|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ventzy Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 12:47 Заглавие: Сравняване показанията на топломери сименс в 1 апартамент |
|
|
Не знам дали това е най-удачния форум да питам, но все пак...
Живея в апартамент с още наематели. Топлим се на парно и питането ми е дали по показателите на топломерите, закачени на радиаторите можем да засечем кой радиатор колко е работил, за да можем в края на месеца, сметката за парно да я разпределим по между си възможно най-точно - пропорционално, според работата на радиаторите.
Логично би трябвало просто да сравняваме цифрите на дисплеите (както разбрах тази без м или с отпред), но... така ли е? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bojitchko Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 21:21 Заглавие: |
|
|
Може, но има неяснотии.
Има ли общи части и как се ползват?
Същото важи и за топлата вода. Кой-колко? |
|
|
 |
Ventzy Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 22:10 Заглавие: |
|
|
Да речем, че в общите части парно не се пуска, или пък ако се пуска и горната схема работи, ще си го отчитаме както останалото.
Топлата вода, която не е за парно от сметката става ли ясно колко е отделно? |
|
|
 |
bojitchko Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 23:36 Заглавие: |
|
|
На фактурата, която изпращат, е написано.
За отопление - събирате данните от уредите на отделните наематели и през общата сума изчислявате парите за единица показание. Сумата на всеки наемател е произведението от данните на уреда и стойността на единицата. Обаче има проблем - трябва да знаете показанията от последното отчитане.
Нали и "Топлофикация" изчислява така.  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 17, 2009 23:38 Заглавие: |
|
|
| bojitchko написа: | ...Нали и "Топлофикация" изчислява така.  |
Не точно тя, а фирмата за "топлинно счетоводство". |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 18, 2009 6:46 Заглавие: |
|
|
То, ако беше както казва Божичко, ще закрият топлинните счетоводства. Принципно, по методиката на счетоводителите и с цел винаги да се вземат толкова, колкото им трябват като пари, топломерите показват цифри. Цифрите са различни от стойности! На всеки топломер има "скала" която е изчислена според данните на съответното отоплително тяло. Пак е поредица от цифри, различни от някаква използваема стойност.
Дяловото разпределение се базира на това, да се раздели желаната от доставчика на топлинна енергия сума по приемлив за потребителите на съответната абонатна станция начин. Просто да се раздели. За правилно, според използването и т.н. е малко втори въпрос.
Делете си парите по равно. Поне ще сте на топло, а пак ще си е скъпо. Винаги е скъпо. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
Ventzy Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 18, 2009 12:22 Заглавие: |
|
|
Все ще е скъпо, в бг всички са големи тарикати. И топлофикация, и счетоводителите, и обикновените хора и те очевидно. Снощи докато си "спях" към 5 сутринта, през стената, която е залепена за леглото ми, чух някви дрънчения, някви рязания... ако съседа не си е сменял радиаторите ей ма на. Мога ли да направя нещо по този въпрос се чудя?
Но, ще перифразирам за да стане по-лесен първия ми въпрос. На два различни радиатора, включително различни и по големина, цифрите които показва топломера сравними ли са, показват ли едно й също количество потребена топлина. Няма значение, че не показват абсолютно, важното е 1 от единия радиатор, да е равно на 1 от другия. Така сметката ще е точна. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 18, 2009 17:05 Заглавие: |
|
|
Не _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 18, 2009 18:19 Заглавие: |
|
|
Според мен би трябвало да е "да". На мен като ми отчитат парното, мисля, че събират единиците от трите радиатора, а те са различни. Т.е. във всеки топломер би трябвало да си е сложен коефициент, отчитащ броя ребра, вида и т.н.
Не, че съм сигурен...
По принцип идеята за сметката е както казва bojitchko, с тази разлика, че разликата между общия и индивидуалните топломери /което трябва да са загубите/ се разпределя пропорционално на потреблението. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 18, 2009 18:33 Заглавие: |
|
|
Вземете произволна фактура. На Бруната съм сигурен, че има скалата, мощността на радиВатора и калории или ватове или там каквото ползват. Тогава може да се извадят коефициентите в обратен порядък. Сега, може да има и фирми в които единицата да нещо си и тя да е тарирана към радиатора, но това е губещо за топлинния счетоводител и трябва да е идиот за да го направи.
Опс ... това за което говорех е листче при отчитане. За фактурата ми се губи. И ми е се тоя де, щото цената ме устройва. Просто, парното е атомно. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|