| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Апр 03, 2005 16:57 Заглавие: |
|
|
| Ако сложи дебела пък няма да включва. Друг модел реле, веднъж са били поставили едно мощно ама то пак изгоряло, заради объркани кабели на инсталацията. Ама там вътре релето беше обикновено 24 волтово реле. Мисля че беше модела АСЕ 10 или 22 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 03, 2005 17:13 Заглавие: |
|
|
Pesho Ти не разбра ли ,че нормалната работа на този автомат е при залепващо или т.н. поляризовано реле-стига тия глупости с хартийки и други. Схемата му е елементарна -свали си я и виж защо не ти се презарежда кондензатора ,големия червен мисля че беше 2.2 микро.Провери си и глимката-трябва при натискане на бутон или симулация на това на клемите да светне за секунда ,релето да залепне и след макс 5 минути да присветне отново и релето да отлепи. През времето между двете светвания се презарежда кондензатора 2.2 микро и релето стои включено само благодарение на намагнитената си котва-иначе автомата е за хвърляне .Не съм пробвал да намагнитвам котвата на размагнитени релета ,но съм ги сменял с 24 волтово поляризовано на Омрон и работи безупречно.
ПП След като заработи си прекарай крушките през един контактор 6-10А и намотката му я вържи към автомата вместо крушки-така е в нашия блок и от години не ми е горяло стълбищно реле! |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 03, 2005 21:14 Заглавие: |
|
|
| Да това с тиксото дето го написах май беше тъпотия, но съм виждал на релета нещо такова по неизвестни причини някакви ;) До колкото си спомням за въпросните стълбищни автомати имаше 2 вида - едните с трансформаторче и транзисторна схема на реле за време, и другите някакъв lite edition само с реле и кондензатори и резистори. И във вторите май гореше едно кръгло сиво нещо, което прилича на NTC резистор и което може да се смени с обикновен резистор, но не си спомням конкретно, гледал съм го преди 10 години. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 03, 2005 23:44 Заглавие: |
|
|
| Не знам за стълбищните автомати, но по принцип постояннотково реле може да се намагнити. Дори повечето производителите на такива релета поставят подложка между котвата и електромагнита, за да се избягнат подобни ефекти. Все пак наистина е по-добре да се свали схемата - едва ли е толкова сложна, за да се правят коментари по въпроса без тази информация. По мои наблюдения поляризовани релета се използват основно при off-delay релета без допълнително захранване. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 5:45 Заглавие: |
|
|
| Стига сте гадали -това което ви давам като информация е на базата на личен опит ,а не на догадки.Схемата я имам нарисувана с молив,ако успея да я сканирам,че нямам скенер може да я пратя. |
|
|
 |
tvservice Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 8:30 Заглавие: |
|
|
Здравей, значи тези релета са от типа "поляризовани", тоест имат някакво първоначално намагнитване на сърцевината. С течение на времето това намагнитване отслабва и постепенно от магн. поле създадено от намотката се обръща поляритета и се намагнитва наново с обратен поляритет, което води до описания дефект. Лечението му е да се вземе някой по силен постоянен магнит и да се допре за известно време до сърцевината (от другата страна на котвата). Ако е нужно, процедурата се повтаря 2-3 пъти. Аз съм използвал магнит от високоговорител 20 вата. _________________ Няма да умрем от глад докато има техника  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 11:38 Заглавие: |
|
|
[quote]Като го задействам, котвата залепва и не отпуска повече. И да прекъсна захранването му, не отпуска.[quote]
Това пише в началото на поста.Ако е намагнитено в обратна посока или размагнитено няма да залепва при задействане. В тези автомати през намотката протичат импулси -в една посока при задействане и в противоположната за да отпусне -нямя постоянен ток който да намагнитва сърцевината,тоест всичките предположения на TVservice, с изключение на това че релето е от поляризован тип, са напълно погрешни. |
|
|
 |
tvservice Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 12:09 Заглавие: |
|
|
[quote="ELP"][quote]Като го задействам, котвата залепва и не отпуска повече. И да прекъсна захранването му, не отпуска. | Цитат: |
Това пише в началото на поста.Ако е намагнитено в обратна посока или размагнитено няма да залепва при задействане. В тези автомати през намотката протичат импулси -в една посока при задействане и в противоположната за да отпусне -нямя постоянен ток който да намагнитва сърцевината,тоест всичките предположения на TVservice, с изключение на това че релето е от поляризован тип, са напълно погрешни. |
Не ми се влиз в спорове, но факт е че вече 5-6 години релето във входа където живея работи ремонтирано по начина описан от мен _________________ Няма да умрем от глад докато има техника  |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 15:02 Заглавие: |
|
|
Наблюдавай ГЛИМКАТА .Когато сработи глимката се пали за секунда.Ако след изтичане на времето глимката пак се запали но релето не отпусне проблема е механичен в релето.Ако глимката въобще не се пали след изтичане на времето то проблема е в някой резистор или в тримерчето което е с много голяма стойност мегаоми и понякога не контактува със съпротивителния слой в крайщата.Ако решиш че е в релето разглоби го почисти всичко и го направи по "ТЕЖКО" с месинговата пластинка и болтчето.Голяма болест са тези релета  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 15:04 Заглавие: |
|
|
| tvservice-Може и да работи ,но повредата му е била друга-не е залепвало ,защото е било размагнитено съвсем ,докато при началния пост пише че залепва-значи намагнитването е ОК.Следователно никакво пренамагнитване няма да го оправи,просто не е твоя случай! Ето Сашо е по-близо до истината. |
|
|
 |
|