| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 13:31 Заглавие: Електрон 423ДИ не декодира добре цветовете |
|
|
| Видеото е с КР1021ХА4. Телевизора известно време е ползван в това състояние, а именно - цвят има, но е някак неестествен. На тестова таблица не забелязах аномалии, но например забелязах, че ако до лицето на човек има голяма площ в черно, тя обезцветява лицето (в хоризонтална посока). Колкото и да го гледах, само това успях да забележа. Иначе, като му пусна на цял екран чисти цветове, по екрана трепкат хаотично 5-10 сиви хоризонтални ивички. И при трите цвята е така. Малко предистория. След като са го погледали в в тоя вид телевизора, в един момент станало черно-бяло изображението, с хаотично движещи се хоризонтални ивички в синьо-зелено. След още време, започнал да избива в червено при по-тъмно изображение. И вече се отказали да го гледат. Смених червеното АББ транзисторче и избиването в червено изчезна. Профилактично смених и другите два, както и електролитчето. Смених в комплект шестте 22nF, остана си черно/бял с ивички от време на време. Смених и донастройващия кондензатор, пак без ефект. Взех една КР1021ХА4 от работещ ТВ и се получи картинката описна в началото - криви цветове. А работещото ТВ си беше с хубави цветове. И сега, нашите на село си имат един неработещ Електрон и един с криви цветове... ще се радвам, ако някой иска да помогне... (между другото, къде във Варна може да е оцевляла една КР1021ХА4 или поне TDA3562A ?) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 20:29 Заглавие: |
|
|
В малкия субмодул със ХА3 има едни сини електролитчета по 1 мкф .Намери тези които са по веригата АПЧФ два броя са към маса и просто ги отрежи. Водят се С10 С11 Ако намеря картинка ще ти я кача тук  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 21:06 Заглавие: |
|
|
Аз бих сменил всичките електролити на телевизора. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 22:39 Заглавие: |
|
|
| Пробвай да намалиш и АРУ-то.Звучи странно, но съм имал съм такива случаи. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 22:46 Заглавие: |
|
|
| Фикри Нури написа: | | Аз бих сменил всичките електролити на телевизора. | А аз бих сменил целия ТВ (ако бях собственика де), иначе за нас си е добър за ремонт...  |
|
|
 |
don bazilio Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 7:42 Заглавие: Електрон 423ДИ не декодира добре цветовете |
|
|
| Мисля че ще бъде по добре да смениш за проба целия блок за цветност. И като имаш предвид въздрастта на телевизора бих ти препоръчал да го смениш с такъв който не прави автоматичен баланс на бялото. Тези с АФ5 така ще можеш сам да си го правиш. Освен това са с друг декодер на TDA4555 който е много добър. Такива платки поне с лопата да ги ринеш. |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 15:14 Заглавие: |
|
|
| Благодаря на включилите се в темата. Значи, първото нещо което направих е да разменя субмодулите (като най-лесно). Пропуснах да напиша - ефект нямаше. Другите електролити не намерих логика да ги сменям, но ще го направя, щом казвате. Болния модул цветност, както описах, съм го слагал на здрав ТВ и цветовете и там си ги изкара криви. Иначе не се сетих, на болното ТВ да сложа здравия модул, преди да му взема ХА4. Мислих и за смяна на целия модул с такъв на АФ5, без това цената на нова ХА4 сигурно ще е от порядъка на модула, ама съм се заинатил. Иска ми се да успея да го подкарам. Тоя уикенд ще го боря пак. |
|
|
 |
|