Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Запояване на един много малък транзистор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2010 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Не отговори на въпроса ми.
И се научи как се слагат снимки - има тема. Или изрежи интересната област, или като превю (thumbinal) ширина до 512-600. След разширението на файла в линка ти не трябва да има нищо. Онова t=xxxxxx за какво е?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Joro_Paveto
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2010 21:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми хареса тона ти и не съм обръщал внимание на мението ти. Smile
Но сега ще се опитам да отговоря:
Въпроса за модула - EDC блока вече не се доставя. Първо е спрян от Bosch, а после под техен натиск и китайците са спрели да доставят тези блокове. По моя информация няма как да се достави нов! По каталозите на фирмите пише, че помпата се доставя само като комплект.
"Кой каза че въпросният транзистор е дефектен?"
Ако разбирам правилно впроса ти - на грешно поставената снимка от мен (за което се извинявам) ще видиш прекъснатия алуминиев проводник до транзисторът. Хипотези защо се случва това има много - от лошо охлаждане през дефектирал соленоид за спиране на горивото до липса на нафта или нафта с лошо качество и продължителни опити за палене.
Според мен конструктивния дефект лошо охлаждане отпада - тази помпа е произведена 2/1998г до сега е работила без проблем. Ако е конструктивен дефект с лошо олаждане щеше да е изгорял преди много време. Факт е, че автомобили на възраст 9-12 години масово страдат от този проблем в помпата, което явно трябва да подскаже нещо, което все още никой не е установил с точност.
Извинявам се за снимките веднага ще прочета правилата за слагането им!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2010 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Така, както го гледам въобще не е малък - сигурно комутира 20 - 30A. Измери ли да видиш има ли сигнал за управлението му или е умрял и транзисторът, който го клати в модула? Защото тогава става безнадеждно.

Виждал съм подобни модули и за управление на запалването. Интересно ми е и там от какво изгарят. Примерно имам съмнения при повишено захранване. Било калпав регулатор или акумулатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
AZ:)
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2010 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Пусни една търсачка в гугъл и ще намериш заветния транзситор как се казва и с какви успешно може да се замени....стига с чакането наготово....аз лично няколко такива помпи съм "отремонтирал" и сме си деляли по някои стотак...
RC, защо се изказваш така сигурно за това, че не се ремонтира въпросното нещо? Това са класически проблеми, този транзистор комутира електро клапан и е най-слабото място, просто гори от прегряване.Ремонта е три кабелчета и транзистора да се изведе на металния капак на помпата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2010 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

AZ:) написа:
....Ремонта е три кабелчета и транзистора да се изведе на металния капак на помпата.

Прочети внимателно какъв е първия пост и какво се иска в него!
Импровизациите които се дискутират след това са съвсем друга бира.
Мога да навляза и в доста други подробности за последващите предложени действия - но какъв е смисъла.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
AZ:)
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2010 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
Прочети внимателно...

Той автора може да иска и с пръдня боя да прави, това трябва ли да го коментираме?
Както и да е, поздрави! Very Happy
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2010 23:22    Заглавие: Отговорете с цитат

И точно заради това съм му отговорил конкретно на зададения въпрос.
Всичко останали отговори са импровизации върху темата на база "как може би, би могло да се направи, ако еди какво си".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Joro_Paveto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2010 0:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Знате ли, понеже си нямам работа и поцял ден съм в интернет от 5 дни насам съм по 8-9 часа в нета и чета за тая тъпа помпа - знам на изуст всички спрягани транзистори, знам в детайли всяка снимка с различните начини на разполагане, запояване и връзване на тоя транзистор...с гугъл преводача четох полски, чешки, АРМЕНСКИ, турски, немски, холандски, румънски форуми...мога и да продължа...нищо не искам на готово. Ако прочетете първото мнение там ясно пише, че ТЪРСЯ ЧОВЕК ДА МИ ЗАПОИ ШИБАНИЯ ТРАНЗИСТОР КЪДЕТО МУ КАЖА АЗ!!!! Защото аз не мога и не смея - защото си знам възможностите и че човек не може от всичко да разбира!
Единствения отзовал се беше Tigar, но човека беше коректен да ми каже, че така както аз иска, той не се наема да го направи!
Вие започнахте темата с монтажа отвън, отвътре и незнам си къде. Защо, как и т.н. гори тая тъпотия...
Помпата се сваля за 2 часа от колата...ако не запали с единия транзистор IRFZ44 за който се твърди, че е оригинално вграждания, ще я сваля и ще сложа IRLR2905PBF за който се твърди, че е заместителя на оригиналния.Ако и тогава не запали, пак ще я сваля и пак ще пробвам с друг транзистор или ще си купя помпа на старо. Ако запали и изгори пак, ще го мисля охлаждането и ще си посипя главата с пепел, че твърдях, че охлаждането не е причината.
След всичкото загубено време в четене не видях, някой да написа "Аз сложих този транзистор и колата запали и върви отлично...."
Всички вие дето сте направили по N броя помпи - никой, ама никой от вас не каза в прав текст - "Слага се транзистор Х, който се купува от еди къде си и колата пали и няма проблем! "
Как аз да разбера кой е транзистора, като никой не го е казал еднозначно. Никой няма да ви вземе бизнеса и парите и стотачките - аз мога да си сваля помпата и да си я сложа обратно на колата ама знаете ли колко хора не могат, нямат време или възможност. Тия като мен са малко и не ви бъркат в бизнеса! Още повече, че аз за запояването ще си платя, няма да се опитавам сам!
Или помогнете с конкретни данни и как се прави, а не само как не се прави!
Тази вечер се оказа, че имаме семеен приятел, чиято жена разботи в точно такава лаборатория за печатни платки, ел. компоненти и т.н. и утре отиваме да видим какво ще кажат те. Намерил съм още две фирми имащи техника и персонал за извършване на подобни монтажи, та все при някой ще стане. Надявам се до края на седмицата помпата да е на колата за тест.
Сори за грубия език...нервирам се за глупости....
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2010 2:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Joro_Paveto написа:
ТЪРСЯ ЧОВЕК ДА МИ ЗАПОИ ШИБАНИЯ ТРАНЗИСТОР КЪДЕТО МУ КАЖА АЗ!!!!

Ей Шибаняка с шибания транзистор, Няма да намериш шибания транзистор и няма кой да ти го запои на шибаното място където му кажеш ти Laughing
Ако ми намериш кристала ше ти го сменя безпплатно Laughing
Получи много точни и ясни отговори как се извършва ремонта ако не ги схващаш, ких мангиз за 2У или ремонт и напред.
Айде и тук катанеца че не ми се четат 3 страници кретенски излияния!
Върнете се в началото
Joro_Paveto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2010 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за подкрепата на двамата колеги писали ми на ЛС. За съжаление нямам достатъчно мнения, за да им отговоря, а и едва ли ще направя 20 мениея в този форум, някога
Така, какво се случи - намерих фирма, в която хората бяха много отзивчиви и на драго сърце ще ми запоят транзистора. Казаха "Няма никакъв проблем, имаме хора, които правят такива неща" а аз точно това и очаквах като отговор. Хората с това се занимават и са наясно какво правят и трябва да направят, а най-вече всичко ще е монтирано както аз искам.
Утре или най-късно в четвъртък до обяд ще съм сложил помпата на колата и дай боже ако всичко е ОК да и чуя гласа. А ако това стане ще се постарая да пусна най-добрата тема за ремонт на тая помпа с над 50 снимнки на целия процес от свалянето, ремонта до качването на помпата и евентуално паленето с подробни обяснения. Темата ще е в съответния форум, където хората оценяват такава помощ. Very Happy Ако нищо не стане...свивам опашката и тръгвам по моргите Razz
Благодаря на всички, които изказаха конструктивни мнения и помогнаха по един или друг начин, на останалите....няма какво да им кажа.
Поздрави на всички! Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети