| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tigar33 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 09, 2010 13:21 Заглавие: захранване за галванична вана |
|
|
| Може ли някой да ми покаже схема на захранване за галванична вана с мощност около 2 кВ с изходно напрежение 10 волта и ток от 0 - 200 ампера. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 09, 2010 14:33 Заглавие: Галванична вана |
|
|
Виждал съм реализирано устройство като това за кето питаш.Вана за галванично поцинковане на гвоздеи.Използват фазово управление в първична намотка на трафа.Трафа е с трифазна първична а вторичната монофазна изкарва максимално към 15-20В.Трафовете са 6 или 7 като най-якия го докарваше до към 1000А.За съжаление нямам схемата.
Разбира се може да използваш и готово управление но не знам с какви средства разполагаш. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Май 09, 2010 22:53 Заглавие: |
|
|
На мен ми се струва че това напрежение и ток едва ли ще задоволят всички твои нужди. Аз бих използвал трансформатор с много вторични намотки, което ще позволи да се включват в различни комбинации - паралелно,последователно, комбинирано като ще ми осигурят различни напрежения и токове като ще може да се използва и макс. мощност на трансформатора в повечето от комбинациите.  |
|
|
 |
nebeto Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 09, 2010 23:47 Заглавие: |
|
|
| с някой траф за ЦЕО апарат дали няма да стане. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 12, 2010 13:27 Заглавие: |
|
|
| Обикновино тези вани се захранват от галваностати, т.е. устройства поддържащи константен ток (по-точно константа трябва да е плътността на тока). Напрежението няма значение, но трабва да е достатъчно за да захрани и по-високоомни вани. 10V не стигат, обикновено е 60 - 70V. Колкото до самите съоръжения, трябва да се намират по битаците и вторични суровини защото във връзка с въвеждането на ISO масово се преоборудват или закриват галванични цехове. Преди време закриха една галванотехника до нас, но всичко отиде на вторични. За управление на тока най-старите устройства използваха водни реостати (колко ток се хабеше навремето...) с моторно задвиждаве. Идеята на г-н Николов е добра, стига да има подходящ трансформатор. Ако тепърва ще го изработвате, препоръчвам първична триъгълник или звезда, а вторичната да бъде двоен зиг-заг - получава се шестфазна система (респ. шест изправителни елементи - диоди или тиристори) при която почти няма пулсации. На пръв поглед е разточително, но-трансформатора става най-компактен, респ. по-ефтин. |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 12, 2010 14:18 Заглавие: |
|
|
Виждал съм вана за поцинковане на телена мрежа. Беше захранена от динамо свалено от стар пътнически вагон и задвижвано с ремъчна предавка от асинхронен двигател. Пиша го заради идеята, която може да използваш.Регулирането на тока ставаше с реостат на възбудителния ток на динамото, което не е трудно да се направи.Сега има и алтенатори по големите машини/трактори, бракувани танкове, в Бургас по корабите и др./, които могат да свършат работа! _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
|