Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стълбищно реле за осветление
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Апр 03, 2005 16:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако сложи дебела пък няма да включва. Друг модел реле, веднъж са били поставили едно мощно ама то пак изгоряло, заради объркани кабели на инсталацията. Ама там вътре релето беше обикновено 24 волтово реле. Мисля че беше модела АСЕ 10 или 22
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 03, 2005 17:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Pesho Ти не разбра ли ,че нормалната работа на този автомат е при залепващо или т.н. поляризовано реле-стига тия глупости с хартийки и други. Схемата му е елементарна -свали си я и виж защо не ти се презарежда кондензатора ,големия червен мисля че беше 2.2 микро.Провери си и глимката-трябва при натискане на бутон или симулация на това на клемите да светне за секунда ,релето да залепне и след макс 5 минути да присветне отново и релето да отлепи. През времето между двете светвания се презарежда кондензатора 2.2 микро и релето стои включено само благодарение на намагнитената си котва-иначе автомата е за хвърляне .Не съм пробвал да намагнитвам котвата на размагнитени релета ,но съм ги сменял с 24 волтово поляризовано на Омрон и работи безупречно.
ПП След като заработи си прекарай крушките през един контактор 6-10А и намотката му я вържи към автомата вместо крушки-така е в нашия блок и от години не ми е горяло стълбищно реле!
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Апр 03, 2005 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Да това с тиксото дето го написах май беше тъпотия, но съм виждал на релета нещо такова по неизвестни причини някакви ;) До колкото си спомням за въпросните стълбищни автомати имаше 2 вида - едните с трансформаторче и транзисторна схема на реле за време, и другите някакъв lite edition само с реле и кондензатори и резистори. И във вторите май гореше едно кръгло сиво нещо, което прилича на NTC резистор и което може да се смени с обикновен резистор, но не си спомням конкретно, гледал съм го преди 10 години.
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Апр 03, 2005 23:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам за стълбищните автомати, но по принцип постояннотково реле може да се намагнити. Дори повечето производителите на такива релета поставят подложка между котвата и електромагнита, за да се избягнат подобни ефекти. Все пак наистина е по-добре да се свали схемата - едва ли е толкова сложна, за да се правят коментари по въпроса без тази информация. По мои наблюдения поляризовани релета се използват основно при off-delay релета без допълнително захранване.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2005 5:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Стига сте гадали -това което ви давам като информация е на базата на личен опит ,а не на догадки.Схемата я имам нарисувана с молив,ако успея да я сканирам,че нямам скенер може да я пратя.
Върнете се в началото
tvservice
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2005 8:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, значи тези релета са от типа "поляризовани", тоест имат някакво първоначално намагнитване на сърцевината. С течение на времето това намагнитване отслабва и постепенно от магн. поле създадено от намотката се обръща поляритета и се намагнитва наново с обратен поляритет, което води до описания дефект. Лечението му е да се вземе някой по силен постоянен магнит и да се допре за известно време до сърцевината (от другата страна на котвата). Ако е нужно, процедурата се повтаря 2-3 пъти. Аз съм използвал магнит от високоговорител 20 вата.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2005 11:38    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote]Като го задействам, котвата залепва и не отпуска повече. И да прекъсна захранването му, не отпуска.[quote]

Това пише в началото на поста.Ако е намагнитено в обратна посока или размагнитено няма да залепва при задействане. В тези автомати през намотката протичат импулси -в една посока при задействане и в противоположната за да отпусне -нямя постоянен ток който да намагнитва сърцевината,тоест всичките предположения на TVservice, с изключение на това че релето е от поляризован тип, са напълно погрешни.
Върнете се в началото
tvservice
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2005 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="ELP"][quote]Като го задействам, котвата залепва и не отпуска повече. И да прекъсна захранването му, не отпуска.
Цитат:

Това пише в началото на поста.Ако е намагнитено в обратна посока или размагнитено няма да залепва при задействане. В тези автомати през намотката протичат импулси -в една посока при задействане и в противоположната за да отпусне -нямя постоянен ток който да намагнитва сърцевината,тоест всичките предположения на TVservice, с изключение на това че релето е от поляризован тип, са напълно погрешни.

Не ми се влиз в спорове, но факт е че вече 5-6 години релето във входа където живея работи ремонтирано по начина описан от мен
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2005 15:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Наблюдавай ГЛИМКАТА .Когато сработи глимката се пали за секунда.Ако след изтичане на времето глимката пак се запали но релето не отпусне проблема е механичен в релето.Ако глимката въобще не се пали след изтичане на времето то проблема е в някой резистор или в тримерчето което е с много голяма стойност мегаоми и понякога не контактува със съпротивителния слой в крайщата.Ако решиш че е в релето разглоби го почисти всичко и го направи по "ТЕЖКО" с месинговата пластинка и болтчето.Голяма болест са тези релета Evil or Very Mad
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2005 15:04    Заглавие: Отговорете с цитат

tvservice-Може и да работи ,но повредата му е била друга-не е залепвало ,защото е било размагнитено съвсем ,докато при началния пост пише че залепва-значи намагнитването е ОК.Следователно никакво пренамагнитване няма да го оправи,просто не е твоя случай! Ето Сашо е по-близо до истината.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети