| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
advertbg Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 8:20 Заглавие: Как може да се замери постоянен ток със стойност около 30А ? |
|
|
| Подскажете ми как може да се замери постоянен ток със стойност около 30А с минимално вложение на средства и по възможност с малка загуба на напрежение от измервателната схема/ако се включва например ампермер или измервателен шунт/. Мислех си за амперклещи или токов трансформатор, но ще стане ли така и до колко е точно такова измерване? Те не са ли само за променлив ток? Не съм работил с такова чудо... Моля, дайте ми някакви идеи...Благодаря предварително... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 9:23 Заглавие: |
|
|
| Има амперклещи и за постоянен ток. Ако беше писал от къде си, можеше да ти посочат и конкретен магазин. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 11:19 Заглавие: |
|
|
| Филипов написа: | Замерването става с камъни и други предмети. Физически величини като ток и напрежение се измерват  |
Здравейте, г-н Филипов! Аз също съм застъпник на чистотата на родния език. Но кажете какво да направим с тоновете учебници и книги, издадени през "великолепните" години на социализма, които бяха едва ли не "ксерокопирани" от изданията на великата братска нам страна, именована СССР. Нещо повече, от там (70 - 80 години) нахлуха бодри кадри, които изместиха старото поколение преподаватели, завършили в Германия, Франция, Унгария... Имам спомен с един не безизвестен (и духовит) преподавател по ТВН и техника на безопасността. Едно лято завършилият в Германия и не толкова възрастен преподавател се връща от отпуска (мисля 1976) и заварва бюрото си в коридора, а в неговия кабинет се настанява един "пресен" кандидат на науките от Ленинград...
Лично аз съм борил (безуспешно донякъде) срещу "изпитването" на апаратурата - а бре, хора, изпитвал съм студенти, а апаратурата се подлага на изпитания... Но точно тогава, начело на Комитета по стандартизация беше самият генерал Ямаков (лека му пръст), който като говореше, заваляше думите с руски окончания и акцент.
Извинявам се за вмъкването в "чужд" разговор и не по темата... |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 11:36 Заглавие: |
|
|
Аз съм завършил последнните години на социализЪма и нямам спомени където и да е (вкл. учебници, литература) да е използвана думата "замервам" вместо "измервам'. Същото се отнася и за преди това, когато бях в техникум.
Тоя тъпизъм се повтаря от неграмотни журналисти, като цитират още по-неграмотни кадри из разни бюрократични коптори, които "замерват" контакти, чистота на въздуха и всякакви неща, за които нямат професионална квалификация. Или по-скоро началниците им, които са се окопали, времето за тях е спряло преди 30 години и чакат пенсия. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
advertbg Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:22 Заглавие: Добре де поправям се |
|
|
| Добре де поправям се ИЗМЕРВАНЕ не замерване. Ок то е ясно. Не се хващайте за думата. И все пак? Идеи? От Варна съм. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:52 Заглавие: |
|
|
Отговора ти е 50-амперов шунт. Ама и той струва пари -идея си нямам колко.
НО -можеш и сам да си го направиш от "телта" от живачните или натриеви лампи. Предполагам 5-10см дължина от нея, ((става и за човки за индукционни поялници))
Ползвай закона на Ом за тариране. Това е.  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:54 Заглавие: |
|
|
| Най-лесно ( при липса на токови клещи за постоянен ток ) можеш да измериш тока със шунт или резистор с подходяща стойност. Ако поставиш 0,1 ома ще имаш пад около 3 волта. Ако това ти е много постави 0,01 ома и ще имаш пад около 0,3 волта .Тези 0,01 ома можеш да си ги направиш например от 10 бр по 0,1 ома/1ват свързани паралелни или с друга комбинация.По този начин точността е няколко процента и зависи от точността на резисторите.За повечето случаи от практиката е напълно достатъчна. Ако искаш по-висока точност- търсиш прецизен шунт. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 14:00 Заглавие: |
|
|
| gakal написа: | | резистор с подходяща стойност. достатъчна. |
Баят едричко съпротивление ще му трябва .Както каза Емооме шунт това е решението ! |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 17:03 Заглавие: |
|
|
Щом си от Варна, отиваш в "Конрад" на "Баба Тонка" /улицата от зимно "Тракия" към пазара/ и си харесваш едни амперклещи. Може да погледнеш и в "Елимекс" / на 200 метра от "Конрад" е, по диагонал на Дома на красотата, ул. "Дрин"/. Хем после с тях може да си мериш и други работи По спомен - цени между 50-100 лв.
На "Елимекс" имат и аналогови прибори, питай, ако искаш за шунтово съпротивление. Този вариант ще е по-евтин. |
|
|
 |
|