Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ключ за перка 12V
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
krastev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 22, 2010 10:21    Заглавие: Ключ за перка 12V Отговорете с цитат

Здравейте, изгоря ми управлението за перката на радиатора в колата, частта е скъпа и понеже тези дни се налага да пътувам търся временно решение. Искам да изкарам директен ключ в купето и да я пускам от него, проблемът е че тогава тя ще работи на максимална мощност - 390W, което означава много високи обороти. Въпросът ми е има ли такъв ключ с който ще мога да я пускам на степени, както е примерно ключът за парното.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sanitara16
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Pусе

МнениеПуснато на: Чет Юли 22, 2010 10:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Поне кажи каква е колата.
Върнете се в началото
ider
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 22, 2010 10:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ръчните команди ще доведът до забавяне,а "прегрят двигател" е
много по-скъп от всеки датчик.
Върнете се в началото
Biser
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Харманли

МнениеПуснато на: Чет Юли 22, 2010 12:25    Заглавие: Re: Ключ за перка 12V Отговорете с цитат

krastev,
Не си играй с охлаждането, за да не изтърбушиш двигателя, както ти казва колегата. То и с оригиналния датчик си работи на максимални обороти. Има и двускоростни, но тук явно случаят е с една. Датчикът обикновено командва реле, а то комутира вентилатора. Тъй, че ако кабелите до датчика не са по-дебели от един мм.квадратен, спокойно слагай какъвто и да е ключ. Пък като искаш на степени- ами включи парното и отнемай топлината от там! Very Happy На степени и с отворени прозорци!
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Юли 22, 2010 13:35    Заглавие: Re: Ключ за перка 12V Отговорете с цитат

При мен беше директно без реле Evil or Very Mad , че му слагах защото ми заминаваше датчика постояно.. Сега е бетон. Може да си сложиш ключе паралелно на датчика т.е. принудително Ти да го пуснех, а ако забравиш... той сам пак да се пусне когато му дойде времето.
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 22, 2010 17:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи, ако е само за едно пътуване и то е относително кратко, пусни вентилатора постоянно. Сега ... скъп датчик, евтин датчик ... ами колкото струва, толкова. Ако искаш да върти перката от тук до Германия, може по средата на пътя да имаш купчина стопена пластмаса на мястото на електродвигателя.

И мен вече и да дишам ми е скъпо, ма па ако запра и ш'ма копат, ебаси. Та те така.

И другото. То, реално, ако не ползваш климатик (мръсна дума за мен!) то вентилаторът ти от Видин до Варна може да се включи между нула и един път. Стига да е без задръствания. Като пристигнеш, остави колата да поработи на тихи няколко минути и тогава я гаси. За всеки случай сложи едно ключе паралелно на датчика. Ако да видиш, че се вдига стрелката ... за собствено успокоение...
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Юли 22, 2010 22:58    Заглавие: Отговорете с цитат

По-шеговита тема не съм виждал , датчика на перката бил скъп - я струва , я не 100км път гориво в пари Wink . Като караш по магистралите и фарове не включвай , вдигат разхода с ( 2-5 ) % Evil or Very Mad .
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 23, 2010 10:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми аз не включвам фарове!
Много го мразя това с фаровете особено лятото. Пустиняшка работа. Мотивирано:
1. Вдигат разхода;
2. При мен вдигат повече разхода, щото преебават аеродинамиката;
3. Хабят се крушки;
4. Хабят се четки на алтернатора;
5. Некои палят на фарове и респективно ебават акумулатора...
и мн. др.

Другият аспект. Обичам да съм волна птица в природата. Да си карам по правилника. Да си мисля за каквото ми се мисли докато карам със съобразена скорост. За къде да бързам? И в такъв момент, някой олигофрен ми развали нирваната щото ми блесне с фарове. Тъпа работа... В някои страни дори е възприето да се кара на габарити в града при осветени улици. Счита се за връх на простотията да натрапваш присъствието си на пътя.
krastev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 23, 2010 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви за съветите, въпреки че не намерих временно решение на проблема поне докато се върна от морето. Иначе както казах не е прецекан датчика, а управлението на перката, което й казва кога с какви обороти да се върти - има 7 скорости, то се продава в комплект със самата перка и струват поне колкото 10-тина датчика, сериозно. Wink Кофтито е че не мога да свържа перката директно защото тогава върти на максимална скорост и сигурно няма да издържи дълго, особено ако попадна в километрично задръстване при 38 градуса външна темп., а да пускам парно в такава ситуация.. Very Happy С ключето е добър вариант, но ако можеше да върти без се натоварва на макс, а примерно на 2/3.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 23, 2010 11:07    Заглавие: Отговорете с цитат

И все пак .. да споделиш каква е колата, а?
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети