входящото напрежение на кондензатора - малко над 40 волта (лошо).
Само единият транзистор и стабилизатора се загрява малко. Пушекът още не е излезнал.
Гледах аз гледах... всичко май добре съм го направил. Гледах и pdf-ите пак добре изглежда. Не знам защо но си мислих, че нещо от стабилизатора може да е. Свалих го. Пробвах го само него - нищо. Не баца. На in му слагам един път 15 волта - на изхода под 1V. Решавам, че са малко и свързах два акумулатора 12+6. Пак пробвам и пак същата работа. Явно не е работил от самото начало или аз нещо съм го изгорял. Имам некви други в нас - 7912 ама нещо не мога да ги пусна бе деба... на изхода са ми 9 волта (може просто да не работят).
Та това за сега. Утре ще изнамеря от някъде нов стабилизатор и ще пробвам. Пак ще прегледам всичко на свежа глава. Нещо трябва да съм сбъркал. Ако много се закучи работата ще покажа по-подробно как съм направил всичко за да ми кажете има ли грешка. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 8:01 Заглавие: |
|
|
| glizan написа: | | ... Имам некви други в нас - 7912 ама нещо не мога да ги пусна бе .... |
Серията 79ХХ е за отрицателни напрежения
При това и изводите не са като на 78ХХ.
- "Малкия" транзистор как се казва (конкретния който си сложил) ?
- сигурен ли си как си сложил ценера (как се казва и той)?
Него може и да го откачиш от единия край на първо време докато на изхода излезе това което трябва. |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 10:09 Заглавие: |
|
|
Ами вече нищо не мога да правя защото нямам раборещ стабилизатор. Вчера и аз гледах datasheet на 7912 и аз видях, че няма да стане.
Малкия транзистор е BD238
На ценера пише 600/15 MN. Него както и другите диоди ги меря с мултицета как се отпушват - ценера го слагам на обратно.
Ето и другите pdf-и, които гледам:
http://krasi.1gb.bg/obshti/datasheet/2n3055.pdf
http://krasi.1gb.bg/obshti/datasheet/7812.pdf
http://krasi.1gb.bg/obshti/datasheet/bta26.pdf
RC спокойно. Аз тепърва ще започвам да оглеждам схемата. Ще ходя и при един приятел, които разбира в пъти повече то мене (и той да погледне). Така, че няма страшно. Рано или късно ще видя къде е проблема. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 10:52 Заглавие: |
|
|
| Тиристора и ценера ги махни докато тръгне схемата. Добре е мощните резистори да са монтирани на разстояние над платката. Преди да монтираш новия стабилизатор го пробвай само него. И да е 7812, а не 7912. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 11:19 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Премерих пак входящото напрежение на кондензатора - малко над 40 волта | Точно колкото да изпука 7812 ,те повече от 35В на входа не издържат. Ценера ти силно ме съмнява да е ценер ,откачи го и следвай указанията на RC ! |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 11:24 Заглавие: |
|
|
Най добре е да попрочетеш за работата на елементите които ползваш, какво правят в ел. схеми и защо са там а не на друго място.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
|