|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Farcheeza Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 18:08 Заглавие: |
|
|
Ами те са готови, решени тези уравнения. Няма какво повече да се решават. И те всъщност не са уравнения, а функции - зависимост на напрежението от времето. Ако питаш как съм ги получил, това вече е друг въпрос.
За другото си прав и не си прав. Вярно е, че максималните, ефективните и така нататък параметри на това конкретно устройство могат да се получат и без решаването на диференциалните уравнения докрай. Както например, за да намерим импеданса на една RLC верига не е нужно да се намират зависимостите на тока и напрежението от времето в явен вид, достатъчно е да се анализират функциите без константите в тях да се заместват явно. А не си прав за това,
| termin_6 написа: | | Както може да се убедиш сам,за всеки ток и напрежение,изразени със сложна формула има аналог с простичка такава... |
защото тая простичка формула ни дава или някоя екстремална стойност на параметъра, или някакво отношение между екстремални стойности (какъвто е импеданса, например), но ако искаме да намерим явно зависимостта във всеки един момент, ще трябва да решаваме задачата докрай. Разбира се, за практически цели това сигурно е ненужно, но аз исках да проверя дали този уред действително "изглажда пулсациите", та затова и функциите са в явен вид. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
termin_6 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 18:43 Заглавие: |
|
|
| Farcheeza написа: | | Ами те са готови, решени тези уравнения. Няма какво повече да се решават. |
Има,има...има какво да има се решава на тези уравнения.Това не е решено уравнение.Всяко уравнение завършва с конкретно число,а в нашата материя и със символ накрая(да посочва за какво се говори).
Как си се сдобил с тях,не е от значение.Радвам се на твоя порив.
| Farcheeza написа: | | ...могат да се получат и без решаването на диференциалните уравнения докрай... |
Не си ли противоречиш. Нали бяха решени.
| Farcheeza написа: | | ...Разбира се, за практически цели това сигурно е ненужно, но аз исках да проверя дали този уред действително "изглажда пулсациите"... |
В практиката ти е абсолютно ненужно,но ако ти харесва,твое право е да експериментираш наволя...
Колкото до пулсациите-теоретично,може би...
Практически,ако това захранва,аудио или вертикално стъпало в ТВ,пиши го бегало. _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 18:46 Заглавие: |
|
|
Ако искаш да провериш дали изглажда пулсациите използвай осцилоскоп. Схемата не се използва много защото се подава постояннотокова съставка към вторичната на трафа и се получава подмагнитване на трансформатора. С две думи лошо се използва трансформатора с подобен изправител. Освен това недостатък е ниската честота на пулсации заради което трябва голям филтриращ кондензатор.
Каква е целта на задачата не разбрах само?
Единствените екстремални стойности които се използват са върховите стойности на тока и напрежението. В повечето случай се интересуваме от тяхната средна или ефективна стойност.
Колкото и да се пресмятат по-вярно и надеждно нещо от това да се налепи и съответните величини да се снемат от екрана на осцилографа няма.
По късно мога да поровя имах една програма която даваше различни параметри за изправители и осцилограми на различните процеси. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
Farcheeza Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 18:58 Заглавие: |
|
|
| termin_6 написа: | | Има,има...има какво да има се решава на тези уравнения.Това не е решено уравнение.Всяко уравнение завършва с конкретно число,а в нашата материя и със символ накрая(да посочва за какво се говори). |
Май казах, че това не са уравнения, а функции, видимо е с просто око. Знаеш ли какво е функция (извинявай, ако те обижда този въпрос) ?
| termin_6 написа: | Не си ли противоречиш. Нали бяха решени. |
Казвам, че параметрите могат да се намерят и без решаване на уравненията докрай. Тези тук са решени явно, експлицитно. Можем без усилия да изкараме всички характеристики на системата от тях. Например, ако ни интересува колко е средната мощност на общия ток за цяло число периоди, решаваме един интеграл.
| termin_6 написа: | Колкото до пулсациите-теоретично,може би...
Практически,ако това захранва,аудио или вертикално стъпало в ТВ,пиши го бегало. |
Даже и теоретично не ги изглажда до права линия. Всъщност несинусоидално напрежение има само когато се разрежда кондензаторът през отрицателните полупериоди. Колкото по-голям е капацитетът на кондензатора, толкова повече кривата на затихващата експонента се доближава до права линия. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 20:51 Заглавие: |
|
|
Добре,никой не спори.Функции искаш-така да е.
Ако погледнеш в основите на математиката обаче,функция е следствие от уравнение.
Пък и иначе се губи смисъла на знака "="(Не съм го измислил аз).
Не ме обижда въпросът по 2 причини.Първо,аз бях много добър математик(преди да ми се наложи да живея,т.е. да се прехранвам),второ-може да те обиди някой който ти е близък...
| Farcheeza написа: | | ...Например, ако ни интересува колко е средната мощност на общия ток за цяло число периоди, решаваме един интеграл. |
Добре,ама практически това за къде ти е...
| Farcheeza написа: | | ...Колкото по-голям е капацитетът на кондензатора, толкова повече кривата на затихващата експонента се доближава до права линия. |
Да,ама зависи,къде е C-то...ако е,където си го поставил,не ста'а раб'тата.
Много ми е приятно да си разговаряме по тая тема,ама едно,че зави към математиката,второ че се отдалечи от корена "...най-прост токоизправител".
Е,твоя не е от най-простите...  _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |
Farcheeza Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2010 22:23 Заглавие: |
|
|
| termin_6 написа: | Добре,никой не спори.Функции искаш-така да е.
Ако погледнеш в основите на математиката обаче,функция е следствие от уравнение.
Пък и иначе се губи смисъла на знака "="(Не съм го измислил аз). |
Много ще се отклоним, ако почнем да философстваме над понятието "функция". Мисля, че всеки има представа какво е функция. Тъй че щом си учил математика, не разбирам въпроса ти за това какво е "t" и кои са решения на уравнението. С t обикновено се означава времето. Ако вземеш някаква стойност на t, например 5 s и я заместиш в една от двете формули (а в коя от двете зависи само от ω) ще получиш точната стойност на напрежението между плочите на кондензатора. Не разбирам кое не е ясно .
В случая функцията наистина се получава от уравнение - линейно диференциално с една променлива.
| termin_6 написа: | може да те обиди някой който ти е близък...  |
Де да беше така.
| termin_6 написа: | | Добре,ама практически това за къде ти е... |
В практиката не трябва ли да се знае средната мощност?Как ще я сметнеш иначе? Как ще сметнеш фактора на мощността, например, ако не с формули?
| termin_6 написа: | Да,ама зависи,къде е C-то...ако е,където си го поставил,не ста'а раб'тата.
Много ми е приятно да си разговаряме по тая тема,ама едно,че зави към математиката,второ че се отдалечи от корена "...най-прост токоизправител".
Е,твоя не е от най-простите...  |
Не знам къде "трябва" да съм го поставил. Поставил съм го точно там и съм смятал за тоя случай. Получил съм, че ако капацитетът се приближава до безкрайност при един и същи стойности на консумиращото съпротивление напрежението през отрицателните полупериоди ще стане действително изправено. Може да се запита ще стане и през положителните полупериоди, ако капацитетът клони към безкрайност. В такъв случай просто поглеждаме формулата за U+. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 26, 2010 9:50 Заглавие: |
|
|
Много ме разсмя,тази сутрин.
| Цитат: | | Тъй че щом си учил математика, не разбирам въпроса ти за това какво е "t" и кои са решения на уравнението. С t обикновено се означава времето... |
Ми то не само аз,много хора са учили математика...
Не съм математик по образование,друго съм учил.Абе,човече,и децата на село знаят с t какво се означава...
Преди 10г. съм решавал за последно диференциални уравнения и така ми се беше втръснало...
Колкото до обиждането,2 неща мога да ти кажа.
Едното говори,че като човек не си краен егоист и си внимателен към другите по природа.Това е хубаво.
| Цитат: | termin_6 написа:
може да те обиди някой който ти е близък... |
За да те обиди някой,ти трябва да си разрешиш...
Това пък го знам от психолози,който са ме обучавали...но това е друга тема.
Спирам до тук,че всичко става само бла-бла.
И само да добавя
| Цитат: | | В практиката не трябва ли да се знае средната мощност?Как ще я сметнеш иначе? Как ще сметнеш фактора на мощността, например, ако не с формули? |
Разбира се,че съм за формулите,но както ти искаш да смяташ процесите в тази верига с диференциали,същите могат да се сметнат с прости формули и то с не по-малка точност,дори същата.
А колкото до фактора време,то и деференциала ти го дава също за определен момент...и още много има... _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 26, 2010 12:26 Заглавие: |
|
|
| Малей ,що се изписа за един еднопътен изправител ,кво ли щеше да е ако беше мостов ! |
|
|
 |
Farcheeza Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 26, 2010 19:35 Заглавие: |
|
|
| Ето каква графика на зависимостта U(t) получих за два-три периода. Не съм сигурен дали е вярна, лесно се допускат технически грешки при пресмятания. Положих C = 1F, R_k = R_t = 1Ω, ω = pi, U = 1V. В книжката, която имам графиката изглежда горе долу така, но би било добре и някой, който я е виждал на осцилоскоп, например да каже дали има нещо вярно. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 26, 2010 19:44 Заглавие: |
|
|
| Farcheeza написа: | | ...Положих .... ω = pi ... |
За каква честота иде реч тук  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|