|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 18:13 Заглавие: |
|
|
За начало е най-добре да се започне с 8051 дори в русенския университет по едночипови микрокопютри именно той се преподава на специалности като КСТ.Но е отживелица все повече започва да се замества с други сродни контролери. Наистина използва се все още но по тясно. Миналата година попадах на някакви платки телекумоникациони от клетки за GSM или нещо подобно и на тази платка се използваше Атмелски контролери, което означава, че имат своето приложение и в по широкомащабни проекти.И ако не ме лъже памета беше или АТМега32 или АТМега64. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 13, 2009 20:44 Заглавие: |
|
|
Така като гледам нещата,Атмелските като че ли ми се струват по-като за мен .Даже вече си набелязах едно контролерче,като за напълно начинаещ-ATtiny2313,или поне така ми се струва.На първо време намерих и схема на едно съвсем просто програматорче,което използва принтерския порт ,както и софт към него.За сега мисля,че е достатъчно,тъй като едно ,че нямам никакъв опит и не си струва все още да хвърлям луди пари за тоя дето духа (живот и здраве по-натам ако им свикна),второ че така или иначе всичко ще е на любителско ниво т.е не мисля да се занимавам чак толкова задълбочено с тях или да печеля пари от това .А и още нещо-въпросният ATtiny2313,правилно ли чета и разбирам,че има вграден осцилатор и може да се използва той вместо външен,или нещо бъркам буквите?  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2009 0:20 Заглавие: |
|
|
Още един глас от мен за PIC. МНого стабилен процесор и твърде жилав. Имам няколко работещи от години без да се рестартират в автомобили.
| the_bull написа: | | За цените е много спорен момент. Ако сравняваме PIC16F84 струва 11лв. а ATmaga32 7,50. Разликата в 2та контролера е огромна и всичко |
Колега, 16F84 отдавна е свален от производство. Заместителят му е 16F628. Цената му е около 5лв за единична бройка. И има много повече екстри от дядо си. |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2009 0:20 Заглавие: |
|
|
Значи според мен не е това контролера,който ще ти е най-удобен като начинаещ.Не казваш към какъв език си се насочил да учиш-Ц или асемблер.Но така или иначе е по удобно отначало до имаш повечко флаш и рам памет.Гледам,че и въпросното Тини няма и АЦП?Бих ти препоръчал ATmega8 като по-добър вариант за начало.Разликата в цената е около левче.
Иначе-и Тинитo и Мегите имат вграден RC осцилатор. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2009 8:07 Заглавие: |
|
|
| Просто послушай RM и колегите, казващи същото. |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2009 18:26 Заглавие: |
|
|
Не разбирам за к'ви цени става въпрос в темата!!?? Човека тепърва ще се учи, а тук се намесиха цени, кой контролер бил по-УбаФ и кой смотан. Цените и екстрите на контролера се гледат тогава, когато ти е ясно какво ще правиш с него и колко ще е голяма партидата.
Когато ще се учиш, това не е от значение, а като научиш един контролер, после с какъвто и друг да се захванеш, няма да имаш проблеми.
Естествено, много е важно какво означава "да научиш един контролер" _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 14, 2009 23:34 Заглавие: |
|
|
И аз съм за ардуино  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|