Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Сравняване показанията на топломери сименс в 1 апартамент
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ventzy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 17, 2009 12:47    Заглавие: Сравняване показанията на топломери сименс в 1 апартамент Отговорете с цитат

Не знам дали това е най-удачния форум да питам, но все пак...

Живея в апартамент с още наематели. Топлим се на парно и питането ми е дали по показателите на топломерите, закачени на радиаторите можем да засечем кой радиатор колко е работил, за да можем в края на месеца, сметката за парно да я разпределим по между си възможно най-точно - пропорционално, според работата на радиаторите.

Логично би трябвало просто да сравняваме цифрите на дисплеите (както разбрах тази без м или с отпред), но... така ли е?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bojitchko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 17, 2009 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Може, но има неяснотии. Very Happy
Има ли общи части и как се ползват?
Същото важи и за топлата вода. Кой-колко?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ventzy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 17, 2009 22:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Да речем, че в общите части парно не се пуска, или пък ако се пуска и горната схема работи, ще си го отчитаме както останалото.

Топлата вода, която не е за парно от сметката става ли ясно колко е отделно?
Върнете се в началото
bojitchko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 17, 2009 23:36    Заглавие: Отговорете с цитат

На фактурата, която изпращат, е написано.
За отопление - събирате данните от уредите на отделните наематели и през общата сума изчислявате парите за единица показание. Сумата на всеки наемател е произведението от данните на уреда и стойността на единицата. Обаче има проблем - трябва да знаете показанията от последното отчитане.
Нали и "Топлофикация" изчислява така. Very Happy
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 17, 2009 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

bojitchko написа:
...Нали и "Топлофикация" изчислява така. Very Happy

Не точно тя, а фирмата за "топлинно счетоводство".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 18, 2009 6:46    Заглавие: Отговорете с цитат

То, ако беше както казва Божичко, ще закрият топлинните счетоводства. Принципно, по методиката на счетоводителите и с цел винаги да се вземат толкова, колкото им трябват като пари, топломерите показват цифри. Цифрите са различни от стойности! На всеки топломер има "скала" която е изчислена според данните на съответното отоплително тяло. Пак е поредица от цифри, различни от някаква използваема стойност.

Дяловото разпределение се базира на това, да се раздели желаната от доставчика на топлинна енергия сума по приемлив за потребителите на съответната абонатна станция начин. Просто да се раздели. За правилно, според използването и т.н. е малко втори въпрос.

Делете си парите по равно. Поне ще сте на топло, а пак ще си е скъпо. Винаги е скъпо.
Ventzy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 18, 2009 12:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Все ще е скъпо, в бг всички са големи тарикати. И топлофикация, и счетоводителите, и обикновените хора и те очевидно. Снощи докато си "спях" към 5 сутринта, през стената, която е залепена за леглото ми, чух някви дрънчения, някви рязания... ако съседа не си е сменял радиаторите ей ма на. Мога ли да направя нещо по този въпрос се чудя?

Но, ще перифразирам за да стане по-лесен първия ми въпрос. На два различни радиатора, включително различни и по големина, цифрите които показва топломера сравними ли са, показват ли едно й също количество потребена топлина. Няма значение, че не показват абсолютно, важното е 1 от единия радиатор, да е равно на 1 от другия. Така сметката ще е точна.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 18, 2009 17:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Не
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Дек 18, 2009 18:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен би трябвало да е "да". На мен като ми отчитат парното, мисля, че събират единиците от трите радиатора, а те са различни. Т.е. във всеки топломер би трябвало да си е сложен коефициент, отчитащ броя ребра, вида и т.н.
Не, че съм сигурен...
По принцип идеята за сметката е както казва bojitchko, с тази разлика, че разликата между общия и индивидуалните топломери /което трябва да са загубите/ се разпределя пропорционално на потреблението.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 18, 2009 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Вземете произволна фактура. На Бруната съм сигурен, че има скалата, мощността на радиВатора и калории или ватове или там каквото ползват. Тогава може да се извадят коефициентите в обратен порядък. Сега, може да има и фирми в които единицата да нещо си и тя да е тарирана към радиатора, но това е губещо за топлинния счетоводител и трябва да е идиот за да го направи.

Опс ... това за което говорех е листче при отчитане. За фактурата ми се губи. И ми е се тоя де, щото цената ме устройва. Просто, парното е атомно.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети