Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електрон 423ДИ не декодира добре цветовете

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
denyo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 11, 2010 13:31    Заглавие: Електрон 423ДИ не декодира добре цветовете Отговорете с цитат

Видеото е с КР1021ХА4. Телевизора известно време е ползван в това състояние, а именно - цвят има, но е някак неестествен. На тестова таблица не забелязах аномалии, но например забелязах, че ако до лицето на човек има голяма площ в черно, тя обезцветява лицето (в хоризонтална посока). Колкото и да го гледах, само това успях да забележа. Иначе, като му пусна на цял екран чисти цветове, по екрана трепкат хаотично 5-10 сиви хоризонтални ивички. И при трите цвята е така. Малко предистория. След като са го погледали в в тоя вид телевизора, в един момент станало черно-бяло изображението, с хаотично движещи се хоризонтални ивички в синьо-зелено. След още време, започнал да избива в червено при по-тъмно изображение. И вече се отказали да го гледат. Смених червеното АББ транзисторче и избиването в червено изчезна. Профилактично смених и другите два, както и електролитчето. Смених в комплект шестте 22nF, остана си черно/бял с ивички от време на време. Смених и донастройващия кондензатор, пак без ефект. Взех една КР1021ХА4 от работещ ТВ и се получи картинката описна в началото - криви цветове. А работещото ТВ си беше с хубави цветове. И сега, нашите на село си имат един неработещ Електрон и един с криви цветове... ще се радвам, ако някой иска да помогне... (между другото, къде във Варна може да е оцевляла една КР1021ХА4 или поне TDA3562A ?)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пон Яну 11, 2010 20:29    Заглавие: Отговорете с цитат

В малкия субмодул със ХА3 има едни сини електролитчета по 1 мкф .Намери тези които са по веригата АПЧФ два броя са към маса и просто ги отрежи. Водят се С10 С11 Very Happy Ако намеря картинка ще ти я кача тук Very Happy
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Пон Яну 11, 2010 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз бих сменил всичките електролити на телевизора.
evgevg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Яну 11, 2010 22:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай да намалиш и АРУ-то.Звучи странно, но съм имал съм такива случаи.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 11, 2010 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Фикри Нури написа:
Аз бих сменил всичките електролити на телевизора.
А аз бих сменил целия ТВ (ако бях собственика де), иначе за нас си е добър за ремонт... Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
don bazilio
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 12, 2010 7:42    Заглавие: Електрон 423ДИ не декодира добре цветовете Отговорете с цитат

Мисля че ще бъде по добре да смениш за проба целия блок за цветност. И като имаш предвид въздрастта на телевизора бих ти препоръчал да го смениш с такъв който не прави автоматичен баланс на бялото. Тези с АФ5 така ще можеш сам да си го правиш. Освен това са с друг декодер на TDA4555 който е много добър. Такива платки поне с лопата да ги ринеш.
Върнете се в началото
denyo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Яну 12, 2010 15:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на включилите се в темата. Значи, първото нещо което направих е да разменя субмодулите (като най-лесно). Пропуснах да напиша - ефект нямаше. Другите електролити не намерих логика да ги сменям, но ще го направя, щом казвате. Болния модул цветност, както описах, съм го слагал на здрав ТВ и цветовете и там си ги изкара криви. Иначе не се сетих, на болното ТВ да сложа здравия модул, преди да му взема ХА4. Мислих и за смяна на целия модул с такъв на АФ5, без това цената на нова ХА4 сигурно ще е от порядъка на модула, ама съм се заинатил. Иска ми се да успея да го подкарам. Тоя уикенд ще го боря пак.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети