Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Соларно зареждащо устройство(18 волта, зареждащо 400 Ah/12V)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
After_Dark
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 11:14    Заглавие: Отговорете с цитат

"Напряжение постоянного подзаряда 2,23±0,01 В/Эл достаточно для полного заряда батареи после разряда."
http://novak.su/opzs.php
За всеки случай питай производителя. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 11:55    Заглавие: Отговорете с цитат

nhadjinikolov Добре е първо да почетеш а писано в нета много. Може и от
[url=http://www.sunenergy.bg/docs/sun/foto_park_project.ppt#256,1,Как се прави предварителен проект за соларен фотоволтаичен парк]тук[/url]
да започнеш а и ако напишеш фотоволтаици GOOGLE се надявам да ти просветне малко. А фирми които да продават оборудване и фотоволтаици има много и не отказват съдействие при проектиране на фотоволтаичния парк. Виждам че нямаш никаква представа от материята след като максималните ток и напрежение ги третираш като типични или средни което е напълно погрешно.

Exclamation Arrow Оправи си линка Exclamation Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nhadjinikolov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 13:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Петров,
Малко бъркаш идеята ми. Аз няма да правя парк, а ще сложа 3 панела на покрива на вила. Линка, който си ми дал не помага с абсолютно нищо, тъй като проблема не е погледнат в технически аспект, а в маркетингов(макари и това да не е най-точното опредление). Няма да избирам място, тъй като нямам варианти. Няма да си избивам парите и да печеля, тъй като това е за съботно-неделно развлечение.
Разбирам, че не съм от най-добре обесняващите, но все пак не е крайно неразбираемо. До сега е имало 2 поста по въпроса ми за Charge Controller на настоящите батериини клетки, за които благодаря на авторите им.

Сега по темата:
Гледам на максималния ток, като типичен, тъй като в един прекрасен юлски следобед се очаква, този ток да е типичен за поне 3 часа.
Аз не съм наясно каква би била реакцията на акумулаторите, при продължително зареждане на такъв ток, затова питам. Това е форум и това му е идеята, нали?
Знам, че Гугъл би ми предоставил много информация, но от това, което съм изчел досега не съм намерил отговор на мойте въпроси, а аз нямам часове наред свободни, за да уча И това. Затова питам.

Да, нямам много представа от силова електроника и се обърнах към Вас.

И все пак някой ще се намери ли да отговори на въпросите от предния ми пост?

Приказката за американския, грузинския и българския форум е мнооого вярна...
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 15:10    Заглавие: Отговорете с цитат

nhadjinikolov написа:
въпроса ми за Charge Controller на настоящите батериини клетки

Не мисля, че Charge Controller трябва има "специално" отношение към всяка батерия, а по скоро да контролира процеса на заряд, който за различните видове батерии не е прекалено-много различен и обикновено е даден от производителя.В твоя случай, най важните моменти са да се наблюдава:
1)Включване на фотоволтаика към батерия да става когато напрежението му е надвишило с определена стойност напрежението на батерията, за да не се превърне фотоволтаика в товар на батерията.
2)Да се ограничи възможността да нараства напрежението на батерията над стойностите зададени от производителя.
Пределно ясно е, че с проект като твоя не може да се осигури оптимален режим на експлоатация (заряд/разряд) на батериите, така, че компромисите са неизбежни, а рисковете (срока на експлоатация на батериите) са за твоя сметка.
Върнете се в началото
nhadjinikolov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 16:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, ясно е, че не може да се постигне с моите възможности оптимум, но все пак не бих искал да ги опукам за 5-6 години, като производителя им дава 15 Smile

Иначе в бързината грешно съм се изразил - исках да кажа акумулатора като цяло.

1) за това се слагат диоди и то на всяка верига от волтаици. Иначе дори и да ги няма диодите, това си е част от програмата на контролера Smile

Попадна ми и една статия вчера, където авторът е включил и вентилатор, който отвежда изпаренията при заряд. Трябва ли да ме притеснява факта, че клетките, които са на разположение са затворени(с капачка) и дали при позициониране не трябва да се отварят?

Един от забравените от мен въпроси: При каква температура на клетката може да става дума за прегряване? Мисля да не чакам киселината да заври, но един-два термодатчика, предполагам биха били добре Rolling Eyes
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля, че никакъв контролер не е необходим. Фотоволтаиците нямат фиксирано напрежение, то варира от това какъв ток се черпи. 10Ампера е едва 4% от капацитета на акумулатора и в никакъв случай не може да заври, прегрее и т.н. Поразреден акумулатор няма да позволи напрежението върху него да мине 13Волта в продължение на 10 дни по три часа максимална слънчева радиация.... Най-много един компаратор който евентуално да спре заряда, ако напрежението по някаква невероятна случайност мине 15 Волта...Ако все пак панела осигурява по 4 часа 10Ампера дневно то трябва да се внимава как се разрежда акумулатора за 5 дена в него ще са влезли 200А/ч енергия и сътветно толкова може да се ползва. Айде още един компаратор, който да изключва акумулатора от консуматорите при напрежение 10.8Волта върху него....
Върнете се в началото
nhadjinikolov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 17:26    Заглавие: Отговорете с цитат

15 волта не са ли множко за по-чувствителната електроника, като телевизор и радио, които са замислени за 12 Rolling Eyes
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 17:51    Заглавие: Отговорете с цитат

14.4 Волта е максималното напрежение върху зареден "до дупка" оловно- кисел акумулатор, веднага след спиране на тока на заряда и малка консумация напрежението се установява на 12.8Волта и е такова в по голямата част от изчерпването на капацитета. Не са мнопго 14 Волта за електроника разчетена да работи на 12 ....
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 17:58    Заглавие: Отговорете с цитат

nhadjinikolov написа:
...авторът е включил и вентилатор, който отвежда изпаренията при заряд...

Този тип батерии ( OPzS) са "мокри" батерии и вентилацията, ако не принудителна, то поне естествена (отдушник) е задължителна понеже се отделят взривоопасни газове при заряд. Според мен, за подобни цели, по удачни са гелови, или AGM батерии, но това е въпрос на избор.
За батериите OPzS има специални вентили от производителя които се поставят на мястото на капачките.
Относно температурата на елементите мисля, че няма защо да се притесняваш, защото голямо повишаване на температурата, при такъв капацитет на батерията, може да се получи при такава големина на тока, която не можеш да осигуриш с тези фотоволтаици.
Върнете се в началото
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 06, 2010 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ли се бъркам или според пройзводителя капацитета на посочените елементи е 200Ah а не 400?
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети