Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как може да се замери постоянен ток със стойност около 30А ?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
advertbg
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 8:20    Заглавие: Как може да се замери постоянен ток със стойност около 30А ? Отговорете с цитат

Подскажете ми как може да се замери постоянен ток със стойност около 30А с минимално вложение на средства и по възможност с малка загуба на напрежение от измервателната схема/ако се включва например ампермер или измервателен шунт/. Мислех си за амперклещи или токов трансформатор, но ще стане ли така и до колко е точно такова измерване? Те не са ли само за променлив ток? Не съм работил с такова чудо... Моля, дайте ми някакви идеи...Благодаря предварително...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Има амперклещи и за постоянен ток. Ако беше писал от къде си, можеше да ти посочат и конкретен магазин.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 10:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Замерването става с камъни и други предмети. Физически величини като ток и напрежение се измерват Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 11:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Филипов написа:
Замерването става с камъни и други предмети. Физически величини като ток и напрежение се измерват Exclamation

Здравейте, г-н Филипов! Аз също съм застъпник на чистотата на родния език. Но кажете какво да направим с тоновете учебници и книги, издадени през "великолепните" години на социализма, които бяха едва ли не "ксерокопирани" от изданията на великата братска нам страна, именована СССР. Нещо повече, от там (70 - 80 години) нахлуха бодри кадри, които изместиха старото поколение преподаватели, завършили в Германия, Франция, Унгария... Имам спомен с един не безизвестен (и духовит) преподавател по ТВН и техника на безопасността. Едно лято завършилият в Германия и не толкова възрастен преподавател се връща от отпуска (мисля 1976) и заварва бюрото си в коридора, а в неговия кабинет се настанява един "пресен" кандидат на науките от Ленинград...
Лично аз съм борил (безуспешно донякъде) срещу "изпитването" на апаратурата - а бре, хора, изпитвал съм студенти, а апаратурата се подлага на изпитания... Но точно тогава, начело на Комитета по стандартизация беше самият генерал Ямаков (лека му пръст), който като говореше, заваляше думите с руски окончания и акцент.
Извинявам се за вмъкването в "чужд" разговор и не по темата...
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 11:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм завършил последнните години на социализЪма и нямам спомени където и да е (вкл. учебници, литература) да е използвана думата "замервам" вместо "измервам'. Същото се отнася и за преди това, когато бях в техникум.
Тоя тъпизъм се повтаря от неграмотни журналисти, като цитират още по-неграмотни кадри из разни бюрократични коптори, които "замерват" контакти, чистота на въздуха и всякакви неща, за които нямат професионална квалификация. Или по-скоро началниците им, които са се окопали, времето за тях е спряло преди 30 години и чакат пенсия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
advertbg
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:22    Заглавие: Добре де поправям се Отговорете с цитат

Добре де поправям се ИЗМЕРВАНЕ не замерване. Ок то е ясно. Не се хващайте за думата. И все пак? Идеи? От Варна съм.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Отговора ти е 50-амперов шунт. Ама и той струва пари -идея си нямам колко.
НО -можеш и сам да си го направиш от "телта" от живачните или натриеви лампи. Предполагам 5-10см дължина от нея, ((става и за човки за индукционни поялници)) Wink
Ползвай закона на Ом за тариране. Това е. Very Happy
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-лесно ( при липса на токови клещи за постоянен ток ) можеш да измериш тока със шунт или резистор с подходяща стойност. Ако поставиш 0,1 ома ще имаш пад около 3 волта. Ако това ти е много постави 0,01 ома и ще имаш пад около 0,3 волта .Тези 0,01 ома можеш да си ги направиш например от 10 бр по 0,1 ома/1ват свързани паралелни или с друга комбинация.По този начин точността е няколко процента и зависи от точността на резисторите.За повечето случаи от практиката е напълно достатъчна. Ако искаш по-висока точност- търсиш прецизен шунт.
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 14:00    Заглавие: Отговорете с цитат

gakal написа:
резистор с подходяща стойност. достатъчна.

Баят едричко съпротивление ще му трябва Wink .Както каза Емооме шунт това е решението !
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 17:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом си от Варна, отиваш в "Конрад" на "Баба Тонка" /улицата от зимно "Тракия" към пазара/ и си харесваш едни амперклещи. Може да погледнеш и в "Елимекс" / на 200 метра от "Конрад" е, по диагонал на Дома на красотата, ул. "Дрин"/. Хем после с тях може да си мериш и други работи Smile По спомен - цени между 50-100 лв.
На "Елимекс" имат и аналогови прибори, питай, ако искаш за шунтово съпротивление. Този вариант ще е по-евтин.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети