Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

7 сегментен светодиоден индикатор - индикатор за скорости?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 3:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако искаш да стане това което си замислил ще трябва да използваш /направиш/ датчици които да показват дали мотора ти е запален и или се движи.Ако има такива то заданието значително ще се облекчи и реализацията му значително ще е по лесна.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 9:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Има и още един тънък момент който трябва да се съобрази.
Пример: движиш се на 4-та скорост и искаш да я понижиш до 3-та.
В този момент как реагира датчика за неутрална скорост?
Не съм карал пистов мотор, опита ми се базира на MZ 151, та там, когато понижаваш скоростта лампата за неутрална за момент присветва. Значи ако участва във схемата за нулиране на брояча трябва да действа със закъснение.
Върнете се в началото
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 06, 2010 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk, не разбирам какво ще се промени ако имам такива датчици?
по принцип има начин да се разбере дали е запален мотора - било то от оборотомера или бобината, която зарежда акумулатора

има начин и да се разбере дали се движи мотора - чрез скоростомера - наглаисл съм електронен - от тези за колела - може от него да се разбере също движи ли се

Разясни какво ще се промени ако ги имаме тези "датчици"

plamil, при мен не е така - светва си само на свободна - има си датчик/по назад в темата се показа какъв е, но моя е само за свободна/, който святка само на свободна

Ако някой може да измисли схемата и да програмираме някакъв чип ще е най-добре според мен...
Или ако някой има идея как да накараме брояча когато сме на свободна-0-ла да показва "1", когато дадем една скорост на доло(бутон 1) - може би чрез залъгване на брояча като взимаме 'сигнал' от светодиодния индикатор и захранванията, които се подават към него(A,B,C,D и т.н.)

?

Последната промяна е направена от crazymaster на Пон Фев 15, 2010 13:51; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес Yahoo Messenger
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 1:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Датчиците за запален мотор и за движение ще управляват/позволят / на брояча да брои.Датчика от свободната ще подава сигнал към дешифратора на входа за проверка на индикатора/при свободно ще покозва "8"-светят всички сегменти на индикатора/ или към гасене на индикатора.Не съм шофьор нито моторист затова ще та попитам как става превключването от по висока към по ниска предавка и въобще налага ли се такова.
Върнете се в началото
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 1:59    Заглавие: Отговорете с цитат

ами мисля че съм обяснил

скоростите са в подредени така:

1-свободна-2-3-4-5-6

като имаме предвид, че при положение "свободна" ако дадем надолу - отиваме на първа
а ако от положение 'свободна' дадем нагоре - отиваме на втора(това едва ли ще се случва... по принцип се тръгва на 1-ва)

между другото за 'запален мотор' може да се има предвид и просто даден на контакт ключ - едва ли ще съм дал на контакт, при положение, че мотора не е запален - демек може да се свърже направо след ключа/то от там ще се и захранва устройството де/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес Yahoo Messenger
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 14:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Поразгледай тук има доста подробно описана разработка (заедно със софта, платката и снимки) точно на това което искаш. От теб остава да си го пригодиш за конкретния случай.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 15:13    Заглавие: Отговорете с цитат

ще поразгледам хубаво темата там, но ми се струва, че няма да свърши работа, защото неговия мотор има повече екстри от който да взима 'индикации'

въпреки това ще поговоря с него/активен е бил във форума преди няколко месеца.... дано влезне пак/ и ще видим какво ще каже

но и тук може да не спираме със размислите Smile
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 12, 2010 23:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Мързи ме Embarassed ,спи ми се ,някои ще ме оплюят за стари схеми, ма едно дърводелско решение:Реверсивен двоично-десетичен брояч с отделни входове за събиране и изваждане.След него дешифратор от двоичен в десетичен код.(От тук следва оплюването)На изходите на дешифратора ,от изход 1 пускаме диоди за да индицират цифрата две на индикатора , от изход 2 диоди за индициране на цифра три и така до изход 5,който изписва цифрата шест.Цифрата едно ,ще се изписва от изход 9,а изход 0 ще изписва Н (неутрална).Това с диодите му казваха дешифрираща матрица или нещо подобно (пак плюене) ма върши работа.Та сигнала от нулева корост ни нулира брояча , а от бутончето за надолу се подава сигнал за изваждане, а от бутончето за нагоре се подава сигнал за събиране.Ще работи макар и старинно решение (чадърче сам си зеел) Razz .Ако държиш на микроконтролер, пак имаш вариант да ползваш точно същия алгоритъм.

Тъп въпрос но какво ще стане ако си на шеста и пак ритнеш педалчето нагоре? И по-скоро правиш ли го?
Върнете се в началото
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 23:17    Заглавие: Отговорете с цитат

браво, още един колега да помисли над моя въпрос Smile

случвало ми се е когато съм на 6-та да давам още нагоре за да се уверя, че съм на шеста, случвало се е и да сменям нагоре или надоло скорости за да разбера на коя съм, въпреки че се случва много рядко - в повечето случаи мотора се усеща

а за описания от теб метод - не, нямам никакви претенции как ще стане цялата работа, важно е да имаме краен резултат, който да е задоволителен

а как ще ограничаваме брояча като стигне 6 или 1 - немога да се сетя в момента, въпреки че бях мислил за някакви примитивни начини... но едва ли ще проработят, точно затова съм се насочил към вас за съвети
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 23:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Примерно с някаква логика при 6 на брояча да се забранява подаването на импулс за нагоре, а при 1 да се забранява подаването на импулс за надолу.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети