Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

МИНИ PIC ПРОГРАМАТОР и PIC16F628

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 12:44    Заглавие: МИНИ PIC ПРОГРАМАТОР и PIC16F628 Отговорете с цитат

Опитвам да програмирам чип със този програматор, но явно има някакъв проблем... немога да записвам на чипа

Програматора е от tpetrov, ето линк: ЦЪК

Ето това е схемата на кабела, който си направих:

Забелязвам, че на 4-5 пин има 11в като не е свързан програматора, но като го сложа стават 0,9 ?

Имате ли идея на какво може да се дължи проблема ?
atanaspopov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 14:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам схемата на програматора, но според мен не трябва да кръстосваш Rx и Tx ( 2 и 3 ) крачета на преходника.
Пробвай да свържеш 2 крак с 2 и 3 с 3 .

Ако дадеш схемата на програматора бих могъл да бъда по полезен
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 14:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Този програматор за сериен порт ли е или за паралелен . Буксата на самия програматор мъжка ли е или женска ? Ако е някой клонинг на JDM те по принцип си работят на магия . Много зависи от изходните нива на портa. Иначе ако прехвърляш серийния порт от DB9 към DB25 кабела ти е верен.
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че става дума за този програматор - http://hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1540.html и свързване на конекторите - http://hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1540p.html Точно преди една седмица си купих такъв и работи(пробвал съм само с PIC16F84A). Програматора е за сериен порт. Само ще допълня, че съм срещал грешно номерирани конектори - това е добре да се провери. Също трябва да се направят настройките - http://hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1540i.html и да се избере правилният порт.
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 15:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Уффф както и предполагах . Преди доста години с няколко схеми на JDM си играх . Голяма веселба беше . На компа в къщи работеше а в сервиза не ще . А на лаптоп пък въобще !!!! После след преработки почна да, не работи и на двата компа Smile Че външни напрежения , че доработки . Накрая го джаснах в коша. Оказа се, че уилема ми пише перфектно пикове . Освен това IC прога и той е малко измислен . Пробвай и с WinPic800 http://www.winpic800.com/index.php?lang=en .
Въпреки, че едва ли в софтуера е проблема . Пробвай на различни компютри .
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

пробвах с промяна на настройките(не бях активирал vcc-то, но няма полза от това - същата работа...

записва записва и после празен чип

ако се направи преход към USB няма ли да стане? ако имам преход към USB мога да си опитам и на лаптопа ?
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 21:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук вече е обсъждано за този "измислен" програматор. Със преходник usb2com едва ли ще е по-добре, защото масовите евтини такива освен rx, tx и маса други изводи нямат, а и са с още по-малка товароносимост. Когато активираш vcc-то, на 4-5 извод какво е напрежението? Сега се загледах как е захранването, по-добре мери Vdd-то на + и - на електролита или на ценера D2, трябва да е 5в. И не съм сигурен, че тоя програматор записва PIC16F628. На сайта на Jdm-а пише, че става за 16F8X и 16F627 като за последния RB4 трябва да е към маса, но за тоя нищо не пише.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 22:14    Заглавие: Отговорете с цитат

абе що не направиш един ProPic2 или подобен. Аз и аз първо си направих JDM ама не поиска да работи. Въпреки че в IC-Prog има една настройка options/misc - enable Vcc control for JDM ама си направих нали тоя пропик една ТТЛка 7404 2 стабилизатора за 5 и 8 волта и 2 транзистора и резистори и кондензатори малко и това е на една универсална платка го запояваш и после кабели ама по-къси че почва да дава грешки като се програмира. Е трябва ти и адаптер ама да е 15-16 волта поне за да може да стабилизизираш +13V за Vpp
http://olimex.com/dev/images/pic-pg3b-sch.gif
линк
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети