|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Sirenko Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 0:34 Заглавие: Високо напрежение |
|
|
Здравейте.От време на време ,както е тръгнало ще задавам по някое въпросче тук,надявам се някой да отговори.
1.Защо бръмчат далекопроводите и транформаторите ,заради силното магнитно поле около тях ли е (което поляризира вуздуха)?
2.Защо изолаторите по далекопроводите имат такава наребрена форма (по discovery гледах нещо, точно това обясняваха обаче не мога да се сетя )
3.Бобина на тесла - принципна схема, ако може да обясните и значението на всеки един елемент от нея.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 0:46 Заглавие: |
|
|
Високите напрежения са много опасни и особено за хора които нищо не разбират. По добре не предприемай каквито и да са опити. Остани си само с питане макар, че едва ли ще тръгнат да ти отговарят на въпросите така зададени. А и едва ли е само питане. Изясни си някой основни неща и термини преди да ги използваш като например поляризация какво е и въздуха каква поляризация има? _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
Sirenko Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 1:13 Заглавие: |
|
|
Че нищо не разбирам ,то си ми личи от всякаде,ако разбирах.......
Въпросите ми са теоретични...изискващи физично обяснение.Няма да тръгна да права генератор на Тесла ,като знам колко не знам.Все пак ми е интересно да знам "каде е тайната" и да знам някой елементарни неща, неща който ме интересуват все пак може това да е началото на наука която ще ме завладее  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 2:12 Заглавие: |
|
|
Изолаторите са с такава форма, защото това ги прави "по - дълги", при подобна големина, спрямо такива с цилиндрична форма. Икономий на материал просто. По този начин, съпротивлението им се увеличава. Целта е, изолаторът да не допусне протичането на ток между проводника /на далекопровода/ и металният стълб, който има "нулев" потенциял - т.е. различен от този на жицата. Демек, по - голямото повърхностно съпротивление на изолатора го прави по - ефективен.
Бръмченето при трафовете е съвсем различно, и породено от други причини, спрямо "жуженето" на далекопроводите, особено в мъгливо, и по други причини - влажно време... До далекопровод е малко кофти да се приближиш, неспазвайки "разстоянието - минимум"! Просто за части от секундата, можеш да "усетиш", че си скъсал с материалния свят! ........................ Както и да е.
И без да ни удря тока - животът е хубав! ... /Поне, докато не ни е ударил!/ ................... Пази се, и... наблягай на теорията!  _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 7:40 Заглавие: |
|
|
| Sirenko написа: | | ... да знам някой елементарни неща... |
Не знам колко си голям, но прочети учебниците по физика от училище и се опитай да ги разбереш. |
|
|
 |
Sirenko Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 10:08 Заглавие: |
|
|
OK Явно въпросите са си сложнички..Благодаря,че отделихте време .
Ще си търся учебници по физика и електротехника .И ако някой все пак се реши да драсне ред ,два.....Благодаря. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 12:54 Заглавие: |
|
|
Sirenko написа | Цитат: | | OK Явно въпросите са си сложнички.. |
Не братче ,ама като нямаш никаква основа обясненията трябва да почват от А и Б . |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 13:04 Заглавие: Re: Високо напрежение |
|
|
| Sirenko написа: |
1.Защо бръмчат далекопроводите и транформаторите ,заради силното магнитно поле около тях ли е (което поляризира вуздуха)?
2.Защо изолаторите по далекопроводите имат такава наребрена форма (по discovery гледах нещо, точно това обясняваха обаче не мога да се сетя )
3.Бобина на тесла - принципна схема, ако може да обясните и значението на всеки един елемент от нея.  |
1. Магнитно поле и електростатично поле са различни неща. Копай в тази насока. Трансформаторът бръмчи поради магнитно поле (50 херца), електропроводът свисти и припуква (кога как дойде) от електростатичните разряди.
2. Електропровод. Водопровод и т.н. Далеко провод е когато вози на далече. Ами ако е само 200 метра, близкопровод ли ще е. Та, изолаторите на електропроводите специално гледани от разстояние изглеждат единно цяло. При близък анализ са отделни елементи. Гирлянда, изолаторна верига ... Но това в случая е второстепенно по отношение на въпроса. Пробив настъпва във въздуха при определено напрежение. Обаче, изолаторът е различен от въздух и с по-високи изолационни параметри на материала. Да, ама не. Щото по въздуха нищо не може да се залепи, докато по изолатора се лепи пепел, кал, вода, лед, сняг и други смрадове. По тази причина, трябва да се създаде изкуствено път, значително по дълъг от геометричния размер на самия изолатор. Иначе мноу скъпу, ебаси. По този повод са се изхитрили и правят пътя да е на зигзаг. Път на утечка се казва.
3. Дай схема за да има върху какво да коментираме. Щото, де да знам точно коя точно реализация сте нарекли бобина на Тесла в конкретната ситуация. Иначе, чети тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_coil
И да уточня. Отговорих, само защото пак се опитаха да ти налеят разум, без да добавят поне какпка знания. Иначе, специално тази материя ми е гадна, ама търпя, че иначе банкоматът ебе та запре да киха...
Т.е., да се разчита, че ще отговарям и на уточняващи въпроси е абсурдно и наивно. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 17:21 Заглавие: |
|
|
Бръмченето на електропроводите се дължи основно на електродинамичната сила която се поражда м/у два или в случая 3 паралелни проводника при протичане на ток през тях. Понеже токът е променлив електродинамичната сила също е промелива по големина и то с честота 2 пъти мрежовата т.е. 100Hz. Вече заради тази сила проводниците трептят механически оклоло разновесното си положение и това поражда звукови вълни които чуваш. Това е най-простото обяснение което може да се даде по въпроса. За трансформаторът на Тесла има много в интернет, по добре не се захващай след като не знаеш много за високите напрежения неща  |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 21:00 Заглавие: |
|
|
Ако имаш възможност да видиш развита дъга от ниското междуфазно ... няма да се сетиш за по високо от 5волта ама на пусто любопитство ... 5мм ламарина потича като вода  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|