Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Високо напрежение
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Sirenko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 0:34    Заглавие: Високо напрежение Отговорете с цитат

Здравейте.От време на време ,както е тръгнало ще задавам по някое въпросче тук,надявам се някой да отговори.
1.Защо бръмчат далекопроводите и транформаторите ,заради силното магнитно поле около тях ли е (което поляризира вуздуха)?
2.Защо изолаторите по далекопроводите имат такава наребрена форма (по discovery гледах нещо, точно това обясняваха обаче не мога да се сетя )
3.Бобина на тесла - принципна схема, ако може да обясните и значението на всеки един елемент от нея. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 0:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Високите напрежения са много опасни и особено за хора които нищо не разбират. По добре не предприемай каквито и да са опити. Остани си само с питане макар, че едва ли ще тръгнат да ти отговарят на въпросите така зададени. А и едва ли е само питане. Изясни си някой основни неща и термини преди да ги използваш като например поляризация какво е и въздуха каква поляризация има?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Sirenko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 1:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Че нищо не разбирам ,то си ми личи от всякаде,ако разбирах.......
Въпросите ми са теоретични...изискващи физично обяснение.Няма да тръгна да права генератор на Тесла ,като знам колко не знам.Все пак ми е интересно да знам "каде е тайната" и да знам някой елементарни неща, неща който ме интересуват все пак може това да е началото на наука която ще ме завладее Smile
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 2:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Изолаторите са с такава форма, защото това ги прави "по - дълги", при подобна големина, спрямо такива с цилиндрична форма. Икономий на материал просто. По този начин, съпротивлението им се увеличава. Целта е, изолаторът да не допусне протичането на ток между проводника /на далекопровода/ и металният стълб, който има "нулев" потенциял - т.е. различен от този на жицата. Демек, по - голямото повърхностно съпротивление на изолатора го прави по - ефективен.

Бръмченето при трафовете е съвсем различно, и породено от други причини, спрямо "жуженето" на далекопроводите, особено в мъгливо, и по други причини - влажно време... До далекопровод е малко кофти да се приближиш, Twisted Evil неспазвайки "разстоянието - минимум"! Просто за части от секундата, можеш да "усетиш", че си скъсал с материалния свят! Twisted Evil ........................ Както и да е.
И без да ни удря тока - животът е хубав! Wink ... /Поне, докато не ни е ударил!/ ................... Пази се, и... наблягай на теорията! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 7:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Sirenko написа:
... да знам някой елементарни неща...

Не знам колко си голям, но прочети учебниците по физика от училище и се опитай да ги разбереш.
Върнете се в началото
Sirenko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 10:08    Заглавие: Отговорете с цитат

OK Явно въпросите са си сложнички..Благодаря,че отделихте време Smile.
Ще си търся учебници по физика и електротехника Smile.И ако някой все пак се реши да драсне ред ,два.....Благодаря.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 12:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Sirenko написа
Цитат:
OK Явно въпросите са си сложнички..

Не братче ,ама като нямаш никаква основа обясненията трябва да почват от А и Б .
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 13:04    Заглавие: Re: Високо напрежение Отговорете с цитат

Sirenko написа:

1.Защо бръмчат далекопроводите и транформаторите ,заради силното магнитно поле около тях ли е (което поляризира вуздуха)?
2.Защо изолаторите по далекопроводите имат такава наребрена форма (по discovery гледах нещо, точно това обясняваха обаче не мога да се сетя )
3.Бобина на тесла - принципна схема, ако може да обясните и значението на всеки един елемент от нея. Smile

1. Магнитно поле и електростатично поле са различни неща. Копай в тази насока. Трансформаторът бръмчи поради магнитно поле (50 херца), електропроводът свисти и припуква (кога как дойде) от електростатичните разряди.

2. Електропровод. Водопровод и т.н. Далеко провод е когато вози на далече. Ами ако е само 200 метра, близкопровод ли ще е. Та, изолаторите на електропроводите специално гледани от разстояние изглеждат единно цяло. При близък анализ са отделни елементи. Гирлянда, изолаторна верига ... Но това в случая е второстепенно по отношение на въпроса. Пробив настъпва във въздуха при определено напрежение. Обаче, изолаторът е различен от въздух и с по-високи изолационни параметри на материала. Да, ама не. Щото по въздуха нищо не може да се залепи, докато по изолатора се лепи пепел, кал, вода, лед, сняг и други смрадове. По тази причина, трябва да се създаде изкуствено път, значително по дълъг от геометричния размер на самия изолатор. Иначе мноу скъпу, ебаси. По този повод са се изхитрили и правят пътя да е на зигзаг. Път на утечка се казва.

3. Дай схема за да има върху какво да коментираме. Щото, де да знам точно коя точно реализация сте нарекли бобина на Тесла в конкретната ситуация. Иначе, чети тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_coil

И да уточня. Отговорих, само защото пак се опитаха да ти налеят разум, без да добавят поне какпка знания. Иначе, специално тази материя ми е гадна, ама търпя, че иначе банкоматът ебе та запре да киха...

Т.е., да се разчита, че ще отговарям и на уточняващи въпроси е абсурдно и наивно.
NikolaiBG
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 17:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Бръмченето на електропроводите се дължи основно на електродинамичната сила която се поражда м/у два или в случая 3 паралелни проводника при протичане на ток през тях. Понеже токът е променлив електродинамичната сила също е промелива по големина и то с честота 2 пъти мрежовата т.е. 100Hz. Вече заради тази сила проводниците трептят механически оклоло разновесното си положение и това поражда звукови вълни които чуваш. Това е най-простото обяснение което може да се даде по въпроса. За трансформаторът на Тесла има много в интернет, по добре не се захващай след като не знаеш много за високите напрежения неща Wink
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако имаш възможност да видиш развита дъга от ниското междуфазно ... няма да се сетиш за по високо от 5волта ама на пусто любопитство ... 5мм ламарина потича като вода Shocked
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети