| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Яну 02, 2010 19:43 Заглавие: Странна схема в учебник по Импулсни и Цифрови Устройства! |
|
|
В учебника ми по тази дисциплина се натъквам на много странна схема в която изпитвам съмнение, че изобщо се използва или се е използвала някога.И затова искам да попитам знаещите това нещо реално използва ли се или е поредната академична глупост.
Това нещо трябва да разшири обхвата по ток на ТТЛ схема. До колкото знам когато се налага подобно нещо се прави със схема Дарлингтон или направо с готови транзистори пак по схема Дарлингтон. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 02, 2010 19:59 Заглавие: |
|
|
Кое е странното според теб?
Дарлингтон се използва в случаи когато е необходимо голямо услилване на входния сигнал.
В случая усилване не ти е нужо, така или иначе имаш TTL нива с достатъчна амплитуда.
При схема ОЕ (два транзистора/инвертора за да не се промени логиката) - товароносимостта се определя от допустимия колекторен ток на втория транзистор (а той може да бъде достатъчно сериозен ако трябва).
При низкоомен товар се ползва свързване ОК или т.н. емитерен повторител. Тук транзистора е само един тъй като при това свързване нямаш инвертиране на входния сигнал, а тока който може да бъде отдаден пак се определя от външния транзистор, а не от интегралния в изхода на TTL-та. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 6:22 Заглавие: |
|
|
"поредната академична глупост"
Оттук веднага ми става ясно, че с ТТЛ май не си работил много много а пък за микроконтролери и дума да не става........
Под името ти пише че си студент в Русе дано специалността ти няма нищо общо с електроника ........
Сега по въпроса - схема ОЕ, като вместо колекторен резистор се слага реле с обратен диод се използва в 99,9% от случаите, когато към изход на ТТЛ или микроконтролер трябва да се свърже реле или по принцип товар с голяма консумация. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 7:59 Заглавие: |
|
|
| Схемите са си реално изпълними ,много често вместо това се ползват буфери ULN2003 ,UDN25XX . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 13:39 Заглавие: |
|
|
Edesign мисля, че нещо май не си ме разбрал, но както и да е. Схемите са работоспособни просто се чудех защо се ползва 2 пъти стъпало ОЕ, а не Дарлингтон както е написал и ELP.Повечето схеми които съм гледал се правят именно по този начин. До някъде си отговорих сам и предполагам, че е заради инвертирането, но въпреки това аз бих сложил Дарлингтон с по нискоомен резистор в колектора мисля нещата ще са същите.Явно и тази схема има има своите предимства, но никога не съм я срещал в схеми с контролери или пък ТТЛ.
| Цитат: | Оттук веднага ми става ясно, че с ТТЛ май не си работил много много а пък за микроконтролери и дума да не става........
Под името ти пише че си студент в Русе дано специалността ти няма нищо общо с електроника ........ |
Точно специалността ми е Електроника и как разбра, че не съм работил с ТТЛ и Микроконтролери.
| Цитат: | | Сега по въпроса - схема ОЕ, като вместо колекторен резистор се слага реле с обратен диод се използва в 99,9% от случаите, когато към изход на ТТЛ или микроконтролер трябва да се свърже реле или по принцип товар с голяма консумация. |
Когато го правиш това нещо колко транзистора слагаш 1 или 2. Когато ти трябва по голям ток как свързваш транзисторите по този начин в учебника ли или по схема Дарлингтон? _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 13:41 Заглавие: |
|
|
ULN2003 е точно дарлингтон матрица (7 на брой), колегата има в предвид, че за по-голям ток по-често се свързва дарлингтон на изхода, отколкото използваната схемотехника. Няма се в предвид, че няма да работи така както е нарисувано.
Въпроса беше принципно дали изобщо в практиката се използва такъв метод за по-голям ток?
| Edesign написа: | Оттук веднага ми става ясно, че с ТТЛ май не си работил много много а пък за микроконтролери и дума да не става........
Под името ти пише че си студент в Русе дано специалността ти няма нищо общо с електроника ........
|
Мога да кажа, че the_bull има наистина големи познания в областта на тези науки именно електрониката и цифровата схемотехника и изобщо не мога да приема писания от този род. Въпроса беше принципен. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 14:04 Заглавие: |
|
|
| the_bull, остави Дарлингтона на мира и помисли малко след като имаш подобни претенции. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 14:12 Заглавие: |
|
|
Явно наистина не съм те разбрал за какво питаш защото на снимките които си дал има 2 схеми с по един и 2 схеми с по два транзистора.
Когато слагам реле го правя с 1 транзистор разбира се. Ако използваш какъвто и да е микроконтролер с ТТЛ изход произведен през последните 10 години изобщо не е нужно да се прави с дарлингтон тъй като те осигуряват доста големи изходни токове.
И да добавя - дарлингтон ще инвертира сигнала, а с 2 транзистора няма да е инвертиран.
Та по твойта логика трябва да се сложат 2 дарлингтона един след друг........
| the_bull написа: |
Когато го правиш това нещо колко транзистора слагаш 1 или 2. Когато ти трябва по голям ток как свързваш транзисторите по този начин в учебника ли или по схема Дарлингтон? |
Да когато не трябва да инвертирам сигнала точно както е в учебника го правя _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 14:25 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | the_bull, остави Дарлингтона на мира и помисли малко след като имаш подобни претенции. |
Нямам никакви претенции, но не ми харесва начина, по който се държат някой лица, когато има зададен въпрос. Аз помислих и разбрах за какво се използва малко погрешно съм мислил преди това, тук нещата са съвсем различи от това което първоначално мислех.Схемата си е съвсем нормална, но не се използва като управление на някакви консуматори както си мислех първоначално. Просто повлиян от практиката съм си мислил за съвсем други неща и от там се заблудих. Виждам, че не съм единствения заблуден, но при това обяснение на схемата е нормално човек много да не разбере. Сега всичко ми се изясни. Благодаря все пак на всички за помощта.
И за финал да напомня на всички, че форума е да си помагаме взаимно, а не да си мерим п... и мисля, че колкото и подготвени хора да има тук не трябва да се гледа с присмех на тъпи въпроси и да се дават напътствия кой с какво да се занимава и т.н. Всеки се учи и мисля, че всеки сам решава с какво ще се занимава. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 03, 2010 14:26 Заглавие: |
|
|
| the_bull, мисля че объркването ти идва от това че за схемата с ОЕ е написано "за по-голям ток...". Тока е ясно че ще е по-голям, само че ако забелязваш напрежението Ес е отделно от това на логическия елемент за разлика от схемата с ОК. Тоест в схемата с ОЕ се предполага че Ес>5V и имаш усилване и по напрежение, докато в схемата с ОК имаш усилване само по ток (или както е написано: Av<1; Ai>>1). Или накратко ако трябва да свържеш напр. реле на 5V можеш да ползваш и двете схеми, ако релето е на 12, 24V... само схемата с ОЕ. |
|
|
 |
|