|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
expozito Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 16:43 Заглавие: |
|
|
| ststefanov написа: | | Не, защото 7809 не издържа 2-3 А, ..... |
Да бе ясно имах предвид 78S09, ама по спомен мисля че и те са до 2 А а и си трябва радиатор.
Предложената схема LM2576-ADJ изглежда обещаваща.... ама и за нея требва радиатор...
Дайте примерна схема на човека за коригиране на обратната връзка на импулсното че и аз да го имам предвид. За това изобщо пък не съм се сещал. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 16:47 Заглавие: |
|
|
Само дето на LM2576 радятора ще е поне 5 пъти по малък от това на линеен стабилизатор  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 30, 2010 20:48 Заглавие: |
|
|
| expozito написа: | .....
Дайте примерна схема на човека за коригиране на обратната връзка на импулсното че и аз да го имам предвид. За това изобщо пък не съм се сещал. |
Аз пък съм го правил десетки пъти и обикновено , когато корекцията е в малък диапазон и то надолу , става перфектно . Доскоро получавахме едни принтери комплект с адаптори на 15V , които обаче не ползваме и какво ли не съм правил с тях .
Обратната връзка е осъществена на 99% с интегралния "ценер" LM431 , със няколко елемента около него - делител с 2 резистора , честотна компенсанцийка - R и C , и разбира се оптрон . Пипа се единия резистор в делителя . |
|
|
 |
porosenoq Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 02, 2010 18:06 Заглавие: |
|
|
Благодаря много за отговорите!
Сега искам да поясня, че се мъча да понауча това онова, но ми е трудничко Не искам да съм нагъл и нахален, не обичам да получавам на готово, но просто не е по силите ми да осъществя това намаляване на волтажа, за това ще съм изключително благодарен, ако ми предложите по-конкретни примери или начини за да осъществя това намаляване...
Схемичка, точните елементи, къде да ги свържа горе долу ... ?
Наистина ще съм благодарен! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 02, 2010 18:23 Заглавие: |
|
|
| porosenoq написа: | | ...Схемичка, точните елементи, къде да ги свържа горе долу ... ? .... |
С точност "горе-долу" е казано в предния пост примерно.
За да се повиши точността ще трябва ти да покажеш с какво раполагаш: снимки на платката на устройството, ако се наложи някаква схемичка да свалиш и т.н. ....
Иначе ще си останем само с приказките и обявената точност.
П.П. Физическите величини са напрежение и ток който се измерват с волт и ампер.
Намалява/увеличава се стойността на напрежението/тока, а не волтажа и ампеража. |
|
|
 |
porosenoq Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 02, 2010 19:02 Заглавие: |
|
|
Съжалявам, поправям се - искам да намаля напрежението на 9.5 волта схема ще се опитам да намеря в интернет, или да снимам зарядното... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 02, 2010 19:15 Заглавие: |
|
|
Схема -едва ли ,ако ще снимаш - снимай платката ,и то с добра разрешаваща ,да може да те насочат колегите ,и все пак защо не намериш някой да ти свърши работата ,няма да те одере жив за такова нещо ! Особено след като признаваш ,че | Цитат: | | пълен аматьор съм в електрониката | . |
|
|
 |
porosenoq Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 03, 2010 10:01 Заглавие: |
|
|
Аз се опитах да реализирам ето тази схема:
http://www.marlwifi.org.nz/projects/asus-eee-car-charger
До някъде успях сам, въпреки че съм си аматьор
Изкарах 9.36 волта, но странно защо ми излизаха на единия край на ценер диода .. а не на означените изходи Всичко работеше около 2-3 минути и после вместо 9.36 започна да изкарва 1.56 волта или нещо подобно. Явно нещо беше изгоряло, но така и не разбрах какво и защо.
Отказах се след 2 опита с подобен край
Ако някой има желание и време да реализира тази схема вместо мен, защото очевидно не се справям някъде, нека пише тук в темата, ще осигуря всички необходими неща за реализирането и разбира се ще почерпя каквото е необходимо. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 03, 2010 10:43 Заглавие: |
|
|
Схемичката си е напълно читава и трябва да работи.
За да не работи или си объркал монтажа, или елементите и техните стойности.
Имам чувството и, че бъркаш обозначенията на елементите, заради това е добре да се пишат техните позиционни обозначения.
В случая напрежението в изхода се задава от делителя образуващ се от R4 и R5.
Ценера на входа D2 е "защита" от ниско входно напрежение.
При така показаните стойности на D2, R2 и R1 при около 11 волта на входа - изхода ще бъде изключен (схемата ще спре да работи). |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 03, 2010 21:08 Заглавие: |
|
|
Потвърждавам , че схемата е работосподобна , тя в крайна сметка е от 3-4 основни елемента .
Имай предвид обаче , че постоянен ток 3А на изхода не можеш да получиш , но 2 - 2.5 А няма проблем . Много важни са дросела и електролитите на входа и изхода , от тях зависи в 50% работата на цялата схема , останалите 50% са за начина на направа на схемата , топологията ( на платката , ако е на платка ... ) , грешка по схемата не допускам , това са 2 елемента на кръст .
Електролита на входа C1 е страшно малък , а този на изхода ненужно голям . Иначе, добре е да ги дублираш - вместо един , сложи няколко - с цел подобряване на честотните свойства (ESR , ESL) . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|