Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

захранване за галванична вана

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tigar33
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Нед Май 09, 2010 13:21    Заглавие: захранване за галванична вана Отговорете с цитат

Може ли някой да ми покаже схема на захранване за галванична вана с мощност около 2 кВ с изходно напрежение 10 волта и ток от 0 - 200 ампера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nikolai_nikolov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Русе

МнениеПуснато на: Нед Май 09, 2010 14:33    Заглавие: Галванична вана Отговорете с цитат

Виждал съм реализирано устройство като това за кето питаш.Вана за галванично поцинковане на гвоздеи.Използват фазово управление в първична намотка на трафа.Трафа е с трифазна първична а вторичната монофазна изкарва максимално към 15-20В.Трафовете са 6 или 7 като най-якия го докарваше до към 1000А.За съжаление нямам схемата.

Разбира се може да използваш и готово управление но не знам с какви средства разполагаш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Май 09, 2010 22:53    Заглавие: Отговорете с цитат

На мен ми се струва че това напрежение и ток едва ли ще задоволят всички твои нужди. Аз бих използвал трансформатор с много вторични намотки, което ще позволи да се включват в различни комбинации - паралелно,последователно, комбинирано като ще ми осигурят различни напрежения и токове като ще може да се използва и макс. мощност на трансформатора в повечето от комбинациите. Smile
Върнете се в началото
nebeto
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 09, 2010 23:47    Заглавие: Отговорете с цитат

с някой траф за ЦЕО апарат дали няма да стане.
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 12, 2010 13:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Обикновино тези вани се захранват от галваностати, т.е. устройства поддържащи константен ток (по-точно константа трябва да е плътността на тока). Напрежението няма значение, но трабва да е достатъчно за да захрани и по-високоомни вани. 10V не стигат, обикновено е 60 - 70V. Колкото до самите съоръжения, трябва да се намират по битаците и вторични суровини защото във връзка с въвеждането на ISO масово се преоборудват или закриват галванични цехове. Преди време закриха една галванотехника до нас, но всичко отиде на вторични. За управление на тока най-старите устройства използваха водни реостати (колко ток се хабеше навремето...) с моторно задвиждаве. Идеята на г-н Николов е добра, стига да има подходящ трансформатор. Ако тепърва ще го изработвате, препоръчвам първична триъгълник или звезда, а вторичната да бъде двоен зиг-заг - получава се шестфазна система (респ. шест изправителни елементи - диоди или тиристори) при която почти няма пулсации. На пръв поглед е разточително, но-трансформатора става най-компактен, респ. по-ефтин.
Върнете се в началото
Biser
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Харманли

МнениеПуснато на: Сря Май 12, 2010 14:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждал съм вана за поцинковане на телена мрежа. Беше захранена от динамо свалено от стар пътнически вагон и задвижвано с ремъчна предавка от асинхронен двигател. Пиша го заради идеята, която може да използваш.Регулирането на тока ставаше с реостат на възбудителния ток на динамото, което не е трудно да се направи.Сега има и алтенатори по големите машини/трактори, бракувани танкове, в Бургас по корабите Very Happy и др./, които могат да свършат работа!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети