Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Програма за симулиране на ел схеми

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
newshit
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 10:42    Заглавие: Програма за симулиране на ел схеми Отговорете с цитат

Ето го и първото ми мение ... Аз съм нов в тази облас (електрониката) още се уча и за да е по-ефективно е добре са имам програма за симулиране на ел. схеми и вериги. Аз имам OrCad, но за самата нея е беобходимо сериозно учене. Като на зачинаещ като мен все още не е от значение да определям големини, вид и прочие на резисторите примерно. Затова искам да попитам за програма за симулиране на схеми и вериги, която да е лесна и малка. Сиреч, лесно и бързо да мога да драсна простична схема, без да има за цел по-късно да я правя и тествам, просто да видя как работи и какво горе-долу би станало. Аз пробрах класическия Spice, но е доста трудно да генерирам схема като я номерирам и всеки път трябва да компилирам файловете. Чесно казано забота през bash и vim за схеми ми се струва малко тромава. Затова ще съм благодарен за симулационна програма с GUI за ел. схеми като за начинаещ, но все пак да има някакъв потенцял (одеве намерих една с ощо 5 елемента Wink)....
Мерси прдварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 11:13    Заглавие: Re: Програма за симулиране на ел схеми Отговорете с цитат

Proteus !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
svilen.ivanov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 12:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Още един глас за Proteus. Много приятен и лек интерфес, само 60 MB инсталация, прекрасно симулира схеми, може да прави и платки
newshit
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 17:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, Proteus изглежда добре не е много труден (от 10 мин работа с него) .. А какво ще кажете за TINA, итерфайса е още по-опростен, и ми харесва това, че няма нужда да работя с библиотека какво при Proteus .. смисъл всички елементи първо трябва да си ги избера и е малко бавно. За идеотски схеми (каквито аз правя) става по-бързо.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 23:16    Заглавие: Отговорете с цитат

OrCad , друга няма Cool , особенно за аналогови схеми !
Върнете се в началото
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Сря Юни 09, 2010 6:31    Заглавие: Отговорете с цитат

За начинаещ става и Electronic workbench 5 например, ама ако сериозно искаш да се занимаваш хващай Orcad-PSpice.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
newshit
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 09, 2010 6:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Да мерси за съветите. На този етам Proteus и Tina ще ми свършат работа, но определено след известно време за прескоча и на OrCAD или поне ще се опитам Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети